AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Zafer mi, kaos mu?

İlham Aliyev'in zefer ilanından sonra Azerbaycan karıştı. Binlerce kişi Bakü ve çevre bölgelerde sokaklara döküldü. Şiddetli çatışmalar yaşandı. Çok sayıda yaralı var. Bakü sokaklarında panzerler dolaşıyor. Kriz giderek tırmanıyor.

Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan İlham Aliyev'in zaferini ilan etti. Bu açıklamanın ardından halk sokaklara döküldü. Bakü'de, dün muhalefet yandaşları tarafından düzenlenen izinsiz gösterilerde 2 kişi hayatını kaybetti. Azadlık meydanında, öğle saatlerinde başlayan gösteriler, havanın kararmasından sonra Müsavat Partisi merkez binası önünde de bir süre devam etti. Azerbaycan Musavat Partisi Başkanı İsa Kamber'in korumaları gözaltına alınırken, Kamber'in evinin çevresinde önlem alındı. Kamber'in nerede olduğu henüz bilinmiyor.

Seçim Komisyonu, Aliyev'in, oyların yüzde 69,4'ünü aldığını ve ikinci turun yapılmayacağını açıkladı. İsa Kamber'in ise, oyların yüzde 15,9'unu aldığı bildirildi.

Muhalefet sonuçları tanımıyor

Azerbaycan Milli İstiklal Partisi (AMİP) ve Halk Cephesi Partisi'nin (AHCP) Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını tanımadığı bildirildi. AMİP merkezinden yapılan açıklamada, "seçimlerin demokratik koşullarda yapılmadığı, polis ve kimliği belirsiz sivil giyimli insanların baskı ve kaba güç uygulamaları altında gerçekleştirildiği" bildirildi.

Açıklamada, "Oy verme sürecinde de sandıklara önceden doldurulmuş toplu oy pusulaları atılması, muhalefeti temsil eden gözlemci ve komisyon üyelerine baskı uygulanması ve oy verme bölgesinden çeşitli yollarla uzaklaştırılmaları, bölge yöneticilerinin oy kullanma sürecine müdahale etmesi gibi çeşitli usulsüzlüklerin yapıldığı" bildirildi. Açıklamada, seçim sonuçlarının tanınmadığı ifade edildi. Halk Cephesi de yayınladığı bir bildiriyle, seçim neticelerini tanımadıklarını bildirdi.

AGİT: Hayalkırıklığı yaşadık

Seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) seçim gözlem grubu başkanı Peter Eicher, "Uluslararası standartlara uygun bir seçim süreci bekliyorduk, ancak hayal kırıklığına uğradık. Azerbaycan demokratik bir süreç geçirme şansını kaybetti."

Bakü sokaklarında panzerler

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, dün Bakü'de sokak çatışmaları meydana geldi. Azadlık meydanına çıkan çevre yollarda toplanan birlerce Azeri, meydan toplandı ve iktidar aleyhine sloganlar atarak miting başlattı. Güvenlik güçleri, göstericilerle girdiği çatışmada göz yaşartıcı gaz kullandı ve sık sık havaya ateş açtı.

Polis kordonunu yarmayı başaran göstericiler, kentin en işlek bölgesi olan Targovi caddesi ve diğer sokaklara yayıldı. Bu arada, bazı göstericilerin ağır yaralandığı ve polisin çok sayıda göstericiyi tutukladığı görüldü. Azadlık meydanı ve çevresinde bulunan polis ve askeri araçlar göstericiler tarafından tahrip edildi.

Azerbaycan Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev başkanlığında toplanarak, başkent Bakü'deki muhalefet gösterilerini ve asayişin sağlanması konularını ele aldı. Aliyev, üst düzey yöneticilerin olaylarla ilgili bilgi vermesinden sonra Bakü'deki gerginliğin giderilmesi, asayişin ve vatandaşların can güvenliklerinin sağlanması, hayati önem taşıyan işletmelerin düzenli çalışmasının sağlanması konusunda talimatlar verdi.

ÜLKÜCÜLER AZERBAYCAN'DA KAYBOLDU

  • BEHÇET GÜNGÖR, ANKARA
    Azerbaycan'daki seçimler nedeniyle düzenlenen mitinglere katılmak için bu ülkeye giden MHP'lilere ulaşılamıyor. Ülkü Ocakları Başkanı Atilla Kaya da Azerbaycan'da çıkan olaylar sırasında başından demirle vurularak yaralandı. MHP MYK üyesi eski milletvekili Suat Başaran'dan haber alınmadığı bildirildi. Ülkü Ocakları Başkan Yardımcısı Alişan Satılmış ve MHP yöneticileri Azerbaycan Büyükelçiliği'ne başvururak kaybolan arkadaşlarının bulunması için girişimde bulunmasını istediler. Azerbaycan yetkilileri ise, kendilerine bu konuda başvuruların olduğunu; ancak, Suat Başaran'dan haberleri olmadığını belirttiler. Ülkücüler, seçimlerde Müsavat Partisi Genel Başkanı İsa Kanber'in kazanmasını istiyordu. Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği ise, ülkücülerin gözaltına alındığı iddialarını yalanladı.



  • 17 Ekim 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED