AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
İşte rüşvetin belgesi

Detaylı görüntü için tıklayınız..

Engin Civan ve Emlakbank skandalı ile Türkiye'nin gündemine giren "Rüşvetin belgesi mi olur?" sözü, nihayet gerçek oldu. "Rüşvetin belgesi", cumhuriyet tarihinin en büyük bankacılık yolsuzluğunu yapmakla suçlanan Uzan dosyasında ortaya çıktı.

Türkiye'de yıllardır tartışılan "rüşvetin belgesi olur mu olmaz mı" tartışmalarına Yeni Şafak son noktayı koyuyor. "Rüşvetin belgesi", cumhuriyet tarihinin en büyük bankacılık yolsuzluğunu yapmakla suçlanan Uzan Grubu'nun, ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili belgelerinde ortaya çıktı. Belgede, şirket lehine rapor hazırlayan bilirkişi heyetine verilecek rüşvetlerin listesi yer alıyor. Ve altında da, Kemal Uzan'ın "uygundur" notu bulunuyor.

Engin Civan'ın Emlakbank skandalı ile Türkiye'nin gündemine oturan, "rüşvetin belgesi olur mu" tartışmaları sona eriyor. Yeni Şafak, rüşvetin belgesini ele geçirdi. Belge, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Uzan Grubu'na ait Kepez Elektirk A.Ş.'nin kayıtlarında çıktı. Rüşvetin belgesi, şirket lehine rapor hazırlayan bilirkişi heyetine, mahkemenin takdiri dışında dağıtılan ek paraları kapsıyor.

İşte Kepez Elektrik'teki rüşvetin süreci:

Rüşvet süreci, bilirkişi tayini ile başladı

Kepez Elektrik A.Ş.'nin Hukuk Müşaviri Gürol Göl, şirketin yönetim kurulu başkanlığına, yani Kemal Uzan'a, 26 Ağustos 2002 tarihli iki sayfalık bir faks çekiyor. Faksta, Kepez Elektrik A.Ş.'nin, menkul-gayrimenkul mal varlıkları ile 9 Mart 1998 tarihli "Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi"nin şerefiye değerinin piyasa rayiç değerinin tespiti için Antalya Nöbetçi Asliye Hukuk Hakimliği'ne 14 Haziran 2002 tarihinde başvuruda bulunulduğu vurgulandı. Yazıda, "Ancak, mahkeme hakiminin bilirkişi heyetinin oluşturulması konusunda, önerdiğimiz isimleri kabul etmemesi ve kendince bir heyet oluşturmak istemesi üzerine müracaatımız akim bırakılmıştır" denilerek, bilirkişi heyetinin şirket tarafından belirlendiği açıklandı. Gürol Göl'ün aynı yazısında, "olumlu ilişki kurulan bir başka mahkeme yargıcı" bulunarak, önerilen isimlerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasının sağlandığı vurgulandı. Yazıda, oluşturulan bilirkişi heyetindeki isimler hakkında da bilgi verilerek, bilirkişi heyetinin şirketin lehinde rapor hazırlayacağı kaydedildi. Yazıda, "Ancak, bilirkişi heyetinde görev alan kişilere mahkemece takdir edilen meblağ kadar ek bir ödemenin daha kendilerine haricen ödenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir" denildi.

Onayın ardından miktar belirleniyor

Kemal Uzan'ın, bilişkişi heyetine rüşvet verilmesine ilişkin olurunun ardından Hukuk Müşaviri Gürol Göl tarafından Kemal Uzan'a konuyla ilgili 2 Eylül 2002 tarihinde ikinci bir faks çekiliyor. Göl'ün ikinci yazısında, tespit çalışmalarını yürüten bilirkişi heyetine ek ödeme yapılmasına ilişkin olur çıktığı hatırlatılarak şöyle deniliyor:

"Şirketimizin mal varlıklarının rayiç değerlerini tespit çalışmalarını yürüterek arzu edilen nitelikte bir raporla sonuçlandıran heyette görev alan bilirkişilerden, Elektrik Mühendisi H.G.'ye 1 milyar lira, İnşaat Mühendisi K.E'ye 300 milyon lira, Makine Mühendisi A.A.'ya 300 milyon lira, Mali Maşavir A.K'ye 300 milyon lira daha ek ödeme yapılmasının uygun olacağına dair müşavirlik görüşümüzü bilgi, tensip ve talimatlarınıza arz ederiz." Bu yazının, Kemal Uzan tarafından altına, "Sn. Atila Bey, Sn. Nilgün Hanım, Sn. Gürol Bey uygundur 02/09" şeklinde not düşülerek geriye fakslandığı saptandı.

Sıra hesap numarasına geliyor

Kemal Uzan'ın, bilirkişi heyeti üyelerine ödenecek ek para miktarlarını uygun bulmasının ardından, Kepez Elektrik A.Ş.'nin İdari ve Mali İşler'den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Kural tarafından, Cenap Ermutlu'ya, 3 Eylül 2002 tarihli bir yazı gönderiliyor. Yazıda, "Şirketimin mal varlıklarını rayiç değerlerini tespit çalışmalarında bilirkişi olarak görev yapanların isimleri ve hesap numaları aşağıdadır. Gereğini arz ederim" denilerek, bilirkişi heyetinin hesap numaları tek tek sıralanıyor.

Kepez Elektrik A.Ş.'nin evraklarında ortaya çıkan rüşvetin belgesi ile ilgili belgeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ankara, Adana ve Antalya cumhuriyet savcılıklarına gönderdi. Belgeler arasında, bilirkişi heyetine ödenecek olan paraların, sözkonusu hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontları da ele geçirildi. Dekontlarda, bilirkişi hesaplarına, belirlenen miktarlarda paranın yattığı görüldü.

Yeni Şafak ele geçirdi....

Yeni Şafak, Uzan Dosyası'nda ortaya çıkan rüşvetin belgesini ele geçirdi. Belge, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Kepez Elektrik A.Ş.'nin eski yönetimi ile Kemal Uzan arasında yapılan yazışmaları kapsıyor. Belgede, şirket lehine rapor hazırlayan bilirkişi heyetine verilecek rüşvetlerin listesi yer alıyor. Ve altında da, Kemal Uzan'ın, "uygundur" notu bulunuyor.

Rüşvete Kemal Uzan onayı....

Kepez Elektrik A.Ş.'nin hukuk müşaviri Gürol Göl'ün yazısının dışında, Kepez Elektrik'in o dönemdeki Genel Müdürü M. Atila Yılbaş imzası ile Yönetim Kurulu Başkanlığı'na aynı tarihli ve aynı konuda bir başka yazı gönderiliyor. Genel Müdür Yılbaş'ın yazısında da, bilirkişi heyetinin önerilen isimlerden oluştuğu ve şirket lehine rapor hazırlayacakları belirtilirek, "Ancak hukuk müşavirliğimizce mahkemenin takdir ettiği bilirkişi ücretinin 200'er milyon lira olduğunun yetersizliğinden bahisle, mahkemece takdir olunan meblağ kadar ek ödemenin talebi yapılmaktadır" denildi. Sözkonusu yazının, Kemal Uzan tarafından altına, "Sn. Atila Bey, Sn. Av. Gürol Beyin önerine göre ilave ödeme uygundur. Miktar teklifinin Gürol Beyce yapılması rica. 26/8" notu düşülerek geri fakslandığı belirlendi.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA



  • 29 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED