AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
'ACEM KIZI' el işi ve yemekte hamarat

İstanbul'da düzenlenen "1. İran Yemek, Müzik ve El Sanatları Festivali''nde yaptıkları yemekleri ve el işlerini sunan İranlı hanımlar Türk hanımlarından tam not aldılar. Festivalde yer alan yemekleri arkadaşıyla birlikte iki günde hazırlayan ve İran'da yemek hocalığı yapan Meryem Glaston, yemek kursuna gelen İranlı hanımların İran mutfağı yerine pizza, makarna, muska gibi İtalyan, Yunan ve Rus yemeklerini öğrenmek istediklerini söylüyor.

  • AYŞE OLGUN
    Önceki gün açılışı yapılan ve bir hafta devam edecek olan İran'ın geleneksel yemek, müzik ve el sanatlarının tanıtıldığı "1. İran Yemek, Müzik ve El Sanatları Festivali"ne katılan İranlı hanımlar, özenle yaptıkları birbirinden zahmetli ev yemekleri ve el işlerini sergiliyorlar. Cevahir Otel'deki festival alanını gezen Türk hanımları ise yemeklerin bir kısmının kendilerinin yaptıkları yemeklerle benzerlik taşıdığını söylüyor, özellikle aynalar konularak yapılan el işlemelerine de hayranlık duyduklarını dile getiriyorlar.

    İRANLI KADINLAR MUTFAKTAN ÇIKMAZMIŞ

    Festivalde yer alan yemekleri arkadaşıyla birlikte iki güne hazırlayan ve İran'da yemek hocalığı yapan Meryem Glaston, İranlı hanımların Türk hanımlarına göre mutfakta daha çok zaman geçirdiklerini ifade ediyor. Farsça "tehçin polo ba morg", "tehçin polo ba mahi", "zereşk polo", ve "sebzi polo ba mahi" diye bilinen yemeklerle festivale katıldığını söyleyen Glaston, İran'da kadınların günlük hayatta hem öğle hem de akşam için yemek hazırladıklarını ve aynı Türk kadınları gibi öğleden sonraları toplanıp çaylı pastalı sohbetler yaptıklarını anlatıyor.

    Açtığı yemek kursuna gelen İranlı kadınların ise İran mutfağı yerine pizza, makarna, muska gibi İtalyan, Yunan ya da Rus yemeklerini merak edip öğrendiklerini ve bunu birbirlerine ikram etmekten zevk aldıklarını dile getiren Glaston, "İran yemekleri zor olduğu için ev hanımları hem daha kolay yemekler öğrenmek hem de farklı ülkelerin tadlarıyla tanışmak istiyorlar" diyor.

    EL İŞİ VE YEMEK BİLMEMEK AYIP SAYILIR

    İran'da Geleneksel El Sanatları Bölümü'nde okuyan ve yaptıkları el işleriyle sergiye katılan Kolsam Bezi ise, İran'da aynalarla, 'iğne işi' ile yapımı aylarca süren işlemeli örtülerden her genç kızın çeyizi için yapmasının şart olduğunu belirtiyor. Bezi, annelerin evlerde halen daha genç kızlara geleneksel el işlemelerini öğretmeye devam ettiğini dile getirerek, "Değişen sadece işlemelerin boyutları ve renkleri. Genç kızlar evlenmeden önce bu işlemelerden çeyizlerine yapmak zorundadırlar. Eğer üniversitede okuyorsa daha az sayıda yapar ama mutlaka bu işlemelerden çeyizinde bulunur" diyor. Bezi, İran'da bir genç kızın el işi, dikiş ve yemek bilmemesinin çok ayıp sayıldığını ve bunları evde annesinden öğrenmeden evlenemeyeceğini dile getiriyor.


    HANGİ ÜRÜN NASIL KULLANILMALI

    Hanımlar herşeyden önce makyajlı gezmek yerine temiz ve sağlıklı cilde sahip olmanınını önemini kavraması gerekir. Cilt bakımına önem vermeli ve cilt temizliğini yirmili yaşlardan itibaren yapmalıdır.l Cilt için iyi bir nemlendirici, eğer yağlıysa bir tonik ve cildi temizlemek içinde temizleyici bir ürün almak yeterlidir. l Cildiniz çok yağlı değilse tonik yerine bitkisel çaylar ya da gül suyu kullanabilirsiniz. l Gözaltı kremi 25 yaştan sonra kullanılmalıdır. Gece bakım kremlerini ise 35 yaştan önce kesinlikle tercih etmemek gerekir ve ürünler kaliteli olmalıdır.


    YANLIŞ POLİTİKA ÖLÜM GETİRİR

    Uluslararası yardım kuruluşlarının oluşturduğu Özgür Büyü Koalisyonu tarafından hazırlanan raporda önümüzdeki 12 yıl içerisinde 80 milyon anne ve çocuğun, kurtarılma şansı olduğu halde yanlış politikalar ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle ölebileceği belirtildi. Raporda, Dünya Bankası'nın sağlık gelişim modeli yetersiz bulunurken, gelecek hafta Dubai'de IMF ile Dünya Bankası arasında yapılacak olan toplantıda dünya halklarının sağlığının korunması adına acil tedbirlerin alınması talep edildi. Ayrıca hükümetlerinden, halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak etkin sağlık programları geliştirip uygulamaları istendi

  •  
    PENTAGON'DA kadın düşmanlığı
    Amerikan ordusundaki kadın askerlerin çoğu cinsel sömürüyle karşı karşıya. The Miles Vakfı'nın araştırmasına göre ABD ordusundaki kadınların yaklaşık yüzde 30'u cinsel sömürüye maruz kalıyor. Amerika'da kimse birer şiddet ve suç yuvası haline gelen askeri üslerin yakınında oturmak istemiyor.
    Kadınları REKLAMLAR yönetiyor
    Türkiye'nin adeta kozmetik çöplüğüne dönüştüğüne dikkat çeken güzellik uzmanı Ayşin Coşkun, özellikle çalışan kadınların kozmetik ürünlerini çok daha fazla tükettiğini söylüyor. Coşkun, "Reklamlar kadınlar üzerinde çok etkili oluyor. Hatta reklamların kadınları yönlendirdiğini söyleyebiliriz. Reklamda oynayan kadının kullandığı ürünü kullanınca o kadına benzeyeceğini düşünen kadın alışverişini ihtiyacına ve kendine uygun olan ürüne göre yapmıyor. Böyle olunca bilinçsiz bir tüketici ile karşı karşıya kalıyoruz" diye anlatıyor. Türk kadınının Batılı kadına göre daha çok kozmetik satın aldığını ifade eden Coşkun, bu yüzden yabancı kozmetik sektörünün her geçen gün payının arttığını söylüyor.
    KUTSANAN ŞİDDET Askeri kurumlar içindeki şiddetin yaygın hale geldiğini açıklayan vakıf, Pentagon'un istatistiklerine dayanarak verdiği bilgide evli her bin askerden 23'ünün şiddete başvurduğunu ve evliliklerinin şiddet sonucu bittiğini açıkladı. Sadece son beş yıl içerisinde, 60 asker eşini askeri üs içinde öldürmek suçundan dolayı mahkeme önüne çıktı. Askeri üslerin sınırları içindeki şiddetin normal sayıldığı ve sivil hayat alanlarından daha fazla olduğu belirtilen açıklamada, bu askerlere sadece disiplin suçu verildiği ifade ediliyor.
    KEKİK OTU
    KALBİN DOSTU

    Şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri olan kekiğin bedeni kuvvetlendirdiği hazmı kolaylaştırdığı ve kalp çarpıntısını kestiği yapılan tespitler arasında. Ayrıca bağırsak iltihaplarını iyileştiren kekik, bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır. Lezzet arttırıcı yönlerinin yanısıra sağlığa da çok yararlı bir bitkidir. 40-50 gr. kadarı 1 lt. suda haşlanıp ara sıra bir çorba kaşığı içilirse mide sularını arttırır, iştah açar. Hazmı hareketlendirir, kolaylaştırır. İçine kekik atılmış, vücudun dayanabileceği sıcaklıklıktaki su ile yapılan banyo romatizma ağrılarına çok iyi gelir.
    19 Eylül 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED