AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
'Dönüş' yavaş yavaş

Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. İçişleri Bakanı Aksu, bugüne kadar bin 600 başvuru olduğunu söyledi. En fazla başvuru cezaevlerinden.

Topluma Kazandırma Yasası çerçevesinde yasadan yararlanmak için başvurular devam ediyor. Başvurular, daha çok cezaevinden yapılırken, kendiliğinden teslim olan 124 kişiden 9'unun serbest bırakıldığı bildirildi. Erzurum DGM Başsavcılığı'nın sorumluluk alanındaki 13 ilde, yasadan yararlanmak için 117 tutuklu ve hükümlünün müracaat ettiği, bu kişilerden 13'ünün tahliye edildiği bildirildi. Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekili İbrahim Can Demircioğlu, müracaat edenlerden 13'ünün cezaevlerinden tahliye edildiklerini, diğer 104 kişinin suç vasıflarının incelendiğini kaydetti. Bu arada, Van Otobüs Terminali'nden önceki gün Erzurum'a gitmek isterken İstihbarat Şubesi ekiplerince gözaltına alınan Cem K.'nın, Topluma Kazandırma Yasası'ndan faydalanmak istediği belirtildi. Cem K.'nın, TKPML-K örgütüne 2000 yılında katıldığı ve Giresun bölgesinde faaliyet gösterdiği öğrenildi.

İstanbul DGM'ye başvurular

Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran örgüt üyelerinin sayısı 80'e yükseldi. Yasadan yararlanmak için başvuranların sayısı 5 gün önce 59 iken, dün itibariyle bu sayı 80'e ulaştı. Başvuranların içerisinde ilk sırayı PKK/Kadek üyeleri alırken, bunu sırasıyla DHKP/C, Hizbullah ve İBDA/C örgütlerinin üyeleri izledi. Cezaevinde kalanların dışında, yasadan yararlanmak için PKK/Kadek üyesi olduklarını belirten 3 kişi de dışarıdan başvurdu. Başsavcılığa verilen dilekçeler, gerekli işlemlerin yapılması amacıyla ilgili mahkemelerine gönderildi.

Yasa çerçevesinde, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da da toplam 58 tutuklu ve hükümlü başvuruda bulundu. Cezaevlerinden başvurular devam ederken, 124 kişi de kendiliğinden teslim oldu. Cezaevlerinden başvuranlardan 89'u serbest bırakıldı. Kendiliğinden teslim olan 124 kişiden de 9'u serbest bırakıldı.

Yakınları adına dilekçe

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde ise aileler, PKK/KADEK'in dağ kadrosuna katılan yakınlarını yasadan yararlanmaya davet ediyor. 32 aile, yakınları adına kaymakamlığa dilekçe verdi. Viranşehir'in Dinçkök Köyü'ne bağlı Tepeyolu Mezrası'nda yaşayan İbrahim Dönmez, 11 çocuğu bulunduğunu, kızı Sattı'nın 1993'de ortadan kaybolduğunu belirterek, kızının kandırılarak PKK'ya katıldığını öğrendiklerini kaydetti. İki çocuğunu evlendirdiğini, ancak Sattı'nın gelin olduğunu göremediğini belirten Dönmez, şöyle konuştu:

"İçimiz yanıyor. Çocuğumuz kandırılarak götürüldü. Gittiğinde 16 yaşındaydı. Sattı'dan şu ana kadar haber alamadık. Yaşıyor mu, öldü mü bilemiyoruz. Şimdi devletimiz yeni bir yasa çıkardı. Kızımın bu yasadan yararlanmasını istiyorum. Eve dönmesini istiyorum. Ona çağrım var. Bizi daha fazla üzmesin. Devletinden korkmasın. Kızımın yasadan yararlanması için kaymakamlığa dilekçe verdim."

Eve dönüşe bin 600 başvuru

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Topluma Kazandırma Yasası'ndan faydalanmak için, dün itibarıyla yaklaşık bin 600 kişinin müracaat ettiğini belirterek, bunun büyük kısmını cezaevinde bulunanların oluşturduğunu söyledi. Aksu, müracaatların daha da artması için, bölgede ve Kuzey Irak'ta örgüt tabanına yönelik çalışma yapılacağını belirtti. Bakan Aksu, yasanın daha da etkili olabilmesi için bölgede ve Kuzey Irak'ta örgüt tabanına yönelik çalışmalar yapılmasının düşünüldüğünü ifade etti.

  • SIRRI BIYIK, İSTANBUL

    Kız kardeşi dağ kadrosunda

    Kızkardeşi örgütün dağ kadrosunda bulunan Süleyman Çelik de, kardeşinin 16 yaşında örgüte katıldığını ifade ederek, "Kardeşime sesleniyorum. Gelsin devletin sıcak ve şefkatli kollarına teslim olsun. İçimizdeki acıyı hasreti dindirsin. Kızkardeşimin yasadan yararlanması için kaymakamlığa ben de dilekçe verdim" diye konuştu. İbrahim Dönmez ve Süleyman Çelik, yazdıkları dövizlerle, terör örgütü mensuplarına, toplumsal barışı sağlayacak olan bu yasadan yararlanmaları için çağrıda bulunuyorlar.


    Yoksul öğrenciye Sezer darbesi
    Hükümetin, yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulması projesini Danıştay'ın ardından Cumhurbaşkanı Sezer de engelledi. Sezer, fakir öğrencilerin özel okullarda okutulmasına ilişkin düzenlemeyi veto etti.

    Çelik: Sezer'e katılmıyorum
    Cumhurbaşkanı'nın "yoksul çocukların özel okullarda okutulmasına imkan veren yasa"yı iptal gerekçesine katılmadığını belirten Milli Eğitim Bakanı, Sezer'i ayrımcılık yapmakla suçladı.

    İnsan kültürler üstüdür
    21. Felsefe Kongresi'nin dördüncü gününde İnsan Hakları'nı konuşan filozoflar, dünyanın insan ortak paydasında buluşması gerektiğini dile getirdiler. Amerikalı Norman K. Swazo, insan hakları kavramının kültürler üstü bir olgu olduğunu söyledi.

    Dondurma Başbakan'dan
    Yoğun temposu içinde eşi ve kızlarıyla Ekinlik Adası'nda kısa bir tatil yapan Başbakan Erdoğan önceki gece birlikte yürüyüş yaptığı ada sakinlerine dondurma ısmarlayıp, dertlerini dinledi.

    Film değil, kapkaç
    ÇALINTI oto ile kapkaç yapan ve polislerden kaçmaya çalışan iki soyguncunun, direksiyon hakimiyetini kaybedip bir başka otomobille çarpışması sonucu iki otomobil alev alev yandı.

    Guinness icin 50 kilo alacak
    Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek isteyen tekvandocu Halil Kargulu, önce 50 kilo şişmanlayacak, sonra kendi yöntemiyle aldığı kiloları geri verecek

    'Orjinal' diye satılan her cep orjinal değil
    Eski ve kullanılmış cep telefonları konusunda tüketicileri bilgilendiren Telekomünikasyon Kurumu, "Telefonun, garanti belgesi eksiksiz tanzim edilmeli ve satıcı tarafından kaşeli ve imzalanmış olmalıdır" uyarısında bulundu.

    Mevlana Kültür Merkezi inşaatı Şeb-i Aruz'a yetişecek
    Karatay ilçesinde inşaatı devam eden Mevlana Kültür Merkezi, Mevlana Haftası kutlamalarına yetiştirilmeye çalışılıyor. Merkezin inşaatı, iki vardiye halinde gece-gündüz devam ediyor.

    Atama kararları yürürlükte
    Başbakanlık müşavirliklerine Murat Sözer ile Turgut Bozkurt atandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı müşavirliklerine Erkan Yıldırımkaya ile Sedat Karakaş getirildi.

    Öğrenciler bomba imha robotu yaptı
    Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'ndeki 3 öğrenci, 200 metre uzaktan ve internet üzerinden kumanda edilebilen bomba imha robotu yaptı. Robotun maliyeti, 3.5 milyar lira.

    Hanımlara tam destek
    Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin kurslarını tamamlayan bayanların eserlerinin yer aldığı sergiyi açan Belediye Başkanı Terzioğlu, bayanlara desteklerinin süreceğini söyledi.

    Zabıtadan koyun operasyonu...
    İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, evlerde sağlıksız ortamlarda yetiştirilen küçük baş hayvanları toplamaki çin operasyon başlattı. Operasyon sırasında zor dakikalar yaşayan memurlar 8 adaklık koyuna el koydu.

    Merkez Yatırım'da çalışan 2 kişiye gözaltı

    Unutmayın! Siz de sanık olabilirsiniz
    Doç. Dr. Bıçak Polis Akademisi'nde, işkencenin önlenmesi için polis adaylarına hak ihlallerinden dolayı yargılanan polislerin kasetlerini izletiyor.

    Kısa kısa..



  • 14 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED