AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak'ta direniş arttı

Saldırıların giderek şiddetlenmesi, Saddam'ın yakalanmasıyla direnişin kırılacağına inanan işgal güçlerini hayal kırıklığına uğrattı. "İntikam sabotajları yükselişte" diyen Zebari, "fakat bu böyle sürmeyecek" dedi.

Irak Geçici Hükümet Konseyi Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Saddam Hüseyin'in ele geçirilmesine rağmen Irak'ta saldırıların artış gösterdiğini belirtti. Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir'le yaptığı görüşmenin ardından önceki gün geç saatlerde Kuveyt'e gelen Zebari, Saddam Hüseyin'in yakalanmasına rağmen Irak'ta güvenlik koşullarının kötüleşme gösterdiğini söyledi. Zebari, "İntikam amacıyla yapılan sabotaj faaliyetleri yükselişte fakat bu böyle sürmeyecek" dedi. Zebari'nin Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed el Sabah'la görüştüğü bildirildi. Zebari, Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Mahir ile yaptığı görüşmede ise Iraklı polislerin Mısır'da eğitim görebileceğini söylemişti. Konu üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Zebari, Irak'ta egemenliğin Iraklılar'a devredilmesi sürecinde Mısırlı yetkililerin de desteğini istemişti.

İki Amerikan askeri ve iki Iraklı çocuk öldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta kalabalık bir caddede meydana gelen bombalı saldırıda 2 Amerikan askeri ve 2 Iraklı çocuk öldü. Amerikalı çavuş Patrick Compton, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla meydana gelen saldırıda 5 Amerikan askeri, 1 Iraklı çevirmen ve 8 Iraklı sivil savunma görevlisinin yaralandığını söyledi. Saldırıda ölen ve yaralanan Amerikan askerlerinin, 2. Zırhlı Süvari Alayı'na bağlı olduğu ve Bağdat'ın doğusundaki Karrada'da devriye gezdikleri belirtildi.

Bu arada, Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde yasal konularda ABD yetkililerine yardım eden Iraklı bir avukatın öldürüldüğü açıklandı. Irak'ta yola döşenen bombanın patlatılması sonucu bir Amerikan askeri daha öldü. Felluce yakınlarında meydana gelen patlamada 3 Amerikan askerinin de yaralandığı bildirildi.

Kerbela'da ölü 18'e çıktı

Irak'ın Kerbela kentinde önceki gün düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 18'e yükseldi. Saldırılarda 120 kişi de yaralanmıştı. Kentin sağlık sorumlularından Saad el-Nasravi, AFP'ye yaptığı açıklamada, saldırıda yaralanan 5 Iraklının, kaldırıldıkları hastanede öldüklerini ve böylece saldırılarda ölen Iraklıların sayısının 12'ye çıktığını söyledi. Nasravi, ölen Iraklılardan birinin kadın olduğunu kaydetti. Saldırılarda, 2'si Taylandlı, 4'ü Bulgar toplam 6 koalisyon askeri de ölmüştü. Bu arada, Kerbela'da saldırıların ardından güvenlik önlemleri artırıldı. Öte yandan, Irak'ın Kerbela kentinde dün düzenlenen saldırılarda 2 Taylandlı askerin ölmesinin ardından Tayland muhalefeti, hükümetten Irak'ta görev yapan Tayland askerlerini çekmesini istedi.

ABD ordusunda intihar oranı had safhada

ABD askeri yetkilileri, Irak'ın işgalinden bu yana ABD ordusunda 18 askerin ve iki denizcinin intihar ettiğini belirterek, ordunun artan intihar vakalarını incelediğini söyledi. 12 kişilik ruh sağlığı uzman ekibinin bir rapor hazırlamakta olduğu ve raporun yılbaşı tatilinden sonra açıklanacağı söylenirken, askeri geçmişi olan uzmanlar Irak karmaşasından bu yana 20 intihar vakasının, ortalamanın çok üstünde olduğu yorumunu yapıyor. İntihar oranının Irak'taki birliklerde yoğunlaşması uzmanları kaygılandırıyor.



29 Aralık 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED