AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
ASMANIN üzümleri döküldü

Büyük iddialarla vizyona giren Asmalı Konak, izleyicisini hayak kırıklığına uğratacak gibi. Diziden gelen dev mirasını fütursuzca harcayan yapım, maymun iştahlılığın bir filmin başına neler açabileceğinin son örneği.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Televizyonda yayınlandığı süre zarfında birçok kişiyi ekrana kilitleyen Asmalı Konak'ın sinema filmi, bugün 400 kopya ile ülkemizde vizyonda. Dizinin yapımcısı Abdullah Oğuz'un ilk yönetmenlik denemesi olan film; dizinin kaldığı yerden, Seymen ile Bahar'ın ABD'ye yaptıkları yolculuktan itibaren başlıyor. Asmalı Konak / Hayat, kanser teşhisi ile Amerika kıtasına uçup doktarlardan şifa uman Bahar'ın öyküsü etrafında gelişiyor. Gidişinin hemen ertesinde kemoterapiye alınan genç kadın, bir süre sonra tedaviden vazgeçer. O gece karmaşık olaylar yaşanır. Bahar yoğun bakıma alınırken, Seymen ortadan kaybolur.

    DİLENCİ AĞASI SEYMEN

    Şehrin dilencileri ile birlikte yaşamaya başlayan Seymen, Ağa adındaki köpeği ve Dicle adını verdiği yardımcısıyla burada yeni bir ağalık sistemi kurar. Seymen ve Bahar'ın çaresizliğine, aile dostu bir kadın yetişir ve Türkiye'deki konağa haber verilir. Haber üzerine iyice meraklanan aile Bahar'ın acısı ile yıkılırken, bir yandan da kayıp Seymen'in peşine düşer. Aramalar 1 yıl sürer ve nihayet konağın yanaşması Dicle'nin bir rüyası sonucu ipuçları aileyi Seymen'e ulaştırır. Bahar hâlâ komadadır. Seymen'se geçmişi unutmuş, bir hâyal aleminde yaşamaktadır. Ailenin bekâsı; Bahar'ın üzerine titreyen doktorlarla Seymen'i gerçek hayatına döndürmek isteyen Türk kökenli bir Amerikalı psikoloğun elindedir.

    MİRAS HARCANMIŞ

    'Hayatında sinema yüzü görmemiş kesimleri bile kucaklayacak' sloganı ile günlerden beri gazetelerde haber olan Asmalı Konak'ın sinema filmi, inanılmaz bağlantı kopuklukları ile tek kelimiyle hâyâl kırıklığı. Bilincini yitiren Seymen'in sırrının bir türlü çözülemediği film, herşeyden önce dev mirasını fütursuzca harcayan bir yapım. Salt, daha fazla izleyici kapma telaşı ile olmadık sahnelerin eklendiği filmde 'sınırsız' bar sahnesinin izleyeni rahatsız edeceği aşikar. Kurguda önemli yer tutan karakterlerin güçsüz kalışı ile Seymen'in bulunuşunu haber alan ailenin onlarca tabak kırarak kutlama yapmasındaki abartı ve sahtelik, beklentileri boşa çıkaracak nitelikte. Keşke böylesi önemli bir mirası arkasına alıp, daha önce sinemaya gitmemiş insanları da sinemaya çekme misyonu ile harekete geçen bir yapım, bu kadar hafif kalmasaydı. Asmalı Konak'ın büyülü dünyasına ekranlarda kilitlenenler filmde aradığını bulamayacağa benzer.

    Asmalı Konak / Hayat

    Yapımcı: Diloy Gülün, Arthur Goldblatt Senaryo: Manihur Ergun, Abdullah Oğuz Tür: Aşk Yönetmen: Abdullah Oğuz Oyuncular: Özcan Deniz, Nurgül Yeşilçay, Selda Alkor, Menderes Samancılar

  •  
    ŞİİR ŞÖLENİ BAŞLADI
    Türkiye Yazarlar Birliği'nce düzenlenen şölene Fransa'nın eski Kültür Bakanı da katıldı ve bir konuşma yaptı.
    'Uzak' filmine bir ödül de Chicago'dan
    Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak adlı filmi Chicago Film Festivali'nin uluslararası yarışma bölümünde en iyi ikinci film ödülüne layık görüldü. Festivalin uluslararası filmler bölümünde yarışan Uzak, Gümüş Hugo ödülü ile ödüllendirildi. Uzak böylece Türkiye'de ve yurtdışında 25. ödülünü kazanmış oldu. Festivali'de en büyük ödülü İranlı yönetmen Jafar Panahi'nin Crimson Gold adlı filmi aldı.
    Beyan Yayınları roman yarışması devam ediyor
    İlki 2002 yılında düzenlenmeye başlanan İlk Romanlar roman yarışması bu yıl da devam ediyor. Beyan Yayınları tarafından düzenlenen yarışma, daha önce romanı yayımlanmamış tüm yazarlara açık. "2003 /İlk Romanlar" yarışmasına katılacak yazarların, okunabilir bir roman metnini "Beyan Yayınları, Ankara Caddesi 49 34410 Cağaloğlu İstanbul" adresine 31 Aralık 2003'e kadar göndermeleri yeterli olacak. Yarışmada birinci olan roman Beyan Yayınları tarafından yayımlanacak1 ve yazarına 1.5 milyar T.L. ödül verilecek.
    Ünlü ressam Avni Arbaş kansere yenildi
    Ünlü ressam Avni Arbaş, dün İzmir'in Foça İlçesi'ndeki evinde vefat etti. Kanser olan Avni Arbaş'ın (84) uyurken vefat ettiği bildirildi. Arbaş'ın cenazesinin bugün Foça'daki evinin önündeki yapılacak törenden sonra İstanbul'a götürülecek ve yarın Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Sanatçı, ağırlıklı olarak Mustafa Kemal portreleriyle İstanbul ve Boğaz konulu yapıtlarıyla tanınıyordu.
    17 Ekim 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED