AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
TÜRK TEKNOLOJİ UYDUSU EYLÜL'DE FIRLATILIYOR

TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdürü Prof. Dr. Erol Kocaoğlan, Türkiye'nin ilk yer gözlem uydusunun Eylül ayında fırlatılacağını bildirdi. Kocaoğlan, açıklamada, teknoloji transferi ile imal edilen BİLSAT'ın, 26 Eylül'de Rusya'nın Plesetsk kasabasından fırlatılacağını belirterek, "Türkiye için çok önemli bir adım. Bundan sonra kendi uydumuzu yapmaya başlayacağız"dedi.

Çocuklara bilimsel kamp

TÜDAV, Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü "Ölüdeniz Lagünü ve Çevresini Koruma Projesi" kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinden öğrencileri Ölüdeniz'de buluşturdu. Yüzlerce minik, geleceklerine sahip çıkabilmek için yaz kamplarında Ölüdeniz'in bilinmeyenlerini keşfedecekler. TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, projeyle çocuklara çevre bilinci kazandırmak ve bir doğa harikası olan Ölüdeniz'i geleceğe taşımayı amaçladıklarını kaydetti. Bilimsel içerikli kampa, Türkiye'nin değişik illerinden gelen 10-16 yaş arası çocuklar ve gençler katılıyor.

  • MURAT PALAVAR

    HAVA SICAKLIKLARI 4-5 DERECE ARTACAK

    Hava sıcaklığının, hafta sonundan itibaren özellikle yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde 4-5 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağı bildirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sıcak havanın gelecek hafta da etkisini sürdüreceği belirtildi. Hava sıcaklığının, Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda 26-29, Marmara ile yurdun iç kesimlerinde 33-35, Ege ve Akdeniz'de 38-40, Güneydoğu Anadolu'da 40-42 dereceye ulaşacağı kaydedildi. İlgililer ve vatandaşlardan, sıcak havanın olumsuz etkileri ve olası orman yangınlarına karşı tedbirli olmaları istendi. Bu rada İtalya'da son 24 saatte aşırı sıcaklardan 60 yaşlı öldü.

    Madalyasını alırken kalp krizi geçirdi

    'Devlet Övünç Madalyası' verilen gazi Özay Sevindik, törende kalp spazmı geçirerek hastaneye kaldırıldı. Gazi Sevindik'in madalyası annesine verildi. Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Devlet Övünç Madalyası'' törenine, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bülent Matsar, Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul, resmi kurum ve kuruluşların yöneticileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Şehitler anısına saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Vali Yüksel, Garnizon Komutanı Matsar ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kumbul tarafından, 6 şehit ailesi ile 12 gaziye ''Devlet Övünç Madalyası'' verildi.

    Bingöl'de 27 kişi şarbona yakalandı

    Bingöl Valisi Hüseyin Avni Coş, il genelinde 27 kişinin şarbon hastalığına yakalandığını belirterek, Sağlık ve Tarım Müdürlükleri'nin gerekli tedbirleri aldığını bildirdi. Coş, düzenlediği basın toplantısında, bir ihbar üzerine merkeze bağlı Balpınar Köyü'nde yapılan çalışmalarda, 17 kişinin şarbon hastalığına yakalandığının belirlendiği söyledi. Balpınar Köyü'nde hastalığa yakalananların tedavilerinin Devlet Hastanesi'nde yapıldığını anlatan Coş, Çiçekdere Köyü'nde 6, merkeze bağlı Kaleönü ve Kültür mahallelerinde de 2'şer kişinin şarbon hastalığına yakalandığını kaydederek, "Şarbon hastalığına yakalandığı belirlenen 6 kişi tedavileri için Elazığ'a gitmiş. Diğer hastalar da ilimizde gerekli tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi" diye konuştu.

    Dünya Hafızlık Yarışması'na hazırlanıyor

    Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılacak olan Dünya Hafızlık Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecek Antalyalı imam Yunus Camadan, sıcakta spor yapıyor, görev yaptığı camide boş vakitlerinde Kur'ân okuyup, bol bol yumurta içerek hazırlanıyor. Antalya Hacı Mehmet Çiçek Cami İmamı Yunus Camadan, bu yıl 13 - 14 Aralık tarihlerinde yapılacak yarışmaya, Ankara'da Türkiye'nin dört bir tarafından gelen 80'in üzerinde imamın katıldığı seçmelerden başarılı çıkarak katılmaya hak kazandı.

    AKTAN TUNCER'İN ADI PARKA VERİLDİ

    Diyarbakır'da meydana gelen ve 75 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı uçak kazasında şehit olan Kurmay Binbaşı Aktan Tuncer'in anısına Bolu 2. Komando Tugayı Komutanlığı tarafından Orduevi bahçesine ''Şehit Kurmay Binbaşı Aktan Tuncer Oyun Parkı'' yapıldı. Uçak kazasında şehit olan Kurmay Binbaşı Aktan Tuncer'in evli olmamasına rağmen çocukları çok sevdiğini belirten mesai arkadaşları, ''Kazada yaşamını yitiren arkadaşımız çok sevilen birisiydi. Onun anısını, çocukların gülüp oynadığı bir oyun parkında yaşatmak için bu park yapıldı. Biz ve onu tanıyan herkes adını yaşatacağız'' dediler.

    Menemenliler şehit pilotlarını unutmadı

    İzmir'in Aliağa İlçesi'nde çıkan orman yangınında düşen uçağın şehit olan pilotu Selim Yıldız'ın adı, yeni ağaçlandırılacak alana verilecek. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, 12 Haziran'da Aliağa'nın Güzelhisar ve Samurlu köyleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangından sonra aynı yerde başlatılan ağaçlandırma çalışmalarını görmek amacıyla, bölgede incelemelerde bulundu. Bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini bildiren Kahveci, ağaçlandırılacak alana, yangını söndürme çalışması sırasında uçağının düşmesi sonucu şehit olan orman mühendisi pilot Selim Yıldız'in isminin verileceğini kaydetti.

    'Barış' oyununa Makedonya'da ödül

    İzmit Şehir Tiyatrosu'nun "Barış" adlı oyunu, Makedonya'daki Stobi Uluslararası Antik Oyunlar Festivali'nde "en iyi oyun" ödülünü aldı. Makedonya'nın Veles Kenti yakınlarındaki antik açık hava tiyatrosunda düzenlenen uluslararası festivalde, Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in, Ariftofanes'ten uyarladığı "Barış" oyunu, jüri tarafından en başarılı oyun olarak değerlendirildi. Festivale, yerli Makedonya'nın yanı sıra Türkiye, Hırvatistan, Ermenistan, Sırbistan ve Karadağ'dan gruplar katıldı.

    Müslüm Gürses'e saldırı olayında 5 zanlıya gözaltı

    Arabesk müzik şarkıcısı Müslüm Gürses ve 44 kişilik ekibini taşıyan otobüse düzenlenen silahlı saldırının ardından 5 kişi gözaltına alındı. Saldırıyı kendisinin gerçekleştirdiğini belirten Yavuz Selim Bölükbaşı'nın teslim olmasından sonra, olaya karıştıkları ve azmettirdikleri gerekçesiyle Mustafa Arkan ve Hüseyin Ekiz de yakalandı. Arkan ve Ekiz, ifadelerinde Göksün'deki konser için Menajer Hüseyin Çakmak'a 1000 euro ödediklerini, ancak konserin iptal edilmesi üzerine, Çakmak'ın, parayı teslim ederken 250 euro'yu vermediğini söylediler. Arkan ve Ekiz "Parayı tahsil için otobüsün peşine düştük. Otobüsü yolda takip ederken, şoför, aracı üstümüze sürdü, bizi ezmeye çalıştı. Korkutmak amacıyla ateş ettik" dediler. Olaya karışan Cemil Birinici ve Ali Üstün gözaltına alınırken, Nusret Güloğlu ise aranıyor.

    Sendikacıların kavgası: 2'si ağır, 13 yaralı

    Konya'da TÜRK-İŞ'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Nakliyat-İş Sendikası'na mensup işçiler arasında Tekstilciler Sitesi Selçuk Ambarı'nda çıkan taşlı-sopalı kavgada 2'si ağır 13 kişi yaralandı, 22 kişi de gözaltına alındı. Kavgada hafif şekilde yaralanan Şeref Sümer, "Çeşitli amaçları var. Farklı bir sendikaya üye olduğumuz için bizi dövdüler. Davacıyız" dedi. TÜMTİS Ankara Şube Sekreteri Abidin Kandeğer ise "Arkadaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek zorla başka bir sendikaya üye yapmışlar" dedi.

    Şüpheli paketin içinden Erdoğan'ın kaseti çıktı

    AK Parti Ankara İl Başkanlığı'na gönderilen isimsiz bir paket paniğe yol açtı. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunan AK Parti Ankara İl Başkanlığı'na dün sabah saatlerinde gönderilen isimsiz bir paket partililere korkulu anlar yaşattı. Parti çalışanlarının durumu polise bildirmeleri üzerine harekete geçen bomba imha ekipleri olay yerine geldi. Polis bina çevresine şerit çekerek vatandaşların binaya giriş çıkışlarını engelledi. Daha sonra özel giysilerini giyen bomba imha ekiplerinin paketi incelemeleri sonucunda AK Parti'yi tanıtan CD'ler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma kasetleri çıktı. Bunun üzerine partililer derin bir nefes aldı.

    Göçükteki son ceset 114 saat sonra çıkarıldı

    Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Kükürtlü Maden Ocağı'nda, göçük altında kalan son işçi Şinasi Güzel'in (31) cesedi, 114 saat sonra çıkarıldı. Kükürtlü Ocağı'nda 8 Ağustos'taki patlamanın ardından, ocağın 2 bin 800 metre ilerisi, 550 metre derinliğinde meydana gelen göçüğün altında kalan 2 çocuk babası olan Şinasi Güzel'in cenazesi, çok sayıda vatandaş ve kurtarma ekiplerinin katıldığı cenaze namazının ardından dün sabah köy mezarlığında toprağa verildi. Önceki gün ocaktan bir işçinin cesedi daha çıkarılmıştı.

    Kömür ocağında yangın paniği: 5 yaralı

    Karaman'ın Ermenek ilçesinde kömür ocağında çıkan yangında 5 işçi yaralandı. İlçenin Çanakçı mevkiindeki Türkiye Kömür İşletmeleri A.Ş'ye bağlı Ermenek Linyit İşletmesi'nde, işçiler 435 metre derinlikte çalışırken, metan gazı sıkışması sonucu yangın çıktı. Yangın sırasında Yaşar Varlı, Ali Narlı, Durmuş Yasan, Dede Çalışkan ve Hüseyin Uğuz çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar, ilk müdahaleleri Ermenek Devlet Hastanesi'nde yapıldıktan sonra, Konya SSK Bölge Hastanesi'ne sevkedildi.

    İmarzededen rüşvet teklifi

    Aydın'da İmar Bankası'nın bir mudisi, banka görevlisine rüşvet teklif etmekten gözaltına alındı. Pamukbank önünde sıra bekleyen İmarbank mudilerinden Muharrem Kaygısız, vatandaşlık numarası 8 olduğundan, Cuma günü gelmesini isteyen banka görevlisi Halil İbrahim Baştankara'ya rüşvet teklifinde bulundu. Teklifi kabul etmeyen görevliye hakaret eden Kaygısız, şikayet üzerine gözaltına alındı. Adliyeye çıkarılan Kaygısız, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

    Bir günde 19 yangın çıktı

    Kasıtlı çıkarılan yangınlar, "ihmal ve dikkatsizlik" milli serveti kül ediyor. Türkiye'de bir günde 19 yangın çıktığı, bu yangınlardan 5'inin kasıtlı çıkarıldığı, diğer yangınların çoğunun ise ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığı belirtildi. Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Dairesi Başkanlığı verilerine göre, dün, 19 yerde orman yangını çıktı. Fethiye, Kuyucak, Simav, Kemerboğaz, Kumluca, Adalar, Sultanbeyli, Şelale, Alemdağ'ın 3 yerinde, Taşağıl, İslahiye, Dağpazarı'ndaki yangın söndürüldü.



  • 14 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED