AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Bir yıl daha kaybedilmesin

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, meslek lisesi mezunlarının ÖSS'ye girişteki mağduriyetinin biran önce giderilmesini istedi. Gündoğdu yaptığı yazılı açıklamada, bu konuda yapılan patırtı görültünün yersiz olduğunu belirtti. Kendi koltuklarını koruma adına kimsenin Cumhuriyetin temel niteliklerine zarar geliyor diye bağırmaya hakkı olmadığını söyleyen Gündoğdu, "Koltuk heveslileri, YÖK yasasının değiştirilmesini istememektedirler, kedinin fareyle oynadığı gibi eğitim sistemiyle oynamak istiyorlar. Üniversite camiasının bir öğretim yılını daha kaybetmeye tahammülü yoktur" dedi


  • 'Cami/imam-hatip' kavgası

    Komisyon toplantısında, AK Partili üyeler ile CHP'liler arasında söz düellosu yaşandı. Bakan Çelik'in "Eğitimin problemlerine ideolojik yaklaşmak o ülkeye ihanettir" sözünden sonra, CHP'li üye Zekeriya Akıncı'nın, "600 bin İHL mezunu var. Bu mezunları birileri arka bahçemiz diye tanımlamış ise kimin ideolojik baktığı ortadadır" demesi tartışmanın kıvılcımı oldu. AK Partili üye Mehmet Çiçek, "İHL'ler, camiler neden sizi rahatsız ediyor?" diye bağırdı. Bu çıkışa sinirlenen CHP'li üye Tomanbay da, " Yüce dinimizi siyasete alet etmeyin" dedi. Bu arada CHP'li üye Muharrem İnce ile AK Partili Turhan Çömez arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Çömez, İHL'yi birinci olarak bitirdiğini ve Tıp Fakültesi mezunu olduğunu söyleyince, İnce, "Eğer düz liseye gitseydiniz Oxford mezunu olurdunuz" diye yanıt verdi.


  • Çeltik'te okul açıldı ama öğretmen yok

    Bingöl'de 1 Mayıs 2003 günü meydana gelen depremde 85 öğrenci ve bir öğretmenin hayatını kaybettiği Çeltiksuyu Köyü İlköğretim Okulu yeniden yaptırılarak eğitime açılırken, okul, öğretmen sıkınıtısını aşamadı. Köylüler ise deprem sonrası belirsizliklerden şikayetçi. Vali-Belediye başkanı çekişmelerinin gölgesinde yapılan deprem konutlarının akıbeti ise hâlâ netleşmiş değil. Merkez Medya Grubu tarafından yeniden yaptırılan Çeytiksuyu İlköğretim Okulu'nun yanısıra önceki gün Başkan Recep Tayyip Erdoğan iki okulun açılışını daha yaptı. Deprem öncesi 21 öğretmenin görev yaptığı okulda 16 öğretmen afetzede olduğu için tayinini istemiş. Gidenlerin yerine ancak 7 öğretmen ataması yapılabilmiş. 11 öğretmenle 480 öğrenciye eğitim verilmeye çalışılacak. Depremden sonra okulda kalan üç öğretmenden biri olan Okul Müdürü Mustafa Gürhan bu sorunun il düzeyinden yaşanan öğretmen açığından kaynaklandığını ifade ederek, ataması yapılmasına rağmen köye gelmeyen sadece bir öğretmen bulunduğunu söyledi.

  • SELAH KEMALOĞLU, BİNGÖL


  • Sakık: Ailem bile bana sahip çıkmadı

    PKK/KADEK'in üst düzey yöneticilerinden Şemdin Sakık'ın Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için yaptığı başvuru ile ilgili duruşmaya Diyarbakır DGM'de devam edildi. Diyarbakır 1 Nolu DGM'deki duruşmada, hazır bulunan Sakık, Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için yaptığı başvuru talebini yeniledi. Yakalandığı 1998 yılından buyana güvenlik güçlerine ardımcı olduğunu bildiren Sakık, "Yasadan yararlanamazsam bile yardımlarım devam edecektir"dedi. Öcalan'ın yakalanmasında büyük katkıları olduğunu söyleyen Sakık, şöyle konuştu: "Onu onlarca avukat savunuyor. Beni 6 yıldır kimse savunmadı. Ailem bile arkamda durmadı. Yasa örtülü af gibi. Benim durumum teslim olmak isteyenlerin önünde bir engeldir." Mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.


  • Rus pilotun bagaj isyanı

    Fazla bagaj nedeniyle "balans tutturamayan" Rus Pilot Andrei Neustrouev, bu şekilde uçamayacağını belirterek, 70 adet bagajı uçaktan boşaltınca, bu kez de yolcular, toplu olarak uçmaktan vazgeçti. Sibirya Havayolları'na ait İlyuşin-86 tipi uçak, İstanbul-Moskova seferini yapmak üzere önceki akşam saat 23.15'de, 300 yolcusunu alan uçak aşırı yük nedeniyle kalkamadı. 70 adet bagajın boşaltılması gerektiği anons edilince bavul ticareti için gelen 300 yolcu hep birlikte ayağa kalkarak, "Bagaj yoksa, biz de yokuz" şeklinde bağırdı. Kaptan pilot da, "Bagajlar candan daha önemli değil. Ben de uçmuyorum" diyerek, uçmaktan vazgeçti. Kızgın pilot, seferi iptal ettirerek otele yerleşti. Yolcular Dış Hatlar Terminali'nde beklemeye koyuldu.

  • SIRRI BIYIK


  • Taikonot Yang dünyaya döndü

    Çin'in uzaya yolladığı ilk insanlı uzay gemisi Shenzhou-5'in kapsülü yeryüzüne geri döndü. Yetkililer, geri dönüş kapsülünün ülkenin kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunduğunu belirttiler. Yeni Çin Haber Ajansı, Çinli Taikonot Yang Liwei'in sağlık durumunun iyi olduğunu ve kapsülden çıktığını bildirdi. Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin'in uzaya yolladığı ilk İnsanlı uzay gemisi Shenzhou-5'in kapsülü yeryüzüne geri dönmesi üzerine yayınladığı mesajda, "Bu başarının Çin'in uzay programının gelişme tarihine yazılması gerektiğini" belirtti. Çinli taikonot, dünyadaki 241'inci uzay yolculuğunda 21 saat içinde 600 bin kilometreden fazla yol kat etti.


  • Kızılay'daki trafik düzenlemesi mahkemelik

    Kızılay Meydanı'ndaki trafik düzenlemeleri, "uluslararası hukuka, anayasa ve yasalara aykırı olduğu" gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine taşındı. Avukat Sedat Vural, Ankara İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, yayaların Kızılay Meydanı'nı kullanmasını engelleyen karar ve uygulamaların iptaliyle, yürütmenin durdurulmasını istedi. Vural, yaptığı başvuruda, "Kızılay gibi kent meydanlarını iş ve alışveriş merkezi olarak planlanmasında amacın, insanın kent dokusuyla yaya olarak buluşması ve insan-kent yabancılaşmasının engellenmesi olduğunu kaydederek, yayaların yeraltına indirilmesinin kent insanının aşağılanması anlamına geldiğini" savundu


  • Kameralı kapkaça beraat

    İzmir'de 4 Şubat'ta bir hemşireyi, çantasını almak için yerde sürükleyen 2 kapkaççıyla olayı "tezgahlayarak görüntülediği" iddia edilen kameraman beraat etti. İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmaya, tutuksuz yargılanan kameraman Halit Kartal katıldı. Savcı mütalaasında, kapkaç olayını gerçekleştiren E.B ile H.T'nin, böyle bir senaryo yaratarak olayı kameramanın tezgahladığını öne sürdüklerini, ancak kameramanın olayı tezgahladığına yönelik kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirterek, Halit Kartal'ın beraatını talep etti.


  • Mezralar suya hasret

    Köy Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hacı Duluklu, Türkiye'de 9 bin 700 köy ve mezrada içme suyu sıkıntısı olduğunu söyledi. Duluklu, içme suyu sıkıntısına çözüm bulmak için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ve halen 2 bin 700 köy ve mezrada su bulmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak, 2003 yılını "Susuz Yaşam Olmaz, Susuz Köyleri Suya Kavuşturalım" kampanyası başlattıklarını hatırlatan Duluklu, şöyle konuştu: "Türkiye'de 77 bin 216 köy var. Halen, 8 bin 826 köy ve 874 mezramızda içme sıkıntısı yaşanıyor. Köylerimizin ve mezralarımızın suya kavuşturulması için yapılan çalışmaların kısa sürede tamamlanması için ihale açıldı. İhaleyi alan özel şirketler, çok hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Kampanya kapsamında, bu yıl 905 köy ve mezrayı daha suya kavuşturmuş olacağız. Geriye kalan bin 795 köy ve mezranın su sıkıntısını ise 2004 yılında çözüme kavuşturacağız."


  • Bornova Adliyesi kapatıldı

    Bornova adli teşkilatı kapatılarak, burada görev yapan hakim ve savcılar İzmir adli teşkilatında görevlendirildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Bornova Cumhuriyet Başsavcısı Halis Küçüksubaşı İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne, Bornova hakimleri Haydar Bulut, Mustafa Ülkü Güldağ, Ahmet Fevzi Keleşoğlu, Ahmet Tuğcu, Turhan Eğlenoğlu, Nermin Ünsal, Sebahat Bayrak, Aziz Aktaşoğlu, İrfan Okur ve Ahmet Ülker İzmir hakimliklerine, Bornova Cumhuriyet savcıları Hüseyin Yıldız, İskender Kutluer, Muammer Ildırışık, Cumhur Söğüt, Fuat Özsoy, Habip Mete Vural, Mustafa Kemal Biçmen, Kamil Çetinkaya, Cihat Buldu ve Hikmet Usta ise İzmir Cumhuriyet savcılıklarına atandılar.


  • 500 yıllık Millet Hanı kurtarıldı

    Gaziantep'in, en önemli kültürel varlıklarından olan ve Osmanlı kervansaray mimarisinin örnekleri arasında yer alan 500 yıllık Millet Hanı, aslına uygun olarak restore edilerek, yok olmaktan kurtarıldı. Gaziantepli işadamı ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı Mustafa Geylani, 8 yıl önce tahrip olan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi Millet Hanı'nı satın alarak, mayıs 2001 yılında restorasyonuna başladı. Gaziantep Müze Müdürlüğü nezaretinde yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda, tarihi han yeniden eski ihtişamına kavuşmuş oldu.


  • Gir girebilirsen

    Aydın Merkez'e bağlı Şahnalı Köyü Muhtarı Necdet Aydın, 1000 nüfuslu Şahnalı Köyü'nün sakinlerinin geçimlerini hayvancılıktan sağladığını, son günlerde hayvan hırsızlığı olaylarının arttığını belirtti. Artık dayanacak güçlerinin kalmadığını anlatan Aydın, ''Köylülerle yaptığım toplantıda, şüpheli gördükleri kişileri jandarmaya bildirmelerini istedim. Dilenci ya da avcı gibi köye girenler, çevreyi tanıyıp gece hırsızlık yapmaya geliyorlar. Köylüler ile yabancılar arasında kötü olay yaşanmaması için köy giriş ve çıkışına bu tabelaları astım'' dedi.



    17 Ekim 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED