AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Devlet bankacı olmaz

Devletin maaşla tuttuğu yöneticilerin trilyonlarca liralık kredilere karar vermesinin yanlış olduğunu belirten Bakan Kemal Unakıtan, "Onun için devlet bankacı, sanayici olmaz, özelleştirmeyi hızlı yapalım diyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, uyguladıkları ekonomik programa hükümet olarak inandıklarını, bu programın uygulanmaya devam edeceğini bildirdi. Unakıtan, yerli ve yabancı sermaye yatırımcılarıyla hükümet yetkililerini bir araya getiren ve Bodrum'da yapılan Yabancı Yatırımcılar Toplantısı'nın açılış konuşmasını yaptı.

Türkiye'de 2003 bütçesinde, 145 katrilyonluk büyüklüğün 65.5 katrilyon lirasının faiz ödemelerine gittiğine dikkati çeken Unakıtan, faizler olmasa yatırıma çok daha rahat kaynak aktarılabileceğini dile getirdi.

Unakıtan, Türkiye'nin bu tür zor durumları aşmasını bildiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Türkiye kısa sürede bunu da atlatacak. Bu millet inandıktan, azmettikten sonra ve doğru yönetildikten sonra halledemeyeceği problem yok. Bir defa hiç enseyi karartmanın alemi yok. Ben geldiğimden beri devamlı (maliye bakanının yüzü gülüyor) dediler. Bir şey mi biliyor dediler... Evet ben birşey bilerek geldim, Neden? Çünkü Türkiye'nin potansiyeli büyük, imkanları fazla."

Devlet bankacı olmaz, sanayicilik yapamaz

Devletin yönetim görevini üstlenmesi, üretim ve finans alanlarından ise çekilmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, şunları söyledi: "Yakın zamana kadar bizden komünist ülke yokmuş. Devlet bankacı, sanayici olmaz. Devletin maaşla tuttuğu genel müdür, maaşla tuttuğu yönetim kurulu üyeleri trilyonlarca liralık kredilere karar verecek. Kaybedince cepten bir şey gitmez, kazanınca da bir şey girmiyor. Onun için özelleştirmeyi hızlı yapalım diyoruz.''

Unakıtan, ancak özelleştirme konusundaki ısrarlı ve hızlı tutumlarının biraz fazla hızlı gittiğini farkettiklerini, bu nedenle Tüpraş ve Petkim gibi büyük özelleştirmelerde devletin zarara uğramaması için süre uzatımına gitmeyi, iyi bir inceleme dönemi oluşturmayı uygun gördüklerini bildirdi.

Petroldeki yüzde 10'luk payla, neyin stratejisi?

Unakıtan tüm tesislerin yerli ya da yabancı yatırımcı ayrımı gözetmeksizin "parayı veren herkese" satılabileceğini dile getirerek, "Bana (Tüpraş'ı Rusya'ya satar mısınız?) diyorlar. Satarım kardeşim. Parayı veren herkese satarım. Neymiş, satamazmışız. Stratejikmiş. Ne stratejisi? Petrolün yüzde 90'ında dışa bağımlıyız. Yüzde 10'unu üretiyoruz. Yüzde 10'un stratejisi mi olur?'' dedi.

Yunanistan'la ticaret yok, İzlanda ile var

Unakıtan, dış ticarette istenilen noktada bulunamamanın da yönetim sorunlarından kaynaklandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Burnumuzun dibinde Yunanistan ile halen karşılıklı ticaret anlaşmasını yapamamışız. Yunanistan ile yapamamışsın, İzlanda ile yapmışsın, ne kıymeti var?" Bakan Unakıtan, Türkiye'nin, dünya ticaretinden hakkı olan payı alması gerektiğini söyledi. ABD'nin Irak'ta Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyen Unakıtan, "Irak'ın esas yapılandırma görevi bizde. Hiç merak etmeyin'' şeklinde konuştu.



20 Eylül 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED