AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
Telekom'a muhtıra

Telekomünikasyon Kurumu'ndan İzmir'deki internet servis sağlayıcılarının bağlantılarını kesen Türk Telekom'a muhtıra: "İletişim sektöründe tek otorite benim, bağlantı kesmeye hakkın yok."

Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom'um internet servis sağlayıcıların (İSS) bağlantılarını kesme gibi bir yaptırım uygulayamayacağına karar verdi. İzmir'deki bazı İSS'lerin internet omurgasına bağlantıları geçtiğimiz ay Tük Telekom tarafından "abonelerine internet üzerinden telefon görüşmesi yaptırdıkları gerekçesiyle" kesilmişti. Bunu üzerine Tüm İnternet Derneği'nin (TID) yaptığı başvuruyu değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu, oy birliğiyle aldığı kararında telekom sektöründe tek otoritenin kendisi olduğunu belirtti ve Türk Telekom'un da kurumun denetiminde olduğunu hatırlattı. Kararda, Türk Telekom'un hizmet sağladığı İSS'lere mevzuat ihlali gerekçesiyle bile olsa Telekomünikasyon Kurumu'nun yetkisinde bulunan bir yaptırımı uygulama yetkisinin bulunmadığı belirtildi. Telekomünikasyon Kurumu, oy birliğiyle aldığı kararın Türk Telekom'un sitesinde yayınlanmasına da karar verdi. Türkiye'de ses iletimi hakkı yasa gücüyle 2004 başına kadar Türk Telekom'un tekelinde bulunuyor. Bu nedenle internet üzerinden telefon görüşmesi (VOIP) yapmak halen yasadışı.


AKILLI TELEFONLAR İLETİŞİMİN GELECEĞİ

Microsoft şirketinin patronu ve yazılım başmimarı Bill Gates, Cenevre'deki Uluslararası İletişim Birliği (ITU) Telcom World 2003 toplantısında Orange firması tarafından üretilen ve "Windows Mobile Smartphone" yazılımının kullanıldığı yeni SPV-e200 telefonunun tanıtımını yaptı. Microsoft firması geliştirilen bu son ürünle, müşterilerin ve hizmet veren kuruluşların artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere bilgisayar yazılımının iletişim ile ilgili üretim alanlarında ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bill Gates konuşmasında yazılım sektörünün büyük bir aşama kaydeden iletişim endüstrisinin geleceği için çok önemli olduğunu söyledi.


Microsoft, 2004 başında Windows'u yamayacak

Microsoft, 2004 başında Windows-XP ve Windows server 2003 programlarındaki açıkları kapayacak bir yamayı ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunacağını açıkladı. Yeni yama Windows'taki güvenlik açıklarını giderecek.

CeBIT Broadcast Eurasia Fuarı 23-26 Ekim'de

Hannover Messe International İstanbul'un düzenlediği Avrasya bölgesinin en büyük yayıncılık fuarı "CeBIT Broadcast, Cable & Satellite Eurasia 2003", 23-26 Ekim tarihleri arasında CNR Expo Center'da gerçekleştirilecek.

Linux misyonerleri Anadolu yollarında

Microsoft'a rakip gösterilen Linux, Anadolu'da bilgisayar kullanıcılarına tanıtılıyor. Linux Kullanıcıları Derneği, gezici seminerler düzenliyor. İkincisi yapılan seminerlerin ilki 7-8 Ekim'de Hatay'da Mustafa Kemal Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Katlanabilir klavyeli cep telefonu

Sierra firması, yeni kablosuz telefonunu duyurdu. Kanadalı kablosuz modem üreticisi, özellikle iş amaçlı kullanılabilecek akıllı cihazlar üretmeyi ve bu alanda yoğunlaşmayı kendisine hedef olarak seçti. Sierra'nın son olarak geliştiği cihaz, Microsoft Windows işletim sistemini kullanmasının yanısıra, katlanabilir klavyesiyle dikkat çekiyor.

Yeni Napster 29 Ekim'de geliyor

İnternetteki en ünlü müzik paylaşım sitesi Napster'ın 2.0 sürümü, 29 Ekim'de hizmete girecek. 99 sente şarkı yüklemenin yapılabileceği yeni servis, 500.000'den fazla şarkı ile dünyadaki en büyük müzik kütüphanesi. Müzik yıldızı Ludacris, New York'ta yeni "Napster Online" müzik servisinde yer alan albümünü incelerken görülüyor.

Bomba imha ekibinin yeni elemanı

Gelen ihbarlar sonucu olay yerlerine giderek incelemeler yapan ve canlarını teklikeye atan ekiplere yeni bir arkadaş katılıyor. Resimde görülen bu kablosuz minyatür robot düz ekran televizyona benziyor. Fiyatı 60.000 Singapur doları (Yaklaşık 34.740 dolar) olan robot, saniyeler içinde araçların altında bomba veya silah olup olmadığını ortaya çıkararak gümrükler, havaalanları ve konsolosluklardaki güvenlik noktalarında güvenliği sağlayacak.

 
WEB GEZGİNİ
Diyet uzmanı yayında
Fomda kalmak ve kilonuzu korumak günümüz insanının en büyük sorunlarından biri. Bu ihtiyaca cevap vermek üzere kurulan Diyet Uzmanı adlı site, sağlıklı yaşam için öğütler, ipuçları, beslenme, egzersiz, besin piramidi gibi yararlı bölümleri bünyesinde barındırıyor. Sitede sağlıklı beslenme için izlenmesi gereken güncel haberlerin de yayınlanıyor.
diyetuzmani

PC DERGİLERİ
LCD monitör almadan önce
Aylık bilgisayar dergisi Byte, Ekim sayısında fiyatları ucuzladığı için yaygınlaşan LCD monitörlerle ligili detaylı bir incelemeye yer verdi. Dergideki diğer konular şunlar: Kendi Windows'unu kendin yap, CeBIT Bilişim 2003íün Ardından, Internetíte İz Bırakmayın, Bellek Rehberi, Benzersiz Web Siteleri.
byte

Felakete hazırlık ipuçları
Windows & .NET Magazine dergisi, bilgisayar sistemlerinin saldırılara karşı hazırlıklı olması için alınması gereken önlemleri kapak dosyası yaptı. Bilgisayarda alınması gereken önlemlerle Windows 2003 DC Promo, DFS ile Disaster Recovery ve Veri Yedekleme: Güvende misiniz? başlıklı yazılar konuyu detaylandırıyor.
winnetmag


NET KİTAP
Doludizgin Windows XP
Doludizgin Microsoft Windows XP, Microsoft Windows XP işletim sisteminde tam da gerek duyduğunuz şeyleri kendi başınıza öğrenmeyi kolaylaştıran bir kaynak. Bu sıcak ve enerjik kılavuz ile hem gündelik hem de olağandışı işlerinizi daha hızlı ve akıllıca yapabilirsiniz.
arkadas
14 Ekim 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED