AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Rumsfeld: Uzlaşma için zaman gerekli

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Türkiye'nin Irak'a asker gönderme önerisi konusunda temasların devam ettiğini ve ulaşılacak sonucun Türk hükümeti, ordusu, ABD Merkez Komutanlığı ve Irak Geçici Hükümet Konseyi tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Rumsfeld, Irak'a çok uluslu güç gönderilmesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Türkiye'den asker gönderilmesi konusunda bir gelişme olup olmadığı sorusuna karşılık, "elbette'' cevabını verdi. Rumsfeld, "Bu konu çok karmaşık. Böyle karmaşık bir şeyin hızla sonuçlanacağını beklemek, hiç olası değil" şeklinde konuştu. Belli bir zaman sınırlaması olup olmadığı sorusu üzerine de Rumsfeld, "Hayır yok" dedi.


  • Saldırı istihbaratı CIA'den geldi

    Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde gerçekleşen intihar saldırısı öncesinde, CIA'nin Türkiye'yi uyardığı öğrenildi. Gelen istihbarat üzerine büyükelçiliğin önüne bariyer döşendiği ve Ankara'da da güvenlik önlemlerinin arttırıldığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Tuygan ile 1 saat görüşen ABD Dışişleri Büyükelçisi Eric Edelman, istihbarat konusunda yapılan işbirliğini Irak konusunda alınacak kararlar için örnek olarak gösterdi. Bu arada saldırının kimin tarafından düzenlendiği konusunda Ankara'ya net bilgi ulaşmadı. Radikal grupların yanısıra Kürt gruplarla ilgili de araştırmaların devam ettiği belirtildi.

  • DUYGU GÜVENÇ


  • 'Geleceği birlikte inşa edelim'

    AK Parti İstanbul Milletvekili Şaban Dişli, ülkelerin ve toplumların farklılıklara rağmen birlikte yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Ortodoks Kiliselerinin Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Demokrat Partisi mensuplarının İstanbul Swiss Otel'de ortaklaşa düzenledikleri 7. Diyalog Konferansı'na katılan Dişli, "Dünyanın iyice küçüldüğü, insanlarının daha kırılganlaştığı bir dönemde, ortak geleceğin inşasına el birliği ile katkı sağlamak zorundayız" dedi. Fener Rum Patriği Bartholomeos da, dinlerin, halkların kalkınmasına katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. Bugün de devam edecek toplantıya eski çok sayıda din adamı katılıyor.

  • OKTAY MEHMET


  • Meclis'te Irak için komisyon kurulmalı

    DYP lideri Mehmet Ağar, Irak'a asker gönderme yetkisinin nasıl kullanılacağının takibi amacıyla TBMM'de bir Irak Komisyonu kurulmasını önerdi. Irak'a asker göndermekten vazgeçilmesinin, hükümetin Irak politikasının iflası olacağını belirten Ağar, Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin korunması, güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması ve Irak'ın yeniden yapılanmasında Türkiye'nin belirleyici konumda olması gibi konular yazılı bir mutabakata bağlanmadan böyle bir yetkinin kullanılmaması gerektiğini söyledi.


  • Ekşi'den Arınç'a kulis mektubu

    Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, TBMM kulislerinin gazetecilere kapatılacağı yolundaki haberler üzerine TBMM Başkanı Bülent Arınç'a bir mektup göndererek, "öncelikle saydam bir işleyişi gerçekleştiren önlemlerin uygulamaya konulması gerektiğini" ifade etti. TBMM'nin iç mekanlarının düzenli bir ortama dönüştürülmesi çabalarına saygı ile baktıklarını belirten Ekşi, mektubuna, "Ancak, TBMM gibi, tüm faaliyetlerin tam bir saydamlık içinde yürümesi gereken en yüce kurumun her belge ve bilgisine ulaşma hakkı her ilgi duyan kişiye (bu arada özellikle gazetecilere) açık hale getirilmeyecekse; alınacak önlemlerin sorun yaratacağından endişe ederiz" dedi.


  • Eski 5 bakanın raporu Meclis'te

    Başbakanlık, 5 eski bakanın bazı işlemlerde görevlerini kötüye kullandıklarına ilişkin raporları TBMM Başkanlığı'na sundu. Eski Devlet Bakanları Burhan Kara ve Ramazan Mirzaoğlu hakkında bazı yurtdışı gezilerde usulsüz ödeme, temsil ve tören harcamalarının kullanımında görev ve yetkilerini kötüye kullanma, eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp hakkında bazı muvazaalı işlemlere onay verme, eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş hakkında Türkiye Sağlık ve Eğitim Vakfı'na usulsüz bazı devirler ve para aktarma ve eski Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz hakkında da görevde yükselme ve atama usullerine aykırı hareket etmekle ilgili çeşitli teftiş kurulu raporları düzenlendi. Genel Kurul'da okunan dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılacağı bildirildi.


  • CHP kurumlar için önerge verdi

    CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek ve arkadaşları, üniversiteler, TÜBİTAK, DİE, DPT, TAEK, MTA, EİEİ ve Hıfzısıhha Ensitüsü'nün eksiklerinin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Kepenek, TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, Seçim Bildirgesi ve Hükümet Programı'nda söz edilmesine karşın, AK Parti'nin işbaşına geldiği günden bu yana ülkenin bilim ve teknoloji düzeni ile hiç uyuşmadığını ileri sürdü.



    17 Ekim 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED