AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Hizbullah-İsrail gerilimi sürüyor

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim tırmanırken, İsrail savaş uçakları dün Lübnan üzerinde alçak uçuş yapıp ses duvarını aştı. Hizbullah gerillaları da İsrail uçaklarına ateş açtı. Hizbullah'ın açıklamasında, "İslami direnişin hava savunma birimleri, Güney Lübnan'ın orta kesimlerinde Lübnan'ın egemenliğini ihlal eden Siyonist düşmanın savaş uçaklarına karşı koydu" denildi. Açıklamada, Hula köyü civarıyla batıdaki bir başka yerde, uçaklara 2 yaylım ateşi açıldığı belirtildi. Görgü tanıkları, İsrail jetleriyle keşif uçaklarının, Trablus civarında uçtuklarını, Beyrut üzerinde ses duvarını aştıklarını, Beka Vadisi üzerinde de alçak uçuş yaptıklarını söyledi.

Türk milletvekili 30 yıl sonra ismini geri aldı

Bulgaristan'da Türk kökenli milletvekili Arso Manov, 30 yıllık bir aradan sonra eski komünist rejiminin zorla değiştirdiği ismini mahkeme kararıyla geri aldığını bildirdi. Parlamentoya Arso Manov adıyla giren milletvekili, "Monitor" adlı gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu çok özel, çok kişisel bir karar oldu. Gerçek adım Aliosman İmamov'du ve şimdi gerçek adıma geri döndüm" diye konuştu. Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin 20 milletvekilinden biri olan İmamov, Bulgar adı Milena olan eşinin de gerçek Türk adına kavuştuğunu belirtti. İmamov, "Neden bu kadar uzun süre beklediğimi sormayın. Bu, şahsi bir dramdır" dedi.

Bush'un psikolojisi üzerine tartışma

İngiliz Guardian gazetesi, Amerika'da kamu fonlarıyla yapılan bir araştırmanın, muhafazakarlığı, psikolojik olarak, "korku, saldırganlık, dogmatizm ve belirsizliğe tahammül edememe temelinde bir nevroz" olarak tanımladığını yazdı. Araştırma, Hitler, Musolini, Ronald Reagan ve George W. Bush'un bu psikolojik durumdan muzdarip olduğunu da ekleyerek, cumhuriyetçileri iyice çileden çıkarttı. Makalenin yayınlanması ardından öfkeyle ayağa kalkan Cumhuriyetçiler, 'Siyasi Muhafazakarlık' raporunu hazırlayan psikologların nasıl olup da, Ulusal Bilim Vakfı ve Ulusal Sağlık Enstitülerinden, 1 milyon 200 bin dolar fon alabildiğini soruyorlar.

Pakistan'dan ABD'ye eleştiri

Pakistan, ABD'nin, İsrail'in Hindistan'a uzun menzilli uyarı sistemi satmasına izin verme kararını eleştirerek bunun, bölgesel silah dengesi kurma umutlarını baltalayacağını belirtti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mesut Han yaptığı açıklamada, "Pakistan, ABD hükümetinin bu kararından üzüntü duymaktadır. Bu satış, Güney Asya'daki hassas stratejik dengeyi etkileyecektir" diye konuştu. Pakistan'ı terörle savaşta kilit bir müttefik olarak niteleyen ABD, İsrail'in Hindistan'a erken uyarı sistemi satması için geçen Pazartesi günü yeşil ışık yakmıştı.

Çeçenistan'da 11 Rus askeri ve 1 Rus polisi öldürüldü

Çeçenistan'ın güneyinde, bir Rus zırhlı aracının mayına çarpması sonucu 4 Rus askeri ile 1 Rus polisinin öldüğü bildirildi. Rus İnterfaks ajansının askeri kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Vedeno bölgesinde seyreden bir Rus zırhlısının mayına çarparak tahrip olduğu ve 4 Rus askeri ile 1 Rus polisinin öldüğü, zırhlıdaki diğer 3 kişinin de yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Öte yandan, başkent Grozni'nin 25 kilometre güney batısındaki Roshin-Chu bölgesinde meydana gelen çatışmada da bir Rus askerinin öldüğü bildirildi. Önceki gün meydana gelen çatışmalarda da yine 5 Rus askeri Çeçen savaşcılar tarafından öldürülmüştü.

Kuzey Kore, Amerika ile 'saldırmazlık paktı' istedi

Kuzey Kore, ABD'nin "düşmanca politikasından vazgeçtiğini gösteren bir saldırmazlık paktının" nükleer krizi çözmenin tek yolu olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kuzey Kore ve ABD arasında yasal bağlayıcılığı olan bir saldırmazlık paktında anlaşmaya varıldığında ve diplomatik ilişkiler kurulduğunda ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca politikasından vazgeçtiği düşünülecektir" denildi. Açıklamada, "Nükleer krizin çözülmesi için ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca politikasını değiştirmesi bir ön koşuldur" görüşü yer aldı. Kuzey Kore daha önce de "saldırmazlık paktı" imzalanmasını önermiş, ancak ABD pazarlığa girmeyeceklerini kaydetmişti.

Ramallah'ta İsrail otobüsüne saldırı

Batı Şeria'daki Ramallah kentinin kuzeyinde, 2 Filistinli'nin bir İsrail otobüsüne makineli tüfekle saldırıda bulunduğu, saldırıda ölü veya yaralanan olmadığı bildirildi. İsrailli askeri kaynakları, bölgede devriye gezen bir İsrail birliğine bağlı askerlerin, saldırıya karşılık verdiğini açıkladı. Saldırının ardından İsrail ordusu bölgedeki Siluad köyünde sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattı.

Arafat'ın kızkardeşi Kahire'de öldü

Filistin lideri Yaser Arafat'ın kız kardeşi Yussra El Kidva, dün hayatını kaybetti. 77 yaşındaki Kidva, Mısır'ın başkenti Kahire'nin kuzeyindeki Filistin Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Kidva, eşi Cerir El Kidva ile 1994 yılından bu yana Mısır'da yaşıyordu. Cerir El Kidva, bir dönem Arafat'ın eğitim danışmanlığını yapmıştı. Kidva'nın cesedinin, Gazze'ye gönderilmesi için görüşmeler sürüyor.



14 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED