AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
II. ALİYEV DÖNEMİ

Azerbaycan Parlamentosu dün yaptığı olağanüstü toplantıda, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'i Başbakan olarak atadı. Böylece İlhama'a cumhurbaşkanlığı yolu açıldı. Eski Başbakan Rasizade istifa ettirildi.

Azerbaycan Milli Meclis'i, İlham Aliyev'in başbakan olarak atanması önerisini onayladı. Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir şekilde görevden ayrılması durumunda görev ve yetkileri, meclis başkanı yerine başbakan tarafından üstleniliyor. Azerbaycan Milli Meclisi, İlham Aliyev'in başbakanlığa atanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından gönderilen öneriyi 101 oyla kabul etti.

Milli Meclis'in dün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında, öneriyle ilgili konuşmaların tamamlanmasından sonra oylamaya geçildi. Oylamaya 102 milletvekili katılırken, 101 milletvekili evet oyu verdi, 1 milletvekili oy kullanmadı. Milli Meclis'te 124 milletvekili bulunuyor. Muhalefet milletvekilleri, "cumhurbaşkanının sağlık durumundaki belirsizlik ve cumhurbaşkanı adayı bir kişinin başbakanlığa atanmasının yasalara aykırı olduğu" gerekçesiyle görüşmelere ve oylamalara katılmadı.

Rasizade Başbakan Yardımcısı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Artur Rasizade'yi Başbakanlık görevinden alarak, Başbakan Birinci Yardımcılığı'na atadı. Aliyev, Anayasa'nın 109-4 maddesine göre imzaladığı kararname ile Başbakan Artur Rasizade'yi görevden aldı. Aliyev, daha sonra Anayasa'nın 109-5 maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak, Rasizade'yi Başbakan Birinci Yardımcılığı'na atadı. Rasizade'nin Milli Meclis genel kuruluna katılmaması da dikkat çekti.

İlham Aliyev, Başbakanlığa atanmasıyla ilgili önerinin kabul edilmesinden sonra, 8 yıldır Meclis'te görev yaptığını hatırlattı ve kendisine duyulan güvenden dolayı milletvekillerine teşekkür etti. Aliyev, "Bugüne kadar üstlendiğim tüm sorumluluklarımı yerine getirdim. Yeni görevimde de başarılı olmak için çalışacağım ve başarılı olacağıma inanıyorum" dedi. Azerbaycan'daki muhalefetin kendisine karşı "çirkin siyaset" yürüttüğünü ifade eden Aliyev, "Ancak onlar başarılı olamayacak" dedi.

'Başbakan komedisi oynandı'

Ana muhalefet konumundaki Musavat Partisi'nin Genel Başkanı İsa Kamber, Milli Meclis'in dün yapılan olağanüstü genel kurulunda "Başbakan komedisinin oylandığını" söyledi. Kamber, "bunu, Azerbaycan tarihinde utanç verici bir olay olarak gördüklerini" kaydetti. GATA'da bulunan Haydar Aliyev'in karar verecek durumda olmadığını öne süren Kamber, İlham'ın atanmasıyla ilgili belge üzerindeki imzanın da sahte olabileceğini iddia etti.

Yedi kaburga kemiği kırık

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev, babasının daha önce açıklandığının aksine 1 değil, 7 kaburga kemiğinin kırık olduğunu belirterek, "Tabii bu yaştaki insan için böyle bir durum oldukça ağırdır. Ancak durumu iyidir'' dedi. İlham, babasının cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinin resmi olarak başladığı 6 Ağustos'a kadar Bakü'ye döneceğini de kaydetti.

"Aliyev'in sorunu kalbinde"

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Mehmet Nevruzoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in rahatsızlığının kalbinden kaynaklandığını ve ülkesine dönme kararının doktorlarıyla birlikte verileceğini belirtti. Nevruzoğlu, Cumhurbaşkanı Aliyev'in 1999 yılında by-pass ameliyatı geçirdiğini hatırlatarak, bu nedenle kalbini iyi koruması gerektiğini kaydetti. Bakü'de 21 Nisan'da düzenlenen törenler sırasında fenalaşarak düşmesi sonucunda Aliyev'in kaburga kemiklerinin zarar gördüğünü söyleyen Büyükelçi, Aliyev'in yaşı nedeniyle kemiklerin iyileşmesinin zaman aldığına dikkati çekti.

Erdoğan, İlham Aliyev'i telefonla kutladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından dün Başbakanlığa atanan İlham Aliyev'i telefonla arayarak tebrik etti. İlham Aliyev'i telefonla arayan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in bu seçimini ve Milli Meclis'in kararını takdir ettiğini, yeni atamanın çok başarılı ve perspektifli olacağına inandığını'' dile getirdi. Erdoğan, İlham Aliyev'in Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için beceri ve katkılarını esirgemeyeceğine emin olduğunu da kaydetti. İlham Aliyev de, "iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin her alanda daha da gelişmesi yönündeki çalışmalarına devam edeceğini'' ifade etti.

 
İsrail'e göre
Haydar Aliyev öldü

Azarbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in yaşayıp yaşamadığı ile ilgili haberlere bir yenisi daha eklendi. İsrail 2 televizyonu dün Aliyev'in öldüğünü açıkladı.
ABD Erdoğan'ı desteklemeli
Geçen hafta kabul edilen 7'nci uyum paketinin, ordunun Türk siyaseti üzerindeki etkisini kırdığı yorumunu yapan New York Times, ABD'nin, Erdoğan'a destek vererek kazanacağı daha çok şey olduğunu yazdı.
Colin Powell: Görevi 2005'te bırakacağım
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve yardımcısı Armitage, 21 Ocak 2005'de görevlerini bırakacak. Powell'ın yerine Wolfowitz aday gösteriliyor.
Güney Kore'de şüpheli ölüm
Amerika 5 bin Iraklı'yı hâlâ esir tutuyor
Irak'taki Amerikan güçlerinin elinde 5 bin kadar Iraklının esir tutulduğu bildirildi. Irak'taki Amerikan askeri polis yetkililerinden General Janis Karpinski, Bağdat'ın 40 km batısındaki Ebu Garib Cezaevi'nde düzenlediği basın toplantısında, bu 5 bin esirden bazılarının, savaş suçlusu oldukları gerekçesiyle, bazılarının da güvenlik nedeniyle tutulduklarını söyledi. Karpinski, ellerinde ayrıca, Irak vatandaşı olmayan 205 mahkumun daha bulunduğunu da belirtti. Karpinski, bu kişilerden bazılarının gerçek kimliğini açıklamayı reddettiğini söyledi. 5 bin Iraklı'dan 500'ü, Ebu Garib'deki hapishanede tutuluyor.
Afganistan'da 10 Kanada askeri öldü
Pakistan'da yayınlanan "Jang" gazetesinin haberine göre, Afganistan'ın Vardak eyaletinde düzenlenen saldırıda 10 Kanada askeri öldü. Saldırının ne zaman düzenlendiğine ilişkin ayrıntı vermeyen gazete, roket saldırısına hedef olan konvoyda iki aracın tahrip edildiğini bildirdi. Bu arada, Afganistan'da General Raşid Dostum'a bağlı güçlerden 13 askerin bir kamyona silah yüklerken meydana gelen patlamada öldüğü bildirildi. Polis, 21 askerin de yaralandığı patlamanın önceki gece Afganistan'ın kuzeyindeki Akça bölgesinde meydana geldiğini belirtti.
5 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED