AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Çelik: Sezer'e katılmıyorum

Cumhurbaşkanı'nın "yoksul çocukların özel okullarda okutulmasına imkan veren yasa"yı iptal gerekçesine katılmadığını belirten Milli Eğitim Bakanı, Sezer'i ayrımcılık yapmakla suçladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulmasına ilişkin yasa maddesini bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye göndermesiyle ilgili olarak, "Cumhurbaşkanı Sezer'in takdiridir. TBMM bunun gereğini yapar" dedi.

Bakan Çelik, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Sezer'in 4967 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un "yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulmasına" ilişkin 1'inci maddesini veto etmesi ile ilgili sorularını yanıtladı. Çelik, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anayasa ve yasalardan kaynaklanan hakkını kullanarak, söz konusu kanunun 1'inci maddesini TBMM'ye iade ettiğini söyledi.

Bunun, Cumhurbaşkanı Sezer'in takdiri olduğunu belirten Çelik, "TBMM bunun gereğini yapar" diye konuştu. Çelik, "Söz konusu madde, TBMM'de değiştirilmeden Sezer'e mi gönderilecek?" sorusu üzerine, "TBMM'nin iradesini ipotek altına alamam. Ama TBMM daha önce bir ittifakla böyle bir karar almışsa, yine aynı şeyi yapar" dedi. "Özel okullara yoksul öğrenci almak amacıyla yapılacak sınav için 23 Ağustos 2003 tarihi belirlenmişti. Bu sınav yapılabilecek mi?" sorusunu yanıtlarken de Çelik, konuyu hukukçularla görüşerek yapılması gereken işlemlerle ilgili daha sonra kamuoyuna açıklamada bulunacaklarını kaydetti.

Danıştay'ın bu konuya ilişkin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatan Çelik, yeni bir genelge yayınladıklarını söyledi. "Bu genelgeye dayalı olarak yasal olan, hukuki olan neyse onu yapacağız" diyen Çelik, bu maddeyi yeniden ele almak için TBMM'nin olağanüstü toplanıp toplanamayacağı yönündeki soruya ise, "TBMM'nin bunun için olağanüstü toplanması söz konusu olmaz. Eğer eylül ayında tezkere veya başka bir şey için toplanırsa meclisten geçebilir" karşılığını verdi.

Sezer'in gerekçesi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in öğrencilerin özel okullarda devlet tarafından okutulmasına ilişkin yasayı ret gerekçesini değerlendirirken, "Kimi çevrelerce değişik amaçlarla okul kurulmasından söz etmenin, Türkiye Cumhuriyeti'nde bir normal eğitim-öğretim bir de başka amaçlarla okul açılması gibi bir ikilem yaratacağını" savundu. Çelik, "Ben, devletimizin başı tarafından böyle bir şeyin ifade edilmiş olmasını kesinlikle onaylamıyorum. Ancak, ret gerekçesinde yer alan bazı hususları benim Milli Eğitim Bakanı olarak kabul etmem, onlara katılmam söz konusu değildir." dedi.



14 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED