AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Irak'ta top ABD'nin

Başbakan Erdoğan, Irak'a asker gönderilmesi için Meclis'ten izin aldıklarını belirterek, "ABD ile yapılan görüşmelerde top kendilerinde. Nasıl bir tavır takınacaklarını önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, AB zirvesi ve Hükümetlerarası Konferans çerçevesinde bulunduğu Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Irak konusunda topun ABD'de olduğunu söyledi. Toplantıda, Avrupa Parlamentosu'nun gelecekteki mimarisi, AB Konseyi'nin ve Konsey Başkanı'nın rolleri, nitelikli oylama sistemi gibi bazı kurumsal konuları ele aldıklarını anlatan Erdoğan, "Türkiye olarak savunduğumuz görüşler, uzlaşı noktalarına çok yakın. "Görev ve sorumlulukların açıkça belirlenmesini, üye ülkeler arasında eşitlik ilkesinin gözetilmesini istedik" dedi.

Portekiz için randevu

Başbakan Erdoğan, AB Dönem Başkanı İtalya'nın Başbakanı Silvio Berlusconi, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşmelerde bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye-İngiltere milli maçının olaysız geçmesi nedeniyle İngiltere Başbakanı Tony Blair'in kendisine teşekkür ettiğini ve "Portekiz randevusu" verdiğini, Portekiz Başbakanı'nın da aynı randevudan söz ettiğini söyledi.

BM kararı rahatlatır

Irak konusunda AB'nin yaklaşımının olumlu olduğunu, BM Güvenlik Konseyi'ndeki gelişmelerden sonra daha da olumlu olacağını sandığını söyleyen Erdoğan, "TBMM, hükümete yetki kararı aldıktan sonra Genelkurmay'ımıza bu konuda çalışmaları yürütme görevi verdik. Şu anda, ABD ile yapılan görüşmelerde top kendilerinde. Irak konusunda görüşlerimizi baştan beri ifade ettik. BM Güvenlik Konseyi kararı olursa, bu şüphesiz ki bakışı rahatlatır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan Brüksel'deki görüşmelerinin ardından "Küçük Anadolu" olarak adlandırılan Schaerbeek şehrindeki bölgeyi ziyaret ederek Türk vatandaşlarına hitap etti. Erdoğan, konuşmasında gurbetçileri Türkiye'ye yatırıma çağırdı. Başbakan, daha sonra "Boğaz'ın Sessizlikleri" isimli resim sergisinin açılışını yaptı.

Berlusconi kapıda karşıladı

Hükümetlerarası Konferans katılımcıları arasında Türkiye'yi temsil eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin gerçekleştiği AB Konseyi binasının girişinde, AB Dönem Başkanı İtalya'nın Başbakanı Silvio Berlusconi ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini tarafından karşılandı.

'Vicdanımızda ne var bunu duyuyorlar!'

Başbakan Erdoğan, meslek okullarına ilişkin tartışmalar konusunda bir soru üzerine ise şunları kaydetti: "Olayı askıya almak şeklinde değerlendirmek yanlış olur. Ciddi anlamda hedef saptırma var ve bu bizi üzüyor. Medya da buna her zamanki gibi yardımcı oluyor. Bizim söylemediklerimizi söyleyip yazarak, toplumda gereksiz bir gerilim oluşturuluyor. Biz meslek okullarından söz ediyoruz ama niyet okuyucular çoğalmış. Kafamızın gerisinde ne var, vicdanımızda ne var bunları duyuyorlar. Asıl takiye burada yatıyor."

Azerbaycan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra İlham Aliyev'i telefonla tebrik ettiğini de belirten Erdoğan, seçimlerden sonra bu ülkede yaşanan olayların üzücü olduğunu ifade etti ve "Temennimiz, Azerbaycan'da bu tür sıkıntılar olmasın. Kaldıkları yerden birlik ve beraberlik içinde, demokratik, laik bir hukuk devletine yakışacak şekilde geleceğe emin adımlarla yürüsünler" dedi.



17 Ekim 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED