AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y E M E K
TURKISH PİZZA
PİZZA MAX

Her zaman kendimize ait pidelerimizi, özellikle Karadeniz'in lezzetli pidelerini dünyanın hiçbir pide veya benzeri ürünleriyle kıyas etmediğimi söylerim. Bu düşüncemi Milano gezimde de pekiştirmiştim; fakat bunun yanında insan zaman zaman değişik tatları da merak ediyor hani. İşte böyle düşünceler içindeyken ailece gittiğim bir pizzacıyı anlatacağım sizlere. Pizza Max, pizzasını ve diğer ürünlerini beğendiğim, ürünlerinin içinde kullanılan malzemelerine de güvendiğim bir müessese.

Pizza Max'ın mesleki geçmişi müessese sahibi Ömer Bey'in dedesi Ali beye dayanıyor. 1940'lı yıllarda İstanbul'a ilk lahmacunu getirenlerden biri de Ali bey. Ömer bey, dedesinden aldığı mesleki bilgilerin ardından uzun yıllar Kanada ve Amerika'da kalıp pizza sektöründe çalışmış, daha sonra oralarda yaptığı nefis pizzaları kendi ülkesinde yapmaya karar vermiş ve 1997 yılında Pizza Max'ın ilk şubesini Ulus'a açmış. İşleri iyi gitmiş, ardından peşisıra Maslak, Fulya, Feneryolu ve Suadiye şubeleriyle şube sayısını 5'e çıkarmış. Meraklısına küçük bir bilgi; Pizza Max Franchising veriyor.

SOSLU TAVUĞUN LEZZETİ

Ömer beyle sohbetimiz sürerken siparişini verdiğim Barbekü Frinal Chiken adını verdikleri soslu tavuk geldi. Ömer bey'e bol sosla yapılan bu tavukta hafif duman tadı olduğunu söylediğimde, Bufolo adını verdikleri sosun özel yöntemlerle yapıldığını söyledi. Soslu tavuk, daha önce tatmadığım bir lezzetti, denemenizi tavsiye ederim. Ardından gelen Potato Wedges isimli patatesler klasik yöntemle yağda kızartılan patates kızartmaları gibi değildi, bu patatesler kalın limon dilimi şeklinde kesilip, baharatla kaplanıyor ve basınçlı yağda (düdüklü tencerede pişer gibi) pişiriliyor. İçten ve dıştan aynı anda basınçla piştiği için fazla yağlı olmayıp, dışı baharatla kaplanıyor ve içi de haşlama oluyor. Kanaatimce diğer patateslere nazaran bunu daha sıhhatli ve lezzetli buldum. Ve günün en özel ürünü olan karışık pizza masaya geldiğinde bazen insanın yediği yiyeceklerde değişiklik yapmasının ne kadar iyi olduğunu düşündüm. İçinde kaşarından, sucuğuna, salamına, mantarına, siyah zeytinine kadar 10 çeşit var.

PİZZA PİŞİRME TEKNİKLERİ

Pizza Max'ın en önemli özelliği, pizzayı Traditional usulüyle pişirme tekniği. Buradaki pizzalar tel tavada piştiği için yağ oranı çok az bulunuyor, dolayısıyla pizza daha sıhhatli oluyor. Pizza sipariş üzerine taze piştiğinden dolayı da hiçbir zaman bakteri üretmiyor. Diğer pişirme usulü olan pen, traditional pişirilme usulüne nazaran daha yağlı oluyor. Bu usul her ne kadar benim tercih ettiğim usul olmasa da, tercihler ağız tadına göre değişebilir. Türkiye'de pizza yapan yerlerde pizzayı genelde bu iki tip usulle pişiriyorlar. Pizza Max'ın bir diğer özelliği de, herkesin kendi pizzasını istediği gibi yapabilme özgürlüğünün olması. Siz de kendinize değişik bir tat arıyorsanız, keyfinize göre bir pizza yapıp veya yaptırıp afiyetle yiyin.

TİRAMİSU PASTASI

Pizza Max'da kapanışı tiramisu pastasıyla yaptım. Tiramisu, ıslak kek üzerine çikolata sosuyla kaplanan nefis bir pasta çeşidi. Pizza Max genelde paket üzerine çalışıyor. Fakat arzu edenlere 4 masadan oluşan küçük salonlarında da hizmet veriliyor. Gittim, gördüm, tattım, memnun kaldım. Tavsiye ederim...

KOLAY PİZZA HAMURU

Malzemeler: Yarım kilo un – 1 tatlı kaşığı pudra şekeri – 1,5 yemek kaşığı yaş maya – 1 kahve fincanı sıvı yağ – 1 çay kaçığı tuz – 1,5 bardak ılık su – 1 kahve fincanı erimiş margarin. Yapılışı: Yarım bardak ılık suyun içine maya konulup kaşıkla ezilir. Bir müddet bekletilip kabarması sağlanır. Un, hamurun yoğrulacağı yere alınır. Kabarmış maya unun ortasına dökülür. Üstü unla kapatılır. Unun üzeri çatlayınca şeker, tuz, sıvı yağ, margarin ve kalan ılık su eklenip yoğrulur. Hamurun üstü örtülüp ılık bire yerde 25-30 dk. kabarmaya bırakılır. Dinlenen hamur biraz daha yoğrularak özleştirilir. Dilenen büyüklükte bezelere ayrılıp yarım cm. kalınlığında açılır. Pizza için malzemeler: Pizza hamuru – 3 adet domates – 3 adet çarliston biber – 5 adet sosis – yarım kangal ince dilimlenmiş sucuk – 5 adet mantar – 10 adet siyah zeytin – 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri – 2 çay kaşığı kekik – 2 kaşık domates salçası – 1 kahve fincanı sıvı yağ. Pizza Yapılışı: Hazırlanan pizza hamuru yarım cm. kalınlığında açılıp yağlanmış tepsiye konulur. Domateslerin kabukları soyulup ince ince dilimlenir. Biberler tohumu çıkartılıp doğranır. Zeytinler çekirdekleri çıkarılıp ikiye bölünür. Kabarmaya bırakılan hamurun üstüne salça ve yağ sürülür. Domates, biber, sosis, sucuk, mantar ve zeytinler hamurun üstüne yerleştirilir, kekik serpilir. Kaşar peyniri rendesi de üstünde gezdirilip önceden ısıtılmış fırında 25-25 dk kurutulmadan pişirilir. Fırından çıkarılan pizza dilimlenerek servis edilir.

PİZZANIN TARİHÇESİ

Asıl pizza yapımı 1000 sene önce Güney İtalya halkı tarafından yapılıyor, o zamanlar Güney İtalya halkı fakir olduğundan yanlızca un, su, mayadan hazırladıkları hamuru pişiriyorlar, içine et koyamıyorlarmış. İtalyan Cumhuriyeti kuruluşu aşamasında yaklaşık 125 sene önce de Napolide Margaritha adında bir kadın, pizza hamuru hazırlıyor ve içine domates sosu, peynir, zeytin ve et türlerini ekleyerek, pizzanın şimdiki halini oluşturuyor. Margaritha özel soslu ve malzemeli bu pizzayı hazırladıktan sonra çok beğeniliyor ve ilk pizza Margaritha ismini alıyor. Halen pizza çeşitleri içinde genelde Margaritha ismine rastlarız.

NASIL GİDİLİR

Adres : Ahmet Adnan Saygın Cad. Orkide Sk. No : 17 / 9 2. Ulus / İSTANBUL
Tel: 0212 257 88 88


LEZZETLİ SÖZLER

Az ye melek ol,
çok ye helak ol


27 Aralık 2003
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED