AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Memur ve emeklinin gözü hükümette

Memurlar, 160 milyon liralık seyyanen zammın Kurban Bayramı'ndan öncesi ödenmesi, SSK ve Bağ-Kur emeklileri aylıklarına yapılacak iyileştirme zammına ilişkin bugün Bakanlar Kurulu kararını bekliyor. Asgari ücrette son raunt yarın.

Memurlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında kendilerine ilişkin çıkacak kararı merakla bekliyor. Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, hükümetin memur sendikaları ile bu yıl gerçekleştirdiği toplu görüşme sürecinde 2003 yılı kayıplarının karşılanması amacıyla vermeyi taahhüt ettiği seyyanen net 160 milyon liranın Kurban Bayramı öncesi ödenmesi ile SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 1 Ocak'tan yapılacak iyileştirme zammının ele alınması bekleniyor.

Emekli müjde bekliyor

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, geçen yıl hükümetin SSK emekli aylıklarına seyyanen 75 milyon lira, Bağ-Kur emekli aylıklarına ise seyyanen 100 milyon lira zam yaptığını anımsatarak, toplam 5 milyon 300 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisinin hükümetten yeni bir müjdeli haber beklediğini söyledi. Halen en düşük SSK emekli aylığının 332 milyon lira düzeyinde bulunduğunu ifade eden Ergün, şöyle konuştu: "1 Ocak 2004'te yapılacak zam ile en düşük memur emeklisi aylığı ile en düşük işçi emeklisi aylığı arasındaki fark daha da açılacak. Hükümetin, aileleri ile birlikte 20 milyona ulaşan emekli kesimini yeni yılda sevindireceğini umuyoruz."

Asgari ücrette son raunt yarın yapılacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 30 Aralık Salı günü yapacağı 6. toplantısında, 1 Ocak 2004'ten itibaren geçerli olacak yeni ücreti belirleyerek ilan etmesi bekleniyor.

Çalışma Genel Müdürü Cengiz Delibaş'ın başkanlığında yapılacak toplantıda, DİE tarafından besiniçi ve besindışı harcamalar doğrultusunda geçen hafta komisyona sunulan net 396 milyon 994 bin 971 liralık rakam değerlendirilerek, yeni asgari ücrete ilişkin bir karara varılacak.

Memura 160 milyon lira bayram öncesi ödenecek

Devlet Bakanı Ali Babacan, memurlara iki bölüm halinde ödenmesi öngörülen 160 milyon liranın, tek taksitte bayramdan önce ödeneceğini bildirdi. Babacan, TRT1'de yayınlanan ''Adres Ankara'' adlı programda popülizm ile sosyal politikaları birbirinden ayırmak gerektiğini ifade etti.

Enflasyon düşerken büyümeyi de gerçekleştirdiklerini hatırlatan Babacan, özel sektör ağırlıklı büyüme modeli için özel sektörün önünü açacak kararlar aldıklarını hatırlattı.

Babacan, 2003 yılının en önemli ekonomik olayları olarak Irak savaşı ve İmar Bankası'na el konulmasını gösterdi.

AB olmasa herşeyin sonu gelmez

Avrupa Birliği (AB) ile ilgili soruları da yanıtlayan Babacan, AB'ye giriş olmasa da uygulanan programa aynen devam edileceğini vurgulayarak, "AB bir gün gelecek Türkiye'yi şiddetle isteyecek'' dedi.

Kıbrıs'ta problemin devamının hiç kimseye faydasının bulunmadığını vurgulayan Babacan, ''Kıbrıs'ta çözüm için bugüne kadar hiç olmamış kuvvetli bir siyasi iradeyi ortaya koyacağız'' diye konuştu.



29 Aralık 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED