AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
İnsan kültürler üstüdür

21. Felsefe Kongresi'nin dördüncü gününde İnsan Hakları'nı konuşan filozoflar, dünyanın insan ortak paydasında buluşması gerektiğini dile getirdiler. Amerikalı Norman K. Swazo, insan hakları kavramının kültürler üstü bir olgu olduğunu söyledi.

21. Dünya Felsefe Kongresi'nin dördüncü gününde de gündemde insan vardı. Dün "İnsan Hakları"nı konuşan filozoflardan Amerilkalı Norman K. Swazo, insan hakları kavramının insanın var olduğundan beri süregelen kültürlerüstü bir olgu olduğunu söyledi. Rus filozof Asiyet Şadja da insanın her olayda krik ölçü olarak ele alınması gerektiğini bildirdi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen kongre kapsamında düzenlenen İnsan Hakları-3 başlıklı oturumda konuşan Rus filozof Asiyet Şadja, Dünya'da insan haklarının uygulamaya geçirilmesinde ekonomik, kültürel ve manevi problemlerin engelleyici rol oynadığını kaydetti. Şadja, insanoğlunun kendi davranış biçimini kendisi belirleyebilecek kadar yeterli bir donanıma sahip olduğunu belirterek "Dolayısıyla insana dışardan yapılabilecek her türlü müdahale, özgürlükleri kısıtlayacaktır" dedi.

Diğerlerinin farkında olunmalı

Rus filozof, alınacak her karar öncesinde "insan"ın kritik ölçü olarak ele alınması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: "Hak" kavramı ise insanın "diğerleri"ni göz önünde bulundurarak kendi perspektifini oluşturmasıdır. İnsan hakları ihlallerinin en fazla yaşandığı Rus-Çeçen savaşına da değinen Şadja, Rusların Kafkasya'ya karşı çeşitli ön yargılar taşıdığını ve bunların aşılarak, Kafkaslarda insan haklarının ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi. Oturumda söz alan ABD'li filozof Norman K. Swazo ise insan haklarını, insanın varolduğundan beri süregelen "kültürler üstü" bir olgu olarak tanımladı. Swazo, insan haklarının insanın doğasından ve saygınlığından doğduğunu belirtti.

Sağlıklı yaşam her insanın hakkı

Oturumda en son söz alan ABD'li profesör Kenneth Keulman ise konuşmasında "İnsan Hakları ve Sağlık" konusunu işledi. Keulman "dünya vatandaşı" sıfatına haiz olarak tüm insanların can, mal, barınma, hastalıkta ilaç alabilme gibi hakları olduğunu ve insanların fakir olmalarının iyi bir sağlık bakımından geçememelerine mazeret olamayacağını savundu. Tüm dünya için bir sağlık standardı oluşturularak, bu standartların tüm dünyada uygulanması gerektiğini vurgulayan Keulman "Yani her insan aynı kalitede tedavi görmeli. Bunu sağlamak elbette kolay değil. Ancak işe bir, iki veya üç hasta ile başlamak dünyanın geleceğini aydınlatacaktır" şeklinde konuştu Bu arada oturumda söz alan bir dinleyicinin "Dünya vatandaşı olan herkesin aynı standartlara ulaşması için çalışan, yardıma ihtiyacı olan üçüncü dünya ülkelerine yardım ulaştıran Birleşmiş Milletler, ABD'nin Dünya'nın her yerinde gerçekleştirdiği katliamlara neden kör ve sağır kalıyor?" şeklindeki sorusuna ise cevap veremeyen filozoflar, gülümsemekle yetindiler.

Felsefecilerin yeni Başkanı Danimarkalı

İstanbul'da yapılan 21. Dünya Felsefe Kongresi'nde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul'da, Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu'nun (FISP) yeni yönetimi belirlendi. Genel Kurul'da ayrıca, 22. Dünya Felsefe Kongresi'nin Seul'de yapılması kararlaştırıldı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden kongrenin 4. gününde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında, Ioanna Kuçuradi'nin başkanlığında, geçen 5 yıllık faaliyet raporu ele alınarak ibra edildi. Daha sonra ise, FISP'ın yeni yönetimi için oylama yapıldı. Oylama sonucunda, Kuçuradi dönemde genel sekreterlik görevini yürüten Danimarkalı Peter Kemp, FISP'ın yeni başkanı oldu. Bu arada, Genel Kurul'da, bundan sonra 2008'de yapılacak Felsefe Kongresi için Yunanistan'ın başkenti Atina ve Güney Kore'nin başkenti Seul önerildi. Yapılan oylamada, 22. Dünya Felsefe Kongresi'nin Seul'de yapılmasına oy çokluğuyla karar verildi.



14 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED