AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Sağlık, güzellik ve gençlik kaynağı yoğurt

Her gün yiyeceğiniz 126 gr yoğurt, vücut sağlığınız için gerekli olan vitaminleri, bol kalsiyum ve mineraleri karşılayarak zindelik sağlar. Bilimsel olarak yoğurt, sütün mayalanması sonucunda elde edilen ve laktik asitler içerdiğinden hafif ekşi bir tada sahip bir besin maddesidir. İnek sütünün dışında yoğurt yapımında koyun, keçi ve manda sütü de kullanılabiliyor.

Ülkemizde yoğurt imalatı çok geliştiği halde, ev yapımı yoğurt geleneği bazı yörelerde sürüyor. Anadolu'nun birçok yerinde hazır yoğurtlar fazla rağbet görmüyor. Bunun nedeni büyük olasılıkla yoğurt hazırlamanın sanıldığı kadar zor olmamasındandır. Yapmanız gereken sütü üstü açık olarak kaynatıp, sterilize etmek. Ilıdıktan sonra suyu buharlaşan süte bir parça yoğurt katıp mayalamak. Mayalandıktan sonra birkaç saat sıcak bir ortamda tutun. Sonra buzdolabında en az 1 gün bekletin. Yoğurt, bir sanayi ürünü haline gelmesini Pasteaur'ün öğrencisi İlya Metchinkoff'a borçlu. Bu bilim adamı mayalanmayı sağlayan maddeleri ayrıştırarak büyük miktarda yoğurt üretimini gerçekleşmesini sağladı. Metchinkoff bu başarısından dolayı Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Doğal ilaç

Bilim adamları yoğurdun sırrını henüz çözemedikleri dönemlerde birçok hastalığa iyi geldiğini bilerek, doğal bir ilaç olarak kullanıyordu. Bilimin gelişmesi ile birlikte ise özellikle bağırsak hastalıklarında önerilen bir besin maddesi olan yoğurdun kolit, alerji, osteoporoz, hazımsızlık, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp damar hastalıklarına da iyi geldiği saptandı. Bunun nedeni yoğurdun A,B,E vitaminleri, mineral tuzlar, kalsiyum, fosfor, magnezyum içeren bir besin meddasi olmasıdır. Süt şekerini laktik asite dönüştürdüğünden kalorisi düşüktür. Beslenme uzmanları bundan dolayı diyet yapan kişilere yoğurdu tavsiye ediyorlar. Yoğurdun bir başka özelliği süt şekerinin yol açtığı bağırsak rahatsızlıkları nedeniyle süt içemeyen çocuklara verilebilmesi. Her gün 126 gr. yoğurt tüketmek hazımsızlık, mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önler. Cildi pürüzsüzleştirir ve saçlara parlaklık kazandırır. Menopoz döneminde kadınları tehdit eden osteoporoza karşı önlem almak için konunun uzmanları 25 yaşın üstündeki kadınlara bol kalsiyum içerdiğinden günde 460 gram yoğurt yemelerini öneriyor. Bu miktar bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacını gideriyor.

Saklama ve tüketimde dikkat edilmesi gerekenler

İçerdiği bakterilerin korunabilmesi için yoğurt mutlaka buzdolabında saklanmalı. Yoğurdun taze kalması, içerdiği yararlı maddelerin etkilerini kaybetmemeleri için de önemlidir. Bundan dolayı satın aldığınız yoğurdun son kullanma tarihine dikkat edin. Yoğurt tek başına tüketilebildiği gibi diğer yemeklerin yanında da yenebilir. Önemli olan her gün düzenli olarak tüketmeniz ve vücudunuz için gerekli olan kalsiyumu ve vitaminleri almanız. Eğer yoğurdu sade yemek hoşunuza gitmiyorsa içine taze meyveler ve sebze, bal, pekmez gibi tat verici besinler ekleyebilir ya da yedi çeşit antibiyotik içeren sarmısaktan faydalanabilirsiniz.

Zerde

3 KİŞİLİK- Yarım su bardağı pirinç, 4 su bardağı su, 1 çorba kaşığı nişasta, 1 çay kaşığı safran, 2 su bardağı şeker, 1 çorba kaşığı kuşüzümü, 1 çorba kaşığı çamfıstığı, 2 çorba kaşığı gülsuyu

YAPILIŞI: Pirinçleri ayıklayıp, bol suyla yıkayalım. Suyunu süzdükten sonra tencereye alalım. Üzerine 2 su bardağı su ilave edelim. Yumuşayana dek haşlayalım. Pirinçler yumuşadığında kalan iki bardak suyu da tencereye aktaralım. Nişastayı çok az su ile ezip, topaksız bir kıvama getirelim. Safranı da çok az su ile eritip, tencereye aktaralım. Şekeri ve sulandırdığımız nişastayı azar azar ve sürekli karıştırarak, pirinçlerin üzerine ekleyelim. Kısık ateşte karıştırarak, bir iki taşım kaynatalım. Hazırladığımız zerdeyi kaselere dolduralım. Üzerine kuşüzümü, çamfıstığı ve gülsüyü serpelim. Soğuttuktan sonra servis yapalım.


5 Ağustos 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED