AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

R A M A Z A N
Seni seviyoruz, ey sevgili Ramazan!

SENİNLE gelen kalp huzurunu seviyoruz. Uykulu gözlerle sahurlara kalkmayı, gün boyunca üzerimizde duran Ramazan mahmurluğunu, evlerimizdeki, sokaklarımızdaki Ramazan telaşını seviyoruz. Kutlu bir emirle, dudakların kapanmasını ve kutlu bir izinle açılmasını. O'nun adının anıldığı iftar sofralarını. Yoksula uzanan yardım elini, kalplere dolan merhameti, sevgiyi. Çocukların tuttuğu ilk orucu, çocukların 'beni de sahura kaldırın' demesini. Sonra oruçlu olduğunu unutup, 'anne su içtim orucum bozulur mu?' diye sormasını.

CAMİLERİMİZDEKİ Ramazan aydınlığını, insanı yücelten secdeyi. Seni haber veren Hilal'i... Dillerin, O'nun kitabını okumasını, kalplerin O'nu anmasını seviyoruz. Diliyoruz: Daha çok sevgi olsun, daha çok esenlik, daha çok barış, daha çok tebessüm, daha çok merhamet... Bereket gelsin evlerimize, sokaklarımıza. Dudaklarda dua olsun, şükredelim nimetlerin sahibine. Yerin ve göklerin sahibine.

Hoş geldin ey on bir ayın sultanı Şehr-i Ramazan...

Cennetin kapıları açılıyor

Bugün arefe. İlk teravihi bu akşam kılıyoruz. İlk sahura bu gece kalkacağız. Bu akşam, rahmet sağanağı başlıyor, cennet kapıları açılıyor. Bu akşamdan itibaren, mü'minler, hem kalpleri hem bedenleriyle oruç tutacak.

  • RECEP YETER İSTANBUL
    Ramazan-ı Şerif, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir coşku ve heyecanla bekleniyor. Rahmet sağanağının başlamasını bekleyen Müslümanlara nasihatlerde bulunan İlahiyatçılar, Ramazan hazırlığının yalnızca yiyecek ve beslenme gibi konularla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek "Bu mübarek ayın manevi yönünün bilincinde olmak çok daha önemli. Bu değerli vakitlerden nasıl daha fazla istidafe edebiliriz" diye düşünmeliyiz görüşünde birleşiyorlar.

    Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, Peygamberimiz (S.A.V)'in bu ayda diğer aylardan daha fazla ibadete zaman ayırdığını hatırlatan Çeker, "Manen yükselmenin anahtarı da, günlük hayatımızdaki dedikodu, gıybet gibi yanlış alışkanlıklarımızı bir an önce bırakmaktır" diyor.

    DÜNYALIK TELAŞLARI UNUTUN

    Halkımızın Ramazan'ı karşılamaya yalnızca yiyecek ve beslenme açısından hazırlandığına değinen Çeker, bu hazırlığın Ramazan'ı çocuklara sevdirmek açısından da gerekli olduğunu ancak asıl hazırlığın, ibadeti artırmak yönünde olması gerektiğini kaydediyor. Manen yükselmenin namaz ibadetinin hatırlattığı gibi Allah'ı zikretmekle ve tefekkür saatlerini artırmakla sağlanabileceğinin altını çizen Çeker, şunları söylüyor: "Ramazan sonunda icra edilen itikaf diye bir ibadetimiz var. Bu ibadet, tümden dünyalık telaşları bir tarafa atmaktan ibarettir. Eğer bunu yapabilir ve Dünyalık telaşları bir kenara bırakabilirsek, tuttuğumuz orucun hayrını daha fazla görebiliriz." Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Erbaş ise hemen hemen bütün inançlarda kutsal zaman anlayışının mevcut olduğunu belirterek, "Bir anlayış eğer şu ya da bu şekilde çoğu inançta varsa, bu o anlayışın aynı kaynaktan geldiğinin bir göstergesidir. İslam'da da çıkan mübarek gün ve gecelerin başında Ramazan ayı gelmektedir. Bu ayda ibadetlerden alınan haz, doruğa ulaşır" diyor. Erbaş, İslam'da ibadet anlayışının başlangıçtan itibaren bütün peygamberlerin getirdikleri mesajlar içerisinden süzüle süzüle gelerek Hz. Peygamber ile kemale ulaştığına dikkat çekiyor.

    RAHMET AYINI HİSSEDİN

    Ramazan'ı hissedebilmek için bu ayda yapılan ibadetlerin farkında olmak gerektiğine vurgu yapan Erbaş, Müslümanlara Ramazan'a ilişkin şu hatırlatmalar da bulunuyor: "Hz. Peygamber'in ifadesiyle Ramazan geldiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur. Hz. Peygamber'in ifadesiyle "Ademoğlunun her ameli kendinindir, yalnız oruç müstesnadır. Çünkü o Allah'ındır ve mükafatını verecek olan da Allah'tır."

    BİR AYET BİR HADİS
    Mü'minler, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler.
    Mü'minûn,23/8
    Ey Allah'ım! Recep ve Şâbânı hakkımızda mübarek kıl,
    bizi Ramazana kavuştur.
    Ahmet b.Hanbel, Müsned, I, 259

  •  
    FIKIH KÖŞESİ
    Hamdi Döndüren Orucun vakti
    Ramazan ayının başlangıcı nasıl belirlenir? Hilal gözetleme nedir, nasıl tesbit edilir?
    KISSADAN HİSSE
    Oruç, kişiyi günaha girmekten korur
    Muaz bin Cebel (R.A) rivâyet ediyor: Peygamber aleyhisselâm ile bir seferde beraber bulunuyordum. Bir gün sabahleyin onun yanında idim ve beraber yürüyorduk. Kendisine dedim ki:
    - Ey Allah'ın Resulü, bana, cehennemden uzaklaştıran ve cennete koyan bir iş haber ver.
    Allah'ın Peygamberi buyurdular ki: Bana büyük bir şeyden sordun. Ancak Allah'ın kolaylaştırdığı kimseye, o kolaydır. Şöyle ki: Allah'a ibadette bulunur, ona ortak koşmazsın, namazı devamlı olarak kılar, haccını edâ edersin. Ve ilâve ederek: Sana hayır kapılarını göstereyim mi? Oruç, günahlardan koruyucu bir ibadettir. Sadaka, suyun ateşi söndürdüğü gibi günahların ateş azabını söndürür. Kişinin, gecenin tenha vaktinde kıldığı namaz, salih kulların alâmetidir.
    Sonra Resulûllah aleyhisselâm: "Çok ibâdet etmekten vücudları yataklardan uzak kalır; korkarak ve ümid ederek Rabbine yalvarırlar, verdiğimiz rızıklardan başkalarına verirler, yaptıklarına karşılık olarak, onlar için gizlenen müjdeyi bilen olmaz." (Secde Sûresi) meâlindeki Ayet-i Kerîmeyi okudu.
    Bundan sonra buyurdular ki:
    - Bunların hepsinin koruyan şeylerin ne olduğunu haber vereyim mi?
    - Haber ver, Ey Allah'ın Resulü, dedim.
    Bunun üzerine eli ili dilini işaret ederek:
    - Bunu, yani dilini koru, buyurdular.
    Bunun üzerine, konuştuklarımızla mesul tutulur muyuz, ey Allah'ın Resulu? diye sordum.
    - Allah, Allah, ey Muaz! Dillerin ettiğinden başka bir şey insanları cehenneme atar mı? Çoğu defa insanı felâkete götüren dilinin yaptıklarıdır, buyurdu.

    Ramazan Seyahatleri
    'Soğanlı yumurta'nın hikayesi
    Diyanet İşleri Ramazan'a hazır
    Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında daha verimli din hizmeti sunabilmek için bir dizi önlem aldı.
    26 Ekim 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED