AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ

  • Emekliye mezarda bile yer yok
    Mezar fiyatları SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen ölüm yardımı tutarlarını aşıyor. Başkentte mezar masrafı 312 milyon 500 bin TL olurken memur emeklisine en az 651 milyon, SSK emeklilerine 171 milyon, Bağ-Kur, emeklisi için de 129 milyon 700 bin lira ölüm yardımı ödeniyor. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği TİED Genel Başkanı Kazım Ergün,, adalet kavramının temelinde, kimseye farklı muamele yapılmamasının bulunduğunu belirterek, ''Yaşayanlarımızdan bile vazgeçtik, ancak ölüler arasında bile ayrımcılık yapılıyor. Bu büyük bir ayıptır'' dedi. Mezar fiyatlarının ve yapılan yardımların belli olduğunu ifade eden Ergün, yardımların cenaze masraflarını bile karşılamadığını söyledi. Hükümetin, bu adaletsizliği derhal ortadan kaldırmasını beklediklerini dile getiren Ergün, "Hayattayken sahip çıkılmayan insanlarımıza bari son nefeslerini verdikten sonra sahip çıkılsın. Hiç olmazsa mezarlarında huzur bulsunlar" diye konuştu.


  • Rus askerine Kilis pekmezi
    AK Parti Kilis Milletvekili Veli Kaya'nın girişimleri ile bir Rus firması Kilis'te pekmez fabrikası kurmak için temaslarını sürdürüyor. AK Parti iktidarı ile birlikte yabancı yatırımcılar da Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Kilis'te üretilen kaliteli üzümler bu sene üreticinin elinde kaldı. AK Parti Kilis Milletvekili Veli Kaya'nın girişimleri ile bir Rus firması Kilis'te 100 milyon dolar yatırım yaparak şampanya fabrikası kuracak. Bir başka Rus firması ise Kilis'te pekmez fabrikası kurmak için temaslarını sürdürüyor. AK Parti'li Kaya "Rus ordusunun pekmezi Kilis'ten gidecek" dedi. Rus Kornet firması tarafından Kilis'te kurulacak şampanya fabrikasının ardından bir Rus firmasının da Kilis'te pekmez farikası kuracağı bildirildi. AK Parti'li Kaya, "Kilis'in üzümlerinden kaliteli pekmez yapılıyor. Bir Rus firması pekmez fabrikası kurmak için fizibilete çalışmaları yapıyor. Rus askerlerine pekmezi bu firma satacak. Bu fabrikanın kurulması ile Kilis ekonomisi canlanacak" dedi.

  • BİLAL ÇETİN


  • 2004'te duble yol 3 bin km de olabilir
    Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Kamu İhale Yasası'nın yine değişeceğe benzediğini belirterek, "Bu yasa böyle uygulanmaya devam ederse, değişmesi kaçınılmaz olur" dedi. Ergezen, 2003 yılını değerlendirdi ve 2004 yılı hedeflerini anlattı. Kamu İhale Yasası'nın Türkiye'nin şartlarına uygun olmadığını anlatan Ergezen,"Bu yasada müteahhitler daha kolay anlaşır. Yaklaşık maliyet gizli kalmaz dedik. Nitekim gizli kalmıyor. 2 kişinin bildiği şey sır olmaktan çıkıyor. Kızılay'da bile bunun duyulması mümkün." dedi. Bakan Ergezen, şunları kaydetti: "2004 yılında hedefimiz 2 bin km duble yol diyorum ama 3 bin de olabilir. 1 milyon konut hedefi iddialı bir hedef olabilir. 700 trilyon liranın üzerinde ödeneğimiz var. Bosna Hersek'te konut yapılması planlanıyor" diye konuştu.


  • Otomobil isteyen krediye sarıldı
    Yılın ilk 11 ayında tüketici kredilerinde en yüksek artış yüzde 200.7 ile otomobil kredilerinde gerçekleşti. Bu yıl 11 aylık enflasyon yüzde 17,3 olurken, tüketici kredisi kullanımı yüzde 162,4 oranında arttı. Geçen yıl sonunda 2 katrilyon 901 trilyon lira olan tüketici kredilerinin toplamı 5 Aralık'ta 7 katrilyon 611 trilyon liraya ulaştı. Geçen yıl sonunda kullanılan otomobil kredisi tutarı 1 katrilyon 115 trilyon lira düzeyindeyken, aralık başına gelindiğinde bu rakam 3 katrilyon 353 trilyon liraya çıktı.


  • Köşk'ten 2004 bütçesine onay
    Ekonomide olumlu bir yıl geride kalırken, yeni hedeflerin belirlendiği 2004 Bütçe Yasası Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı. Bütçe ile memurlara yılın ilk yarısında yüzde 6 zam yapılması öngörülüyor. Bütçe Kanunu'nda, 2004 enflasyonunun yıl sonu itibarıyla TÜFE ve TEFE'de yüzde 12'ye çekilmesi öngörülüyor. 149 katrilyon 858 trilyon 129 milyar lira büyüklüğündeki bütçede 103 katrilyon liralık gelir hedefleniyor.


  • Şoförlerin sosyal güvenceleri yok
    Ticari Araç Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Şof-Der) Genel Başkanı İmdat Papuç, ulaştırma iş kolunda çalışan şoför esnafının yüzde 95'nin sigortasız çalıştığını belirterek, mevcut odaların bugüne kadar şoförlerin değil, işverenin hakkını koruduklarını ileri sürdü. Papuç, hakkı yenen şoförlerin kendilerine başvurmasını istedi. Yıllardır sigortasız olarak minibüs şoförlüğü yapan Abdullah Bektaş, "10 yıl minübüs şöförü olarak çalıştım. Bir gün mal sahibi minübüsü sattı. Sigortam olmadığı için beş kuruş tazminat alamadım. 1997'de Bakırköy İş Mahkemesi'nde dava açtım. Mal sahibi 2 milyar 600 milyar lira tazminatı ödemek zorunda kaldı" dedi. Şoför Mehmet Siraçcırık ise mahkemeyi kasandı yargıtayın kararını bekliyor. Şoför Ergin Sert'in İş Mahkemesi'ndeki davası ise devam ediyor.


  • 8 kent daha doğalgaza kavuşuyor
    BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün programına aldığı 8 önemli yerleşim birimine doğalgazı taşıyacak olan dağıtım ve bağlantı hatları ile ilgili ilk adım atıldı. BOTAŞ'ın önümüzdeki iki yıl içinde doğalgazı taşımayı planladığı Nazilli-Aydın-Denizli, Antalya-Burdur-Isparta-Afyon ve Yozgat(Sorgun) illerinin dağıtım ve bağlantı inşaatları için ihale açıldı. BOTAŞ ihaleyi Ocak ayında gerçekleştirecek.


  • Telekom sanal ağını genişletiyor
    Türk Telekom ucuz ve hızlı internet hizmeti vermek için kurduğu Asimetrik Sayısal Abone Hattı'nı (ADSL) genişletmek için mevcut 60 bin porta ek olarak 200 bin portlukluk kapasite artırıyor. 2004 sonuna kadar ADSL için 1 milyon port kapasite hedefleniyor. Telekom 1 milyon port kapasiteye daha ihtiyaç duyuyor.

  • HAMDİ ATEŞ



  • 29 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED