AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Yoksul öğrenciye Sezer darbesi

Hükümetin, yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulması projesini Danıştay'ın ardından Cumhurbaşkanı Sezer de engelledi. Sezer, fakir öğrencilerin özel okullarda okutulmasına ilişkin düzenlemeyi veto etti.

Hükümetin, yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulması projesine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer geçit vermedi. Okulların satışına imkan veren düzenlemeyi onaylayan Cumhurbaşkanı Sezer, Milli Eğitim Kanunu'nda fakir öğrencilerin özel okullarda okutulmasına imkan tanıyan düzenlemeyi ise veto etti.

Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 8. maddesinde yapılan değişiklikle; "Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır. Maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve ücreti Milli Eğitim Bakanlığınca karşılanmak kaydıyla özel öğretim kurumlarında öğrenim görmeleri sağlanabilir. Buna ilişkin esas ve usuller Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nca müştereken belirlenir. Özel eğitime ve korunmaya muhtaç çocukları yetiştirmek için özel tedbirler alınır" düzenlemesi yapıldı. Cumurbaşkanı Sezer, Milli Eğitim Kanunu'nda yapılan bu değişikliği veto etti. Sezer veto gerekçesinde "Anayasa'nın 42. maddesinde, devletin önemli temel görevleri arasında yer alan eğitim hizmetini, özel eğitim kurumlarından hizmet satın alarak yürütmesine olanak sağlayan bir düzenleme bulunmamaktadır" dedi. Sezer, yoksul öğrenciler için özel öğretim kurumlarından hizmet satın alınmasına gerek olmadığını savunarak şunları belirtti: "Devlet okullarında eğitim parasız yapıldığı gibi, 17.06.1982 günlü, 2684 sayılı Yasa'da, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin parasız yatılı ya da burslu okumalarına ve bunlara sosyal yardım yapılmasına ilişkin düzenlemeler bulunduğu, çeşitli yabancı dillerde eğitim veren çok sayıda Anadolu liselerinde, karşılıksız olarak başarılı öğrencilerin eğitiminin üstlenildiği bilinmektedir."

Özel okullarda laik öğrenci yetişmez!

Özel okullarda, laik düşünce yapısına sahip insanların yetiştirilemeyeciğini savunan Sezer, "Bu özel okulların devlet kaynaklarıyla desteklenmesi, öte yandan da laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti niteliklerine uygun olmayan düşünce yapısına sahip insanların yetiştirilmesi anlamına gelmektedir" dedi. Sezer aynı kanunun 2. maddesinde yer alan ve şehir merkezlerindeki okulların satışına imkan tanıyan maddeyi ise onayladı.

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, "İade gerekçesini Meclis'e intikal ettikten sonra inceleyeceğiz. Meclis çalışmalarına başladıktan sonra bir kez daha düzenleyip Cumhurbaşkanı'na göndereceğiz" dedi. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, "Hukukla inatlaşmaması gerektiğini AKP öğrenecektir. Hukuk kavramıyla inatlaşmaması gerektiği konusunda bu dönemde çok ders almıştır" dedi.



14 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED