AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
İş ve sosyal güvenlik uygulamaları hakkında yeni yayınlar

Kamuoyunca bilindiği üzere, TBMM'ce Temmuz 2003 ayı sonunda biten yasama döneminde, iş ve sosyal güvenlik mevzuatında bir çok değişiklik yapılmıştır. Bunların başında 10.06.2003 tarihi itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı yeni İş Kanunu gelmekte ve bu kanunla 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi dışındaki tüm maddeleri yürürlükten kaldırılarak yeni düzenlemeler yapılmış bulunmaktadır. Örneğin yıllık ücretli izin hakkının 2'şer işgünü artırılması, fazla çalışma süresinin toplamının yılda 270 saati geçememesi, çağrı üzerine çalışma, telafi çalışması gibi yeni çalışma modellerinin yürürlüğüne imkan sağlanması, iş güvencesinde sınırın 10 işçiden 30 işçiye çıkarılarak iş güvencesinin kapsamının daraltılması, bir işçinin hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan davranışı veya verimiyle ilgili nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilememesi, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında "Ücret Garanti Fonu" oluşturulması ve kısa çalışma ödeneğinin öngörülmesi, işçi tarafından iş mahkemesinde açılan dava sonucu hakim veya tarafların anlaşarak uzlaşmazlığı götürdükleri özel hakem tarafından feshin geçersiz sayılmasına rağmen işe başlatılmayan işçiye ödenecek tazminatın alt sınırının 6 aydan 4 aya ve üst sınırının ise bir yıldan 8 aya indirilmesi gibi, işçi ve işverene birçok önemli hak ve yükümlülükler getirilmiştir. Bu Yasa'yla getirilen düzenlemelere uyulmaması halinde, yüksek tutarlarda idari para cezalarının uygulanması sözkonusu olacaktır.

Yine bu sürede, sosyal sigorta mevzuatında, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun emeklilikte kademeli geçişi düzenleyen maddelerinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesinden sonra, 23.05.2002 tarih ve 4759 sayılı Kanun'la yeni bir düzenleme yapılmış, ayrıca 4904 sayılı Kanunla İşsizlik Sigortası Kanunu'nda, 4956 sayılı Kanun'la Bağ-Kur mevzuatında, 4842 ve 4958 sayılı Kanunlarla da Sosyal Sigortalar Kurumu mevzuatında önemli değişiklikler yapılmıştır. Ekleyelim ki, Resmi Gazete'nin 06.03.2003 tarih ve 25040 sayılı nüshasında yayınlanarak, altı ay sonra, yani 06.09.2003 tarihinde yürürlüğe giren 27.02.2003 tarih ve 4817 sayılı "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun" ve bu Kanun'un uygulanmasına ilişkin "Uygulama Yönetmeliği" ile "Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Yabancı Uyruklu Personel İstihdamı Hakkında Yönetmelik" metinleri de tatbikat yönünden önem taşımaktadır. Değişikliklerle yeni bir yapı kazanan iş ve sosyal güvenlik mevzuatı hakkındaki çalışmalar da artık yayınlanmaya başlamıştır. Okuyucularımızın bu yayınlardan yararlanabilmesi için kısa tanıtımları aşağıda verilmiştir:

Birinci Yayın: İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), bu değişikliklerden sonra ortaya çıkan bilgilerin yenilenmesindeki boşluğu doldurmak üzere, SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Resul KURT tarafından kaleme alınan ve değişiklik öncesi mevzuatın uygulanmasını kapsayan birinci baskısı çok çabuk biten "İş Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatının Usul ve Esasları, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" adlı kitabın 4857 sayılı yeni İş Kanunu ile SSK ve Bağ-Kur mevzuatında 4956 ve 4958 sayılı Kanunlarla yapılan değişiklikleri de kapsayan ikinci baskısını yayımlamış bulunmaktadır. Tüm bu değişikliklere kitabın bu baskısında yer verilmiştir. Birinci hamur kağıda 1100 sayfa olarak basılan bu kitapta, konular, dört bölümde (SSK, İşkur İşsizlik Sigortası, Bağ-Kur ve İş Kanunu Uygulamaları) örnek yargı kararları ve dilekçe örnekleriyle zenginleştirilerek işlenmiştir. Kitap, şahsen İSMMMO'dan (Meclis-i Mebusan Cad. Canfeda Çıkmazı No:5, Fındıklı-İST. tel. 293 43 70) bedeli 20 milyon lira karşılığında veya İş Bankası Kabataş Şb 361429 nolu yada Dışbank Mercan Şb 30425 0001 nolu hesaplarından birine bedelini yatırarak Kişi veya Kurumun adı-ünvanı, adresi, vergi dairesi ve no ile tel. no.sunu -fatura bilgilerini- aşağıdaki e-mail adresine ismmmo@ismmmo.org.tr (yada 0.212. 293 70 46 nolu faksa) göndermeleri halinde, bedeli alıcıya ait olmak üzere kargo ile gönderilecektir.

İkinci Yayın : Türkiye Toprak, Seramik, Çimento ve Cam Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından 25-29 Haziran 2003 tarihleri arasında Çeşme'de yapılan 4857 sayılı Yeni İş Kanunu Semineri'nin tebliğ ve görüşme notlarını kapsayan "Yeni İş Yasası" kitabı, teorik ve pratik yönden okuyucularımızı doyuracaktır.

Üçüncü Yayın : Yine aynı İşveren Sendikası tarafından yayınlanmış olan "İş Güvencesi" kitabıdır. Kitabın yazarı ise İTÜ İşletme Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim ULUCAN'dır.

Dördüncü Yayın : Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yayınlanan "4857 sayılı İş Kanunu ve Gerekçesi" isimli kitaptır.

Beşinci Yayın : "MESS Akıllı Kitap - İş Güvencesi." Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından daha önce 4773 sayılı İş Güvencesi Yasası döneminde yayınlanan bu kitap, değişir yaprakları 4857 sayılı yeni İş Kanunu ile getirilen iş güvencesi uygulaması esaslarını kapsar şekilde yeniden yayınlanmıştır.

Altıncı Yayın : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlık Baş İş Müfettişi Bayram DERECİ tarafından kaleme alınan "Yeni İş Yasası - Akıl Defteri" isimli kitap, İnkılap Kitabevi (tel. 0.212.514 06 10-11) tarafından yayınlanmıştır.

Yedinci Yayın : Emekli Sosyal Güvenlik Uzmanı M. Kemal OKTAR ve Emekli İş Teftiş Kurulu Başkanı Kemal AKIN BİNGÖL tarafından birlikte kaleme alınan "Gerekçeli Karşılaştırmalı ve Açıklamalı İş Kanunu" kitabı, Oluşum Yayıncılık ve Danışmanlık Ltd. Şti. (tel. 0.312.438 12 16) tarafından yayınlanmıştır.

Sekizinci Yayın : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından Ağustos 2003 tarihinde Ankara'da yayınlanan "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve Yönetmelikler" kitabıdır.


15 Eylül 2003
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED