AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Ahmet Yesevi'ye buyrun

Bundan on yıl önce bimekanların yerleştikleri Küçük Ayasofya çevresi bugün Türk-İslam sanatlarının merkezi sayılabilecek bir kültür mekanı halinde.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Geleneksel sanatların yeni adresi Küçük Ayasofya'ya dar sokakların, birbiri üzerine yaslanmış yaşlı sevimli kagir evlerin arasından geçerek ulaşıyorsunuz. Türk-İslam sanatların yeni mekanı denebilecek bu bölge Ahmet Yesevi Vakfı'nın çalışmaları ile dokuz ayrı sanat dalında meraklılarına kurs verirken yaz günlerinde tasavvuf müziği konserleri, şiir ikindileri gibi etkinlikleri ile oldukça geniş ziyaretçi kitlesini kendine çekiyor.

    1993'te kurulan ve Küçük Ayasofya Tekkesi'nin restorasyonunu gerçekleştirip bölgeyi bugünkü haline getiren Hoca Ahmet Yesevi Vakfı geleneksel sanatları icra eden sanatçılara tahsis ettikleri küçük odalarında burayı bir sanat çarşısı haline getiriyor. Vakıfta Hatice Aksu tezhip, Özcan Özcan minyatür, Neyzen Tevfik'in öğrencilerinden İlyas Çelikoğlu ney, Tolunay Timuçin grafik, Nuray Kaygaz ve Demet Zırhlı ahşap ve çini boyama, Gürkan Özsan ahşap oyma dersleri veriyor. Fotoğrafçılık ve tasarım kurslarının da bulunduğu kurs odalarının her biri Türk-İslam kültürüne hizmet etmiş insanların isimleri ile anılıyor. Biruni, Mehmet Emin Resulzade, Mahdum Kulu, Rumi, Somuncu Baba, Levni... bu bahçede hayat buluyor.

    Metruk mekandan sanat merkezine

    1993'ten yani vakfın kurulduğu günden itibaren başkanlığını yürüten Erdoğan Aslıyüce, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı'nın bugün bulunduğu Küçük Ayasofya çevresinin o dönemde metruk bir halde olduğunu ve tüm odalarının bimekanlar tarafından işgal edildiğini söylüyor. Büyük bir sabırla yürütülen çalışmaların ardından Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi haline getirilen bölge bugün geleneksel el sanatlarına gönül verenlerin uğrak yeri haline gelmiş durumda. Sanatsal çalışmaların yanısıra vakıf yaz aylarında tasavvuf müziği konserleri, şiir ikindileri, her Cuma günü Türk kültürüne hizmet etmiş bir büyüğün adına dağıtılan şükür şerbeti gibi etkinlikler düzenliyor ve kurulduğu tarihten bugüne Hoca Ahmet Yesevi dergisini yayımlayor. Vakıf bugüne dek 5'i vakıf adına, 23'ü Yesevi Yayınları adına toplam 28 kitap yayınlamış durumda. Aşhane, misafirhene, kütüphane, dinlenme odası ve kitap satış yerleri ile hizmet veren vakıftan "yerli" diyebileceğimiz kursiyeryer dışında sohbet etmek için gelen yabancılar da vazgeçemiyor.

  •  
    Can Şenliği
    4 yaşında

    Yazarak mutlu olun
    'Karşılaşma' Montreal'de
    Uzun bir aradan sonra yeniden kamera arkasına geçen yönetmen Ömer Kavur'un Karşılaşma adlı filmi, Kanada'da yapılacak olan Montreal Film Festivali'nde gösterilecek. Film 27 Ağustos ile 7 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan festivalin Dünya Yarışması adlı bölümünde ödül için mücedele edecek. İlk olarak 23. Uluslararası İstanbul Film Fetivali kapsamında seyirciyle buluşan Karşılaşma'da başrolleri, Uğur Polat, Lale Mansur, Çetin Tekindor Aytaç Arman ve İsmail Hacıoğlu paylaşıyor. Film ölümcül bir hastalığın terapisi sırasında tanışan Sinan ve Mahmut adlı iki adam üzerine kurulu.
    Pera'da yaz müzayedesi
    Pera Müzayede Evi'nin düzenlediği Geleneksel Yaz Müzayedeleri'nin dördüncüsü bugün Hilton Oteli Balo Salonu'nda yapılacak. Satışa sunulacak eserler saat 22:00'ye kadar yine aynı mekanda sergilenecek. Müzayedede Avrupa bronz döküm altın varaklı kaşpo, Osmanlı pazarı için Avrupa'da üretilmiş bronz döküm masa saatleri, Guilloche mineli gümüş ve bohem kristal tuvalet masası aksesuarları, pelesenk, maun ve sandal ağaçlarından üretilmiş İngiliz ve Fransız mobilyaların da dahil olduğu 306 eser satışa sunulacak.
    14 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED