AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
İhracat için rekor hedef

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, ilgili tüm tarafların katılımı ile hazırladığı ihracat strateji planında, 2006 yılı sonuna kadar, ihracatın yüzde 60 oranında arttırılarak, yıllık 75 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), ihracatla ilgili tüm kesimlerin katılımıyla, 2004-2006 yıllarını kapsayan İhracat Strateji Planı'nı hazırladı. Stratejik planda, ihracatın 2004-2006 yılları arasındaki dönemde yüzde 60 arttırılarak, 75 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor.

Sürdürülebilir ihracat artışını sağlayacak ihracat yapısını oluşturmanın amaçlandığı stratejik planla, Gümrük Birliği'nin işleyişinde karşılaşılan sorunların kaldırılması ve olumlu Türk Malı imajının oluşturulması öngörülüyor. Kaliteli Türk ürünlerinin, başta hedef ülkeler olmak üzere, yurtdışı pazarlarda müşteri odaklı ve dinamik tekniklerle tanıtım ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin, hedef pazar ve sektör anlayışı içerisinde etkin ve verimli hale getirilmesi, başta off-set olmak üzere, karşılıklı ticaret mekanizmalarının geliştirilmesi de hedefleniyor.

Türkiye'nin ihracat potansiyelinin tanıtılması için gerekli altyapının oluşturulmasının amaçlandığı stratejide, pazara giriş veri tabanının faaliyete geçirilmesi, ihracatta e-ticaret yöntemlerinin kullanımında artış sağlanması ve ihracatçılara yönelik bilgi merkezlerinin oluşturulması hedefleniyor.

Kredi koşullarının iyileştirilmesi

Başta küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) olmak üzere, firmaları ihracata yönlendirecek destek mekanizmalarının geliştirilmesi, Eximbank kredi, sigorta ve teminat programlarının kullanım koşullarının iyileştirilmesi, yeni programlar geliştirilmesi ve Eximbank'ın orta ve uzun vadeli programlara ağırlık verecek bir yapıya kavuşturulması da öngörülüyor.

Girdi maliyetlerinin rekabetçi düzeylere çekilmesi ve ihracatta maliyet arttırıcı unsurların ortadan kaldırılmasının hedeflendiği planda, AR-GE faaliyetlerinin geliştirilmesi, 2005 yılında kalkacak tekstil kotalarının olumsuz etkilerini giderecek politikaların geliştirilmesi de hedefleniyor. Stratejik planda ihracatın geliştirilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması amacıyla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayacak yapı ve işleyişleri geliştirmek de amaçlanıyor.

Öte yandan, stratejik planda amaçlar ve hedefler belirlenirken, planın başarısını ölçmek için performans göstergeleri de belirlendi. Ayrıca, bu amaçlara ulaşılmasını engelleyebilecek varsayım ve risklere de, ayrıntılı olarak yer verildi.



29 Aralık 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED