AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Meslek liseleri

Diyarbakır'dan İbrahim Tek, meslek liselerinden mezun olanları bir araya gelmeye, aktif olmaya, haklarını aramaya davet eden yazıyı okumuş ve şu mektubu göndermiş:

"Bu günkü yazınızı dikkatle okudum. Sizi takdir ederim ki bu konuya değindiniz. Öncelikle "meslek liselerinin durumu ortada ama siz niye bir araya gelip haklarınızı savunmuyorsunuz" diyorsunuz. Haklısınız, kendimizi savunmuyoruz, daha doğrusu savunamıyoruz; çünkü bulunup haklarımızı savunabileceğimiz bir çatı, bir özgüven duygusuna sahip değiliz, çünkü herkes kendinden korkuyor, daha doğrusu tembellik ediyoruz. Şimdi ben 2000 yılında mezun oldum, 2 yıl hayata atılmayı denedim, işlerde çalıştım, para kazanmaya çalıştım o zamanki düşüncem, üniversiteye çalışsam dahi giremeyeceğim yönündeydi. Okulda okuduğum yıllarda ise liseyi bitirir bitirmez okulun bizleri bir iş sahibi edeceği beklentisi vardı, lise bittikten sonra bu uygulama kalktı ve bizler açıkta kaldık; her birimiz bir tarafa sürüklendi; kimi okudu, kimi dükkan açtı, kimi de benim gibi ortada kalıp ne yapacağına bir türlü karar veremedi; çünkü tüm yolları tıkadılar. Hasılı bizi kandırdılar. Allah yapanların yanına koymasın. Şimdi ben kendi başıma bir dernek kurmaya çalışsam bana, "iş işten geçti şimdi bir şey yapamazsın" derler. Şimdi ben ne yapabilirim; Allaha sığınmaktan başka. Bizim dönemde de şimdiki dönemde de okul müdürleri, hocalar bize bu katsayı çıkmazını anlatmadılar. ÖSS için okulda herhangi bir çalışma yapmadılar, ilgilenmediler. Ben elektrik bölümü mezunuyum; mesleği dahi doğru dürüst öğretmediler, gidip elektrikçilerde bedava çalıştım, bir şeyler öğrendim. Ailem de bu meslek lisesi uygulamasında bilgi sahibi değildi, okul hayatımla da ilgilenemediler; yoksa ÖSS nin böyle bir şey olduğunu bilseydim liseden hazırlanmaya başlardım. Benim hayalimde belki elektrik öğretmeni olmak yok. Belki psikolog ya da sınıf öğretmeni olmak istiyorum. Lisedeyken bunun bilincinde değildim. Şimdi madem ki meslek liselerinin aynı çatıda toplanması gerekiyor ilk adımı Yeni Şafak atsın; nasıl mı? Meslek liseleri öğrencilerine bir görüş sayfası açsın burada görüşlerimizi dile getirelim..."

Mektup böyle diyor. Meslek liselerinde öğretim ve eğitimin bazı problemlerine ışık tutması bakımından önemli ifadeler var. Bana göre bir dernek kurmanın vakti geçmiş değil, hemen teşebbüse geçip derneği kurmalı ve "meslek liselerinden mezun olanların haberleşmelerine, dayanışmalarına, haklarını aramalarına, problemlerini çözmelerine yönelik çalışmalara" başlamalılar.

Yeni Şafak zaten meslek lisesi mezunlarının problemlerine karşı duyarlı, gerekeni yapıyor, devamlı bir sayfa açmak uygun olmasa bile mezunların görüş ve dileklerine sayfalarının açık olduğunu söyleyebilirim.

Meslek lisesi mezunlarının haksızlığa uğramalarının baş sebebi ideolojiktir; belli bir irtica ve laiklik anlayışında ısrar eden yetkililer, İmam Hatip Liselerinin irtica içinde olduğunu, mezunlarının din görevliliği dışında devlet hizmetinden uzak tutulmaları gerektiğini düşünüyorlar; bu yüzden bütün meslek lisesi mezunları da haksızlığa uğruyor. Şu halde bütün meslek lisesi mezunları bir araya gelmeli, örgütlenmeli ve haksızlığa karşı hukuk mücadelesi vermelidirler. Hakkı gasp edenlerin gerekçeleri başka, maksatları başkadır; maksadı yukarıda açıkladım; gerekçeler ise her gün bir yenisi eklenerek çoğaltılıyor; birisine cevap verseniz diğerini bulup söylüyorlar. Uzmanlara hazırlatılan raporlar da güdümlü; önce maksat söyleniyor, sonra ona göre gerekçe hazırlanıyor. Ama mızrak çuvala sığmaz, düşünce, amaç ve uygulama ortadadır ve hukuka aykırıdır, er geç hak yerini bulacaktır; yeter ki haksızlığa uğrayanlar işin peşini bırakmasınlar!


26 Ekim 2003
Pazar
 
HAYRETTİN KARAMAN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED