AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Üç Dergi!...

  • OSMAN AKKUŞAK

    İçi, gençlere ve halka yol gösteren, bilgi veren, güç veren mesajlarla dolu mecmualardan okuyucuyu haberdar etmek bizim görevimiz.. işte üç tanesi:

    "TARİH VE DÜŞÜNCE"

    "Tarih ve Düşünce" dergisinin 45 inci sayısında; bizim -tabir caizse- renkli şerbetimiz, sevgili "çayımız"ın gelmişini, geçmişini, hikaye eden enfes bir yazı var. Doç. Kemalettin Kuzucu araştırmış ve.. pek güzel yazmış. Tam 12 sayfa.. İstanbul "çayhaneleri", meşhur müdavimleri, çayhane hayatının âdetleri, tarih boyunca geçirdiği safhalar, edebiyatla tarihin kaynaştığı, karıştığı pek hoş bir metin ortaya çıkmış.. içinde nakletmeğe değer pekçok şey var: Burada anlatamam; dergiyi bulun, okuyun!...

    Yine aynı dergide Fatih'in adâletini, dinamizmini, devlet idaresindeki dehâsını anlatan bir yazıyı da Doç. İlhan Akbulut hazırlamış.. içinde ibret alınacak anektodlar var. Fatih'in, Edirne kadısına dayak atan Davud Paşa'yı değnekle darbederek tecziye edişini okuyup ta etkilenmemek mümkün değil!...

    "Bu dilin ustaları" başlıklı yazıda Meşrutiyet ve Cumhuriyet devirlerinde yaşamış mükemmel Türkçe sahibi yazar ve edebiyatçıların bir dökümü yapılmış.. yazının devamı, bugünkü basında isim yapmış ediplere ve gazetecilere kadar uzanıyor.. altında bu satırları yazanın imzası var.. 5 sene evvel yazılmış bir metin..

    Dergide daha bir çok yazı var.. Şeyh Senusî (Sunusî)'nin destanî hikayesi, tarih boyunca Aralık ayında vukûagelmiş önemli olayların kronolojisi (Oğuz Çetinoğlu hazırlamış).

    Çetinoğlu, araştırırken kimbilir nekadar zahmet çekti.. ilim aşkı, tarih sevgisi, hizmet şevki ile ancak açıklayabiliriz.

    Van'ın dününü, bugününü canlandıran bir makale; Beynun Akyavaş'ın, babası merhum yazar Ragıp Akyavaşla, ilgili bir yazısı.. daha bir çok, ilmî, tarihî ve ededî konular, fikirler, olaylar bu ciddî dergide küçük büyük metinler halinde resmî geçit yapıyor.. Fatih Can kardeşimize ve arkadaşlarına teşekkür etmek bir ilim borcudur. Öğrendim ki, yurt içinde, yurt dışında üçyüzü aşkın felsefeci, tarihçi, sosyolog, türkolog ve edebiyat'çı akademisyen'le irtibat halinde bu dergiyi götürmektedirler. Takdir ve tahsin!... (Bilgi için: 0212 511 75 00)

    "SAĞLIK YOLU"

    Sinir hastalıkları hekimi Prof. Sefa Saygılı tarafından yayınlanan "sağlık yolu" dergisinin 5 inci sayısında: "akraba evliliğinin sakıncaları", alternatif tıp sayılan "bitki tedavisi", "akupunktur", "homeepati", "ostoopatik", "hefleksoloji"nin bilimsel ve tıbbî değerleri; ayrıca "diyetteki yenilikler", "deprasyon", "dışkı kaçırma", "şeker hastalığı", "musıkînin tedavideki değeri", "astım", "arpacık", "uykusuzluk", "psikoterapi", "belfıtığı", gibi konular ve arızalar yerli ve yabancı akademisyenler tarafından açıklanmış bulunmaktadır. Tabiî, hastalıkların tedavi ve korunma çareleri'ne ait bilgiler de.. "yoğurt", "maydonoz", "adaçayı", "kekik", "elma" gibi besinlerin tıbbî özellikleri de birbir izah ediliyor.

    Derginin içinde, büyüklü-küçüklü daha birçok yazı ve yazı parçası var.. böyle sağlık dergilerinin kıymetini hasta olanlar daha iyi anlar.. ne diyelim: Yüce Allah, bütün hastalara şifa ihsan eylesin! Sefa Saygılı ve arkadaşlarına da yardım eylesin! (Bilgi için: 0212 531 95 08 Fax: 635 97 94)

    "BİR İSTANBUL DERGİSİ"

    İston Kurumunun çıkardığı, İstonbul dergisinin 11 nci sayısı yine nefis bir renk armanosi ve gözleri gönülleri okşayan bir mizampaj güzelliğiyle çıkmış bulunuyor. Tam 98 sayfa.. sadece şekil, renk ve kağıt kalitesiyle değil, içindeki yazıların ilmî ve edebî değeriyle de takdirleri toplamış bulunduğuna şüphe yok..

    Prof. Semavi Eyice, İstanbul'un geçmişini ve bugünkü ahvâlini büyük boy tam 6 sayfa halinde sayfalara döküvermiş. Eski İstanbul'a, yeni İstanbul'a ait tam 10 adet resim var.. Milattan önceki zamanlardan bugüne kadar İstanbul'un geçirdiği devirler ve bağlı bulunduğu devletler, imparatorluklar; beşerî, ekonomik, siyasî özellikleriyle dile getirilmiş.. İstanbul'u iyi anlatan, iyi tanıtan bir makale!..

    İstanbul'un bitki örtüsünü, doğal özelliklerini, bahçelerini, korularını, anıt ağaçlarını, parklarını, ormanlarını, adalarını da Prof. Adnan Uzun, tasvîr ve tafsîl etmektedir.

    Dilâver Demirağ'ın İstanbul topraklarında ve ormanlarında yaşayan hayvanlarla, sularında bulunan balıkları, isim isim, bazılarının resimlerini de vererek, anlatan güzel bir yazısı var.

    İstanbul'un depreme karşı alacağı tedbirleri; Haliç'i; Çevre kirliliğinin yarattığı yıpranmayı, beton direncini arttıran bir buluşu, Akçakese köyünü, hüsnühat sanatını ve meşhur hattatları, Saraybosna'yı, İston'un isimsiz kahramanlarını; dille şiir ve müzik arasındaki alâkayı, yeni çıkan bazı kitapları, Alev Alatlı'yla, Oğuz Haksever'le, Mario Levi'yle yapılan röportajları ve Boğaziçi'ni dile getiren metinler dikkatleri, takdirleri topluyor.



  • 29 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED