AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
MASUMİYET yitirilince

Clint Eastwood imzalı Gizemli Nehir, Sean Penn, Tim Robbins ve Kevin Bacon'lu kadrosu ve konusuyla bu hafta gösterime giren filmler arasında hemen dikkat çekiyor. Film arkadaşlık, aile ve kaybedilen masumiyetten mülhem meşum bir öykü anlatıyor.

"Unforgiven" ile 1993 yılında En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında Oscar alan aktör, yönetmen Clint Eastwood'un Oscar'a uzanması muhtemel olan filmi Gizemli Nehir vizyonda. Eastwood'un muhteşem bir kadro kurduğu hayli iddialı olan filmi, yalın ve samimi bir yaklaşıma sahip. Film, çocukluk dönemleri korkunç olaylarla gölgelenen ve gelecekleri bu şekilde biçimlenen üç adamın karmaşık geçmişini ve aldıkları geri dönüşü olmayan kararları anlatıyor. Yönetmenin "Bu film çok zor şartlar altında kendileriyle yüzleşmek zorunda kalan gerçek insanları konu alıyor" dediği film, işlenen cinayetin ardından konuyla ilgisi olan herkesin yaşamlarının nasıl değiştiğini gösteriyor.

Boston'un varoşlarından East Buckingham'da büyüyen Jimmy Markum, Dave Boyle ve Sean Devine, işçi semtlerindeki diğer çocuklar gibi günlerini sokak beyzbolu oynayarak geçirmektedirler. Ama bu durum, Dave'in hepsinin hayatını sonsuza dek değiştirecek bir olaya dahil olmasıyla son bulur. Yirmibeş yıl sonra üç arkadaş kendilerini tekrar yaşamlarını değiştirecek bir olayla karşı karşıya bulurlar: Jimmy'nin kızı öldürülmüştür. Artık polis olan Sean bu davaya atanır. Jimmy de kızının katilini bulmaya kararlıdır. Suçla bağlantısı olan Dave ise geçmişindeki iblislerle yüzleşmek zorundadır.

GİZEMLİ NEHİR (MYSTIC RIVER)

Yönetmen: Clint Eastwood Oyuncular: Sean Penn (Jimmy), Tim Robbins (Dave), Kevin Bacon (Sean), Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden, Kevin Chapman, Laura Linney

SON EFSANE: COMMANDANTE

Comandante, Fidel Castro'nun bugününü ve geçmişini beyaz perdeye aktaran bir belgesel. Oliver Stone'nun, 2002'de Castro'yla birlikte geçirdiği üç günün kaydını perdeye taşıyan filmde Castro, çekici, içten ve zeki bir portre olarak görülüyor.

KURDUN GÜNÜ

Michael Haneke'nin başrolünü Isabelle Huppert'ın oynadığı Kurdun Günü, köydeki evleri yabancılar tarafından işgal edilen bir anne kızın yaşadıkları şaşkınlığın ardından acılarla dolu bir öğrenme sürecine girmelerini anlatıyor.

MUHTEŞEM KAHRAMANLAR

Muhteşem Kahramanlar masal ve çizgi roman kahramanlarının dünyayı yokolmaktan kurtarma çalışmalarını anlatıyor. Stephen Norrington yönettiği, Sean Connery'nin oynadığı film aksiyon, bilim kurgu sevenler için.


Kemal Sunal adına hikaye yarışması

Malatya Belediyesi, Kemal Sunal'ı anmak ve adını yaşatmak için ödüllü bir hikaye yarışması düzenliyor. Mizah özelliği taşıması zorunluluğu ile konu serbestisi tanınan yarışmaya son başvuru tarihi 16 Şubat 2004. Ali Sunal, Yasemin Yalçın ve Hasan Kavruk'tan oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda birinciye 2 milyar verilecek. Katılımcıların ürünlerini "Malatya Belediyesi Kültür Sanat Müdürlüğü 2. Ordu Karşısı, Konferans Salonu, Malatya" adresine ulaştırmaları gerekiyor.
Bilgi tel: 0 422 371 54 54


TULUYHAN UĞURLU KONSERLERİ SÜRÜYOR

Ünlü piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu, Cumhuriyet'in 80. Yılı etkinlikleri kapsamında çıktığı Anadolu turnesine devam ediyor. Daha önce Antalya, İstanbul, Erzurum, Tokat ve Adana'da verilen halka açık konserler bugün Balıkesir'de, yarın Afyon'da, Salı günü ise Denizli'de tekrarlanacak. Senfoni Türk Piyano Uyarlamaları konseri daha sonra Bursa, İstanbul, Abant, Manisa, Kayseri, İzmir, Ankara ve İstanbul'da devam edecek.

 
Cahit Zarifoğlu 2003 Şiir Ödülü koşulları belli oldu
Cahit Zarifoğlu Şiir ve Edebiyat Girişimi'nce düzenlenen şiir ödülleri için katılım şartları açıklandı. Ödülü geçen yıl Ömer Erdem ve Bünyamin K. almıştı.
TÜYAP 22. İSTANBUL KİTAP FUARI AÇILDI
Kısa filmci gençler ödüllendirildi
Metro Group'un TÜRSAK Vakfı danışmanlığında gerçekleştirdiği 1. Kısa Film Yarışması sonuçlandı. Aralarında Nuri Bilge Ceylan, Meltem Cumbul ve Atilla Dorsay'ın da bulunduğu jürinin değerlendirmesinde başarılı bulunanlara plaketleri önceki akşam Alman Başkonsolosluğu'nda yapılan törenle verildi. 74 filmin katıldığı yarışmanın sonunda ilk üçü, Beykent Üniverstitesi'nden Turgay Yavuz, Anadolu Üniversitesi'nden Cüneyt Karaahmetoğlu ve Galatasaray Üniversitesi'nden Dağhan Celayir paylaştı.
  • ÖMER ÇAKKAL


    Diyarbakır'da kadın filmleri haftası
    Diyarbakır'da 27 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında "Kadın Filmleri Haftası" düzenleniyor. Bir grup sivil toplum kuruluşunun önayak olduğu haftada 14 belgesel film izleyiciyle buluşacak. Dünya kadınlarını ortak paydada buluşturan ve sorunlarını irdeleyen filmlerden Kaçış, Bizim Gibi Kızlar, Ruhları Çağırmak, Kayıp Portre, Senyorita Extraviada, Evim Hapishanem gibi filmler Diyarbakır Galleria Sinemları ile DSM Çok Amaçlı Salon'da izlenebilecek.
    e-kitap yarışması bu yıl üçüncü kez
    Bilgi Yayınevi'nin elektronik kitaplara yönelik olarak düzenleriği "eKitap 2003'' yarışması üçüncü kez yapılıyor. Yarışmaya öykü, roman ve şiir dalında eserler başvurabilecek. Birinci gelecek eser basılı ve elektronik olarak yayımlanacak, 2 milyar lira ve bir bilgisayar ile ödüllendirilecek. Yarışmaya son katılım tarihi 1 Aralık 2003.
  • 26 Ekim 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED