AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Deniz yıldızı

O anekdotu bilirsiniz. Hani, deniz kıyısında bir genç, dalgaların kıyıya savurduğu binlerce deniz yıldızından kavuşabildiğini avuçlayıp avuçlayıp denize atmaya çalışıyor. Onu gören bir yaşlı adam soruyor:

-Kaç tanesini kurtaracaksın, görüyorsun ki onlardan kıyıda binlerce var... Ne farkedecek?

Genç, avuçundaki deniz yıldızını da suların içine fırlatırken sesleniyor:

-Bunun için çok şey farkeder.

Başbakan Tayyip Erdoğan "İşte ben İmam Hatipliyim" dedi. "Ülkem için İmam Hatipleri bela olarak niteleyenlerden çok fazlasını yapıyorum."

Tayyip Erdoğan'ı peşinen çizen, ağzı ile kuş tutsa ona hayat hakkı tanımayan bir "niyet okuyucu" iseniz, ya da sizin için birim insanın hiç bir önemi yoksa, herkes kolaylıkla çizilebilirse bu sözlerin sizin yüreğinizde bir kıpırdama meydana getirmesi mümkün olmaz.

Ama ülkenize karşı azıcık duyarlılığınız varsa ve bu ülkeye azıcık hizmeti geçeni kutlamak gibi bir erdeme sahipseniz, o zaman bir kere daha düşünürsünüz.

Bir başbakan. Gençlik dönemi İmam Hatip okulunda geçmiş.. İstanbul gibi bir dünya şehrini yönetmiş. Oraya ciddi hizmetleri geçtiğini dünya alem biliyor. Sonra ülke geneline hizmete talip olmuş. Ve halkın en azından yüzde 34'ü onun bu ülkeye hizmet edebileceği kanaatini ortaya koymuş. Şimdi o, ülkesi için bir şeyler yapmak için çırpınıyor. Bir realite o. Acaba taa başa dönüp, Tayyip Erdoğan'ın yolunu İmam Hatip'te iken kesmeli miydik? Kesmeli ve onun ilerde ülkeye hizmet yollarını tıkamalı mıydık?

Böyle kimlerin yollarını tıkamalıydık?

Dünkü gazetelerde Cemil Çiçek, yolsuzlukla mücadele çağrısı ile yine manşetlerdeydi. Siyasal anlamda Ak Parti ile buluşsun buluşmasın her çevreden insanın, Cemil Çiçek'in devlet adamlığına saygı duyduğunu gözlemlemek mümkün. Cemil Çiçek neredeyse 20 yıldır siyasetin içinde ve şu andaki imajı bu yirmi yıl içinde oluştu.

Cemil Çiçek de İmam Hatip kökenli biliyor musunuz? İmam Hatip'ten sonra lise fark derslerine girmiş ve hukuk okumuş... Ne demeli? İyi ki okumuş mu demeli, yoksa keşke hiç doğmasaydı mı demeli?

Böyle yüzlerce isim sayabilirim, İmam hatip kökenli ve farklı alanlarda eğitim görüp, ülkesi için çok hayati sorumluluklar üstlenen...

Orta öğretim öğrencileri içinde meslek liseli oranı yüzde 8, İmam Hatipli öğrenci oranı yüzde 3'lerde bulunuyor.

Türkiye'de üniversite sınavına 1.5 milyona yakın genç giriyor. Bunlardan ancak 300 bin kadarı lisans ve ön lisans eğitimi görme hakkı kazanıyor. Yani zaten sınavlar peşinen 1 milyon 200 bin öğrenciyi, kıyıya savrulmuş umutsuz deniz yıldızlarına dönüştürüyor.

Meslek liselilere, bu arada İmam Hatip'li çocuklara uygulanan katsayı kıyımı, denizden özel olarak yıldız toplayıp kıyıya savurma operasyonu... Tasarlanmış bir kıyım. Teammüden yokedicilik.

1999'dan bu yana kaç Tayyip Erdoğan'ın yolu kesildi, kaç Cemil Çiçek biçildi tahmin edebilir misiniz?

Tuba üniversite sınavında Türkiye 17'incisi olmuş. Tuba, İmam Hatipli olduğu ve puanları tırpanlandığı için amaçladığı Tarih veya Rehberlik Psikolojik Danışmanlık bölümüne girememiş.

Tuba'nın üstünü çizmişiz...

Kaç Tuba'nın, kaç Ali'nin üstünü çizdik bu dört yıl içinde?

Ne için? Hangi hakla? Kim olarak?

Gürüz veya ona arka çıkan odaklar benim çocuğumun üstünü çizme hakkını nereden aldı?

Bu ülkenin daha çok kurtarılmış deniz yıldızlarına ihtiyacı yok muydu?

Deniz yıldızlarının en az Gürüz kadar yaşama hakkı yok muydu?

Bırakın kanadı olan uçsun. Yükselsin. Yükselirken ülkesini yukarı çeksin...

Bu kin, bu öfke, bu kalp katılığı, bu yürek darlığı yeter.

Bu ülke, birileri memleket çocuklarının üstünü çize çize bu hale geldi.

Askı:

Katsayı adaletsizliğinin giderilmesi tasarısı ne oldu? Askıya mı alındı, buz dolabına mı kondu, geri adım mı atıldı? Halk bütün bunları soruyor. Ben hükümetin Anayasaya aykırılık iddialarını önemseyip, daha sağlıklı bir düzenleme yapmak amacıyla konuyu Yüksek Öğretim Yasası ile birleştirmeyi tercih ettiğini düşünüyorum. Bunu yaparken öğrencilerin bir yılının heba olması ve binlercesinin daha mağduriyetlerine göz yumma sonucu doğmayacak mı sorusu çok önemli. Meslek liseleri konusunun rafa kalkmasına hiç kimsenin göz yummayacağınının bilinmesi gerekiyor.


17 Ekim 2003
Cuma
 
AHMET TAŞGETİREN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED