AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Aylıksız İzin Durumunda Aile Yardımı ve
Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Soruları

11.10.2003 tarihli Yeni Şafak'ta yayımlanan yazınızla ilgili iki sorum olacak. a- 11 Eylül 2002-12 Mayıs 2003 tarihleri arasında eşim aylıksız izinli idi ama bana aile yardımı ödenmedi. Bu ödenebilir mi? b- Geçen yıl eşim aylıksız izinli idi. Bu nedenle öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmedi. Bunu alabilir miyiz?

Yazımızda ayrıntısını daha önce belirtmiştik. Özetleyecek olursak, aylıksız izinde bulunan eş için aile yardımı ödeneği verilmesi gerekmektedir. Bu konuya ilişkin mağduriyet yaşayanlar, hukuki gerekçeler için 11.10.2003 tarihli Yeni Şafak gazetesindeki yazımıza bakabilirler. Siz ise yazımızda belirtilen gerekçeleri de içerecek bir dilekçe ile kurumunuza başvurup bu ödemeyi talep etmelisiniz. İdarenizce olumsuz yanıt verilmesi halinde (dilekçenize olumsuz yanıt verilmesi veya 60 gün içinde yanıt verilmemesi tarihinden başlamak üzere) 60 gün içinde kurumunuz aleyhine dava açmanız gerekecektir. İkinci sorunuza gelince; Öğretim yılına hazırlık ödeneği, 657 sayılı Kanunun Ek 32'inci maddesince ödenmektedir. Bu maddede, ödeneğin, ancak fiilen öğretmenlik yapanlara verileceği belirtilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde, fiilen öğretmenlik yapmayanlara öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmez. Bu nedenle, 15 Eylül 2002- 12 Mayıs 2003 tarihleri arasında izinli olan eşinize bu ödeneğin ödenmemesine rağmen göreve başladıktan sonra bu ödeneğin ödenmesi gerekir. Bu konuda, Sayıştay 5.Dairesinin 10.05.2000 tarihli ve 9812 no'lu kararında özet olarak; "Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden, ilk ataması yapılarak 2.10.1998 tarihinde göreve başlayan öğretmene söz konusu ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığına" hükmedilmiştir. Her ne kadar eşinizin ataması ilk atama değilse de mahiyet itibariyle aynı hususlar eşiniz için de geçerlidir.

Bozova Müdür Yetkili Öğretmenlerinin Sorunları

Rızamız olmadığı halde müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirildik. Bizlere, müdürlere ödenen ek ders saati kadar ücret ödendi. Ama Maliye Bakanlığının bir uygulaması nedeniyle verilen tüm ek dersler geri istenmekte ve geriye dönük zimmet çıkarılmaktadır. Ne yapabiliriz?

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 4'üncü maddesinin (k) bendinde, "bağımsız müdürlüğü bulunmayan ilköğretim okullarında sınıf öğretmenliği görevi yanında yönetim hizmetlerini de yürüten öğretmenler" Müdür Yetkili Öğretmen olarak tanımlanmaktadır. Esasların 10'uncu maddesinin (b) bendinde ise müdür yetkili öğretmenler için haftada üç saatin ders niteliğinde yönetim görevi sayılacağı belirtilmiştir. Keza Esasların ekinde yer alan çizelgede Müdür yetkili öğretmenlere; aylık karşılığı ders görevi için 18 saat, ders niteliğinde yönetim görevi için 3 saat, ek ders görevi için 12 saat, ders dışı hazırlık ve planlama görevi için 3 saat ve ücret karşılığı toplam ek ders saati olarak 18 saat görev verilebileceği belirtilmiştir.

Yer verdiğimiz hükümler çerçevesinde, Müdür Yetkili Öğretmenler olarak sizlere verilen ek ders ücretlerinde yanlış bir işlem bulunmamaktadır. Bu nedenle de ödenen ek derslerin sizlerden alınması yanlıştır. Bu durumu belirtir bir dilekçe ile yanlışlığın düzeltilmesini isteyiniz. Yanlışlığın düzeltilmemesi halinde (dilekçenize olumsuz yanıt verilmesi veya 60 gün içinde yanıt verilmemesi tarihinden başlamak üzere) idare mahkemesinde Maliye Bakanlığı aleyhine dava açmanız gerekecektir.

Vekil Öğretmenin Askerlik Dönüşü Tekrar Atanması

Vekil memur olarak görev yapmaktayım. Henüz askerliğimi yapmış değilim. Tecilliyim. Askere alındığımda göreve tekrar başlayabilir miyim?

Boş memur kadrolarında vekaleten açıktan atanma 657 sayılı Kanunun 86'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu çerçevede askere giden vekil memurların aylıksız izinleri düzenlenmemiştir. Bu durumda, askerlik dönüşü sonrasında kurumunuz sizi tekrara vekil öğretmenlik görevine atama zorunluluğunda bulunmamaktadır. Ancak kurumunuz ihtiyaç duyuyorsa yeniden sizi vekil öğretmen olarak da atayabilir.

Yıllık İznin Hesabında Neler Dikkate Alınır?

Beş yıldır memur olarak çalışmaktayım. Memuriyetimden önce dört yıl sigortalı olarak çalıştım. 18 ayda askerlik yaptım. Yıllık iznimi ne zaman 30 gün olarak kullanabileceğim?

657 sayılı Kanunun Yıllık İzinleri düzenleyen 102'nci maddesinde hizmeti on yıldan fazla olanların 30 günlük yıllık izin hakkı olduğu belirtilmiştir. 154 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde ise yıllık izin sürelerinin hesabında, "hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği, ayrıca, 140 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde de askerlikte geçen sürelerin de hizmet hesabında dikkate alınacağı" belirtilmiştir. Bu çerçevede, sigortalı hizmetiniz kamu kurumlarında değil de özel sektör de geçmiş ise bu hizmetleriniz kazanılmış hak aylığında (GİH olduğunuz için) değerlendirilmediğinden sadece askerlik hizmetiniz yıllık izinin hesabına değerlendirilecektir. Bu çerçevede askerlik dahil hizmetinizin 10 yıldan fazla bulunması halinde, 30 gün izin hakkınız doğacaktır.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

17 Ekim 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED