AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
'Rejimi sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız'

Başbakan Erdoğan, hükümetin atmak istediği çağdaş adımların "rejim tartışması"na dönüştürülerek engellenmek istendiğini belirterek, bunun 'tehlikeli bir oyun' olduğunu söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin atmak istediği çağdaş adımların "rejim tartışması"na dönüştürülerek engellenmek istendiğini belirterek, "Söyleyecek başka söz bulamayanlar rejim tehlikesi gibi oyunlar oynuyorlar. Ama rejim tartışmasını pazarlamaya çalışanlara bu pazarda müşteri kalmadı" dedi.

AK Parti, yerel seçime hazırlık kapsamında tüm il teşkilatlarının yöneticilerini Ankara Kocatepe Çokkatlı Otoparkı Konferans Salonu'nda düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda biraraya getirdi.

Yeni Kavram: Derin Demokrasi

Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, "derin demokrasi" kavramını gündeme getirerek, şöyle dedi: "Demokrasiyi sadece biçimsel tarafıyla yönetim sistemi olarak algılamıyoruz; bir 'hayat tarzı' olarak görüyoruz. Demokrasi sadece bir usul rejimi değildir; daha çok esaslar rejimidir. Aksi halde demokrasinin usulleri ne kadar tatbik ediliyor olsa da demokrasi kültürü tam olarak yerleşmez. AK Parti derin demokrasi kavramına önem veriyor. Demokrasiyi sadece fiziği, kasları ile sağlam olmayıp, damarları, sinirleri ve hücreleriyle sağlıklı olmasını ortaya koyuyor."

Halka tepeden bakanlar silindi

Halka tepeden bakanların siyasetten silindiğini ve AK Parti'nin siyasete yeni bir anlayış getirdiğini belirten Erdoğan, "Halk bu partide kendini buluyor. Bir yıl içinde büyük bir çekim merkezi haline geldi. Yıllardır milletin sırtında olan siyasetçiler eridi ve buharlaştı. Halktan koptukları ve iletişimi kestikleri için buharlaştılar. Halkın teveccühü arttıkça sorumluluğumuz artıyor. Bizler maraton koşucularıyız. Uzak menzillerde hedeflerimiz var" dedi.

Demokrasiye karşı Türkiye'de oynanan bir oyun olduğunu belirten Erdoğan, "Bir siyasal sistemin vaat etiği üç şey adalet, güvenlik ve refahtır. Üç şeyi birbirine feda etmeden dengeli olarak yürütmek gerekir. Adaletin zedelendiği ve refahın olmadığı bir sistem olamaz. Türkiye'de siyasi rant için bir yolsuzluk düzenini ortaya çıkaran bir sistem kurulmuş. Devletle sınırlı olmayan bu düzene işadamı da dahil edilmiş. Bu sistemle mücadele etmek için iyi niyetli ve dirayetli olmanız yetmiyor. Çağdaş yasal reformları gerçekleştirmeniz gerekiyor. AK Parti, yolsuzluk düzeninin tüm kalıntılarını ortadan kaldıracaktır" dedi.

Rejim tartışmaları 'oyun'

Eski sistemden beslenenlerin, çağdaş sisteme yönelik adımları, rejim tartışmalarına çekmeye çalıştığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Meşru sınırlar içerisinde bizi eleştirenlerin başımızın üstünde yeri vardır. Ancak çağdaş sisteme kavuşmak için adım attığımızda son derece ilkel tepkiler veriliyor, söyleyecek başka şey bulamayanlar rejim tehlikesi varmış gibi oyunlar oynuyorlar. Türkiye'de rejim tartışması yoktur. Anayasamızda ortaya konulan rejimden herkes memnundur. Bu zoraki bir memnuniyet değildir. Defalarca kanıtlanmış ve milletimizin karakteri haline gelmiş bir memnuniyettir. Böylesi çelik bir coğrafyada sapasağlam ayakta durmasını sağlayan temel referansın, en önce Anayasası'ndan kaynaklandığının bu millet bilincindedir. Türkiye bütün Anayasal kurum ve kuruluşları ile başta hükümet ve Meclis'i bu rejimi sonsuza dek yaşatmaya kesin kararlıdır. Rejim tartışması pazarlamaya çalışanlara bu pazarda müşteri yoktur. Artık onlar bu piyasada işsizdirler. Rejim tatışmalarını ortaya atanlar, Türkiye'nin daha çağdaş bir düzene geçmesini engellemeye çalışanlar ve adeleti zedeleyenlerdir. Fakat, ne yaparlarsa yapsınlar, bu aziz millet tüm fedakarlıklar neticesinde dürüstlük, demokrasi ve özgürlük yolunu kesmeye çalışan bu çıkar çevrelerine teslim olmayacaktır. Kafaları bulandırmak için demokratik Cumhuriyete zam ya da tenzilat yapmaya çalışan, esasında Cumhuriyet fikrinin temeli olan cumhur ile hiçbir ruh birlikteliği olmayan çıkar çevreleri, havanda su dövmektedirler. Onlara tavsiyemiz; milletin siyaset üslubunu, doğru okumalarıdır".

Yerel seçim için futbol taktiği verdi

28 Mart yerel seçimleri ile ilgili partililere tavsiyelerde bulunan Erdoğan, kalplerin kırılmamasını, liyakat ve ehliyete önem verilmesini, herkesin kucaklanmasını istedi. Erdoğan, seçimlerde "alan ve saha presi ile adam-adama markaj" yapılmasını da istedi. Seçimlerden parmak ısırtacak bir başarı beklediğini belirten Erdoğan, "Parmak ısırtacak bir başarı ile çıkmamız demek, demokrasiye, cumhuriyete ve derin demokrasiye yönelik her türlü provakatif çabaları akim (sonuçsuz) bırakacaktır. Attığımız her adımın, aldığımız her kararın millet namına olduğunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Derler ki; bir mıh bir nal kurtarır. Bir nal bir at kurtarır. Bir at bir süvari kurtarır. Bir süvari bir savaşı kazandırır. İşte böyle, en küçük adımınızı bile milletin geleceği için verilen mücadelenin bir parçası olarak görmelisiniz" diye konuştu. Erdoğan, basına kapalı toplantıda da teşkilatları uyararak, "Hiçbir adayımız kesin değildir. Aday adaylarının kesinlikle birbirlerini aleyhinde konuşmasın. Birbiri aleyhinde konuşan aday adaylarına geçit vermeyiz. Seçildikten sonra halktan kopacak bir ismi aday yapmayacağız" dedi.



29 Aralık 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED