AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İran'da üç gün yas

İran hükümeti, deprem dolayısıyla ülkede üç gün yas ilan etti. Enkaz altında kalanların çıkarılması için yapılan çalışmalara dün son verildi. Zerrindeşt'de 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 45 uçak İran'a yardım götürdü.

İran hükümeti, ülkenin güneydoğusundaki Bem kentinde meydana gelen deprem felaketinden sonra ülkede üç gün yas ilan etti. İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yardım çalışmalarının uyum içinde yürütülmesine yardımcı oluyor. BM, İran'daki depremde enkaz altında kalanlara ulaşılması için yapılan çalışmaların dün sona erdiğini ve araştırma için uluslararası ekip gönderilmesine gerek bulunmadığını bildirdi. Cenevre'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu'nun açıklamasında, bu kararın deprem bölgesindeki yerel yetkililerle yapılan görüşmenin ardından alındığı belirtildi.

Açıklamada, BM temsilcisi Jesper Lund'un, depremden en çok zarar gören Bem kentinde İranlı yetkililerle görüştüğü ve Lund'un bölgeye uluslararası araştırma ekibi gönderilmesine gerek olmadığı konusunda ikna olduğu kaydedildi. Açıklamada, 'araştırma ve kurtarma operasyonlarının dün sona erdiği belirtildi. Bir BM sözcüsü de şu an bölgede bulunan 16 ülkenin ekiplerinin çalışmalarını sürdüreceğini, ancak enkaz altında sağ kalan birilerini bulmanın mucizelere bağlı olduğunu ifade etti.

45 uçak yardım getirdi

İran Sivil Havacılık Kurumu yetkilisi Caferpur Sadıkiyan, diğer ülkelerden battaniye, tıbbi malzeme, arama-kurtarma ve sağlık ekiplerinin yanı sıra eğitimli köpekleri taşıyan 45 uçağın İran'a indiğini söyledi. Şimdiye kadar Türkiye, Yunanistan, İsviçre, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbaycan, Avusturya, Belçika, Ermenistan ve Pakistan'a ait uçakların İran'a yardım getirdiğini söyleyen Sadıkiyan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İtalya, İngiltere, Almanya, Suriye, ABD, Slovakya, Fas, Finlandiya, Fransa, Cezayir, Ukrayna, Polonya ve Mısır'ın, Bem kentindeki depremzedelere ulaştırmak için yardım malzemesi taşıyan uçaklar gönderdiğini kaydetti. Öte yandan, Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü Sismoloji Merkezi, güneydeki Fars eyaletinin Zerrindeşt kentinde bugün Richter ölçeğine göre 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

Yardıma rağmen hala terörist listede

Yardımların, aralarında diplomatik bağ bulunmayan ABD ile İran arasında oldukça ender kurulan ''doğrudan iletişimler'' sonucu gönderildiğini belirten üst düzey Beyaz Saray yetkileri, ancak bu yardımın, halen ABD'nin terörizme destek veren ülkeler listesinde yer alan İran'a yönelik Amerikan yönetiminin politikalarında bir değişiklik yapıldığı anlamına gelmediğini ifade ettiler.

Bam kenti civarında meydana gelen şiddetli depremin ardından kurtarma çalışmalarına destek olmak için gönderilen ve yardım ekibi ile çeşitli tıbbi malzemeler taşıyan ilk ABD uçağı İran'a ulaştı. Hercules C-130 tipi ABD uçağının, saat 03.00 civarında İran'ın güneydoğusundaki Kerman bölgesine ulaştığı bildirildi. İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, İsrail dışındaki tüm devletler ve uluslararası kuruluşlardan gelen yardımların kabul edileceği belirtilmişti. ABD'nin, depremden zarar gören İran'a, hava yoluyla 75 ton tıbbi malzeme göndereceği bildirildi. İran ve ABD arasında 1979 yılından beri diplomatik ilişki bulunmuyor.

İran'ın güneydoğusunda meydana gelen deprem felakatinde 25 bine yakın insan ölürken, tarihi Bem kenti adeta bir enkaz yığınına döndü. Kurtarma çalışmalarına son verildi. İran hükümeti ülkede üç gün yas ilan etti. Enkaz altından çıkarılanlar 20 kişilik toplu mezarlara defnediliyor.

1000'den fazla kişi sağ çıkarıldı

İran'ın güneydoğusunda depremin harabeye çevirdiği Bem kentinde yapılan arama-kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altından 1000'den fazla kişi sağ çıkarıldı. İran resmi haber ajansı İRNA, Bem kentinde çok gelişmiş cihazların kullanılması sonucu arama-kurtarma görevlilerinin dün ve bugün 1000'den fazla kişiyi enkaz altından sağ çıkardığını belirtti. Kerman eyalet valisi Muhammed Ali Kerimi, ''Kesin rakam veremiyoruz, ancak 10 bin kadar kişinin öldüğünü tahmin ediyoruz'' derken, İçişleri Bakanlığı ölü sayısını 20 bin ve yaralı sayısını 30 bin olarak açıklamıştı. Bu arada, Tahran Radyosu, İranlı yetkililere dayanarak verdiği haberde, Bem'deki depremde 13 bin kişinin öldüğünü ve 10 bin kişinin yaralandığını duyurdu. Bağımsız kaynaklar ise depremde en az 40 bin kişinin öldüğünü, 20 bin kişinin de yaralandığını söylüyor.

İranlı Depremzedeler, Türk sağlık ekibine teşekkür etti

Türk sağlık ekibi, İran'ın Bem kentindeki yaralılara ilkyardım faaliyetine başlarken, arama-kurtarma ekipleri de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı ve diğer gönüllü kuruluşların oluşturduğu sağlık ekibi de acil sağlık hizmeti vermeye başladı. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, 80 kişilik arama ve kurtarma ekibi İran'a gitti. Türk sağlık ekibinin tedavi ettiği İranlı depremzede Necip Zaboli de, sabaha karşı büyük bir sarsıntı yaşadıklarını ve ailesinin büyük kısmını kaybettiğini belirterek, Türk sağlık personeline ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Türk sağlık ekibi ayrıca, bölgede bir seyyar bir ameliyathane kurma çalışmalarına başladı. Bölgede artçı sarsıntılar da devam ediyor. Bu arada, bölgedeki güvenlik zaafiyeti ve yardım ekiplerine yapılan tacizler nedeniyle, Almanya ve İsviçre İran'dan ayrılma kararı aldı. Türk ekibi de Bölge Genel Valisi ile irtibata geçerek güvenlik önlemi alınması yönünde talepte bulundu.



29 Aralık 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED