AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Fişlemeye AB standardı

Fişlemeyle ilgili mevzuatın AB standartlarına göre değiştirilmesi istendi. Vatandaşla devlet arasındaki hukuki sorunlar, daha çok parmak izi ve fotoğraf kayıtlarının idari işlemler sırasında kullanılırken ortaya çıkıyor.

Onur kırıcı olan "fişleme" yüzünden, devletle vatandaş mahkemelik. Parmak izi ve fotoğrafı alınan kişiler hakkında verilen takipsizlik ve beraat kararlarının ardından bu kişiler idari yargıya başvurup, fiş kayıtlarının iptalini istiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk İşleri Müşavirliği, "fişleme"yle ilgili AB standartlarında bir mevzuat değişikliği ile davası düşen parmak izi kayıtlarının ortadan kaldırılmasını istedi. Asayiş Daire Başkanlığı tarafından fişlemeyle ilgili görüşü sorulan Hukuk Müşavirliği, ayrıntılı bir rapor hazırladı. Raporda, vatandaşla devlet arasındaki hukuki sorunların, daha çok parmak izi ve fotoğraf kayıtlarının idari işlemler sırasında kullanılmasında ortaya çıktığı hatırlatılarak, mevzuat değişikliği önerildi.

"Parmak izi kamu düzeni için"

Polisin, kendisine verilen görevleri hukuk kuralları içerisinde, hizmetlerin özelliği itibariyle kendine özgü yöntemleri kullanarak gerçekleştirdiği ifade edilen raporda, şu görüşlere yer verildi: "Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de içeriği, önemi itibariyle adli ve idari amaçlı polisçe parmak izi alınmakta ve kullanılmaktadır. Ancak, parmak izinin alımı ve kullanımı sınırsız değildir. Uygulamada hukuki sorunlar daha çok parmak izlerinin alımından ziyade, bu kayıtların vatandaşın devletle olan ilişkilerinde idari işlem tesisinde kullanılması ile birlikte ortaya çıkmaktadır."

Parmak izi fiş kayıtlarının iptali için, vatandaş tarafından idari yargıya açılan davaların genellikle idare aleyhine sonuçlandığı vurgulanan raporda, şu önerilerde bulunuldu:

Haklarında soruşturma ya da adli işlemler yapıldığını kanıtlaması nedeniyle, adli soruşturma kapsamında parmak izi alınanların adli işlem safahatının etkin bir şekilde takibini sağlayacak bir sistem oluşturulmalıdır. n İkili bir ayrıma gidilerek, suçun unsurları yönünden oluşmaması nedeniyle verilen beraat ve takipsizlik kararlarıyla, davanın ortadan kaldırılması hallerinde dava konusu suça bağlı alınan parmak izi ve fiş kayıtları kullanılmamak üzere iptal edilmelidir. n Yeterli delil elde edilememesi nedeniyle verilen beraat ve takipsizlik kararlarında ise, ilgililerin parmak izi ve fiş kayıtlarına bu yönde kayıt düşülerek bu bilgiler; polisin iç işleyişine dönük mukayese amaçlı suç soruşturma ve kovuşturmasıyla kimlik tespiti haricinde kullanılamamalıdır. Bu kayıtlara dayanılarak idari işlem tesis edilmemelidir. n İleriye dönük olarak suç soruşturması ve kovuşturmasıyla, kimlik tespiti gibi işlemlerde alınan parmak izlerinden ne şekilde faydalanılabileceği değerlendirilerek, İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü ile de görüşülüp, AB standartlarında bir mevzuat çalışması yapılması uygun olacaktır."

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA



  • 29 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED