AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Faizde indirim dalgası başladı

MERKEZ BANKASI'NIN 5. kez indirdiği gecelik faiz oranlarının ardından özel ve kamu bankaları da faiz indirimine başladılar. Bankalar bireysel kredi ve mevduat faizlerini değişen oranlarda indirdiler.
VATANDAŞI ve ihracatçıyı ilgilendiren indirim ise İş Bankası ile Eximbank'tan geldi. İş Bankası kart faizini yüzde 7.75'ten yüzde 6.40'a çekerken, Eximbank da ihracat kredilerinde 3 puanlık indirim yaptı.

Ekonomideki olumlu gelişmeler üzerine Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimi, piyasaları tetikledi. Bireysel kredi faizleri ile mevduat faizlerinin ardından fahiş faiz uygulanan kredi kartı faizleri ile ihracatçının kullandığı kredi faizleri de inmeye başladı. Türkiye İş Bankası, kredi kartı faiz oranlarını yüzde 7.75'ten yüzde 6.40'a çekme kararı alırken, Türk Eximbank da kısa vadeli Türk lirası kredi faiz oranlarında 3 puanlık yeni bir indirime gitti.

Kredi kartı faizinde ilk indirim İş Bankası'ndan

Türkiye İş Bankası, kredi kartı faiz oranlarını yüzde 7.75'ten yüzde 6.40'a çekme kararı aldı. 22 Eylül'de uygulamaya girecek yeni oranla, örneğin 1 milyar lira kredi kartı borcu bulunan banka müşterisi, yaklaşık 15.5 milyon lira daha az faiz ödeyecek.

İş Bankası Genel Müdür YardımcısıMete Uğurlu, kredi kartı faizlerinin diğer bireysel kredi türlerine göre faizinin yüksek olmasının tüm dünya ülkelerinde olduğu üzere olağan olduğunu belirterek şunları söyledi: "Örneğin enflasyon oranının yüzde 3'ün altında olduğu İngiltere'de bireysel kredi yıllık faiz oranları yüzde 6-7 civarında iken kredi kartı faizleri yüzde 13-24 aralığındadır" dedi.

Eximbank 3 puan indirdi

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da kısa vadeli Türk lirası kredi faiz oranlarında 3 puanlık yeni bir indirime gittiklerini bildirdi.

Değişen yeni Türk lirası faiz oranları; kısa vadeli kredilerde 180 gün vade için yüzde 22-29 seviyesine, 360 gün vade için yüzde 25-32 seviyesine düşürüldü.

Ayrıca Kobi İhracata Hazırlık Kredisi kapsamında 360 gün vadeli işlemlerde, yüzde 22-25 seviyesindeki faiz oranlarından kredi kullandırılacak.

Kalkınmada öncelikli yörelerde faaliyet gösteren firmalara ise 180 gün vade için yüzde 19-29, 360 gün vade için yüzde 22-32 faiz oranı uygulanacak.

Kılıçoğlu, son 5 ay içinde faiz oranlarında altıncı kez indirim yaptıklarını en düşük kredi faiz oranları üzerinden hizmet sunduklarını söyledi.

'Sıra yatırım ve ihracatta'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'de faiz, döviz ve borsa zincirinin kırıldığını ifade ederken, yatırım, üretim ve ihracat seferberliğinin başladığını söyledi.

Üç yıl sonra Türkiye'nin, güçlü ekonomisi ve şahsiyetli dış politikasıyla "15 büyük ülke" arasında yerini alacağına işaret eden Coşkun, SSK primlerinde indirim sağlayarak girdi maliyetlerini indireceklerini, yine odaların beklediği sicil affının da kısa zamanda gerçekleşeceğini belirtti. Coşkun, geçmişte 420 bin işyerinin kepenk kapattığını, ancak yeniden canlanmasıyla işyerlerinin açılmaya başladığını söyledi.

Ek vergileri bir kere daha almayın

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün Bakan Coşkun ile katıldığı Emlakçılık Şûrâsı'nda yaptığı konuşmada, "Ekonominin kötü bir alışkanlığı haline gelen ek emlak vergileri, hani bir defa alınacaktı. 1994, 1999 ve 2003'de bir kere aldınız. Bu bir kereler uzadı gibi geliyor bana. Lütfen sözünüzde durun ve bir daha almayın" dedi.



20 Eylül 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED