AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Bienalin şiirsel adaleti

42 ülkeden 85 sanatçıyı buluşturacak olan 8. Uluslararası İstanbul Bienali bugün başlıyor. Bienalin bu yılki teması ise 11 Eylül sonrasında asla eskisi gibi olmayan dünyadan hareketle; 'şiirsel adalet'

  • HALE KAPLAN ÖZ
    İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nca düzenlenen 'şiirsel adalet' temalı 8. Uluslararası İstanbul Bienali bugün açılıyor. 42 ülkeden 85 sanatçıyı biraraya getiren bienalin ana mekanları, MSÜ Tophane-i Amire, Antrepo, Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya ve Garanti Güncel Sanat Merkezi olacak. Ayrıca İstanbul'un çeşitli mekanlarına özel hazırlanan on "Kamusal Alan Projesi" şehrin farklı noktalarında seyirci karşısına çıkacak. 16 Kasım'a kadar gezilebilecek olan bienale 400'e yakın yabancı basın mensubunun yanısıra 2 binin üzerinde eleştirmen, küratör, müze ve sanat galerisi yöneticii de izleyici olarak katılacak.

    İstanbul'u dev bir çağdaş sanat platformuna dönüştürecek olan bienalin bilet fiyatları tam 10, indirimli 5 milyon olarak belirlendi. Bienal kapsamında 20, 21 ve 23 Eylül tarihlerinde MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Oditoryumu, 4 No.'lu Antrepo ve Proje 4L'de sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla düzenlenecek olan paneller ise ücretsiz olarak izlenebilcek.

    ŞİİR YARATICILIK, ADALET UYGARLIK

    Karaköy Salıpazarı'ndaki T.C Deniz İşletmeleri'ne bağlı Antrepo'da yapılan basın toplantısında konuşan küratör Dan Cameron, bienalin "şiirsel adalet" temasıyla organize edildiğini söyledi. New York New Museum'un sanat yönetmenliğini de yapan Cameron, şiiri "yaratıcı faaliyetlerin temsilcisi", adaleti de "uygar toplumların oluşturduğu yanlışı doğrudan ayıran sistem" olarak nitelendirdi. Bienalin İstanbul'da gerçekleşmesini anlamlı bulduğunu anlatan Cameron, bunun kendisi için çok güzel bir deneyim olduğunu dile getirerek "Şimdiden nasıl geri döneceğimi düşünüyorum" dedi.

    DEVLETİMİN 11 EYLÜL'E TEPKİSİNİ DOĞRU BULMUYORUM

    "11 Eylül olayları, bienalin 'şiirsel adalet' olan temasını tabii ki etkiledi" diyen Dan Cameron, 11 Eylül olayları sırasında pekçok New York'lu gibi kendisini "yetersiz hissettiğini" belirtti. Cameron, "İstanbul Bienali için beni aradıklarında, Türkiye'nin Müslüman bir toplum olarak bir Amerikalı'yı davet etmesini anlamlı buldum. Bir Amerikalı olarak, devletimin bu olaylardan sonra gösterdiği tepki ve daha sonra yaşanan siyasi olayları uygun bulmuyorum" dedi. Şiirin de 3 Kasım seçimlerinde gündemde olduğunu belirten Cameron seçimlerden önce bienalin temasını belirlemiş olduğundan bu benzerliğin tesadüf olduğunu açıkladı.


    Kültürümüz tükeniyor

    İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi ve AA Yönetim Kurulu üyesi Prof. Edibe Sözen, "Türkiye'de, özellikle son 20 yıl içerisinde tükenen bir kültür var" dedi. Kırklareli'nde düzenlenen Popüler Kültür ve Medya konulu konferansta konuşan Sözen, kültürün Türkiye'de "üretilen değil tüketilen konumda olduğunu" belirterek, şöyle konuştu: "Medyanın, bilimin sağlığın, reel teknoloji-nin hakimiyeti, bütün bunların İngilizce olduğu bir dünyada, bizim kültürümüz de ister iste-mez popüler olmak zorundadır."


    KÜLTÜR HARİTASI

    Yusuf Kaplan'ın Çağdaş Dünyanın Kurucu Temelleri-I 'Antik Yunan' başlıklı semineri 14.30'da Hukukçular Der-neği'nde. tel: 0212 532 26 67

    IRCICA'nın düzenlediği "Sultan II. Abdülhamid ve Devri" konulu panel saat: 11.00'de Yıldız Sarayı Çit Kasrın'da. tel: 0 212 259 17 42

    "Mezopotamya Arke-olojisiyle Buluşma" konulu panel bugün saat:17.00'de Diyarbakır Sanat Merkezi'nde.

    D. Blazevic, E. Ersen, H. Hanru ve R. Martinez'in konuşacağı Sanat ve Geçiş Toplumları panel saat: 13.00'te MSÜGSF Oditor-yumu'nda. tel: 0212 334 07 63

    Y. Özden 'stand-up'ı ve Ömer Karaoğlu konseri saat: 17.00'de Bağcılar Bld. Kültür Merkezi'nde. tel:02124356460

  •  
    Ağır ağır derine gömülmek
    Genç öykücü Selçuk Orhan 'Taş Kayık'taki öykülerinde, gündelik ve sıradan olayların, insan ilişkilerinin sadece yaşıyor olmanın basit çizgilerinden derine doğru uzanan çatlaklar açabiliyor.
    Kitaplık
    Atatürk'e ilk telif ücreti Atatürk'e, eseri "Nutuk" için ölümünden 65 yıl sonra telif hakkı ödenecek. Devlet Tiyatroları, ölümünden 65 yıl sonra bir oyunda, "Nutuk"tan yararlanıldığı için Atatürk'e telif hakkı ödeyecek. Mehmet Ege'nin uyarlayıp yönettiği "Kurtuluştan Kuruluşa" adlı oyundan doğan telif hakkı ücreti, Atatürk'ün 1927 yılında yaptığı gibi Türk Hava Kurumu'na verilecek. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Mehmet Ege, cumhuriyetin 80. yılı anısına 29 Ekim akşamı seyirciyle buluşacak olan Kurtuluştan Kuruluşa adlı oyunu, Atatürk'ün "Söylev"i ile Orhan Asena'nın "Kurtuluş Savaşı Destanı"ndan yararlanarak sahneye uyarladığını söyledi. Oyun'un 1919 yılından 1923 yılına kadar geçen süreçte yaşananları konu aldığını anlatan Ege, oyunda Atatürk'ün Nutuk'ta sözünü ettiği kronolojiyi izlediklerini kaydetti.
    SANAT hayata akıyor 8.Uluslararası İstanbul Bienali'ne 85 sanatçı 'şiirsel adalet'i sayılarınca çeşitlilikte anlatıyor. Farklı mekanlarda gerçekleştirilen bienal, kamusal alan projeleriyle sanatı İstanbul hayatına yerleştiriyor. Bienale Türkiye'den Ergin Çavuşolu, Taner Ceylan, Esra Ersen, Emre Erkal, Fikret Atay, Kutluğ Ataman, Hakan Topal, Can Altay ve Oda Projesi katılıyor. Annika Larsson'ın (İsveç) Kan başlıklı çalışması şiddeti hazza dönüştüren karelerde izleyenin vicdanına sesleniyor. Zarina Bhimji (Uganda/İng.) yaşadığı göçün izlerini eserine taşıyor. Marcel Odenbach'ın (Almanya) Erkek Öyküleri, Alexander Apostol'un (Venezuela) Dijital Fotoğraf, Song Dong'un (Çin Halk Cumhuriyeti) çift aynalı, çift kameralı ilginç çalışması, David Altmejd'in (Kanada) Güç Sahibi Zarif Erkekler başlıklı çalışmaları bienalin en renkli parçaları arasında yer alıyor. Eserlerin bazılarının ise 'sınırsız' bir özgürlük anlayışıyla tasarlandığını vurgulamakta yarar var.
    20 Eylül 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED