AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Vurdu ve sakinleşti

Orta Atlantik bölgesini vurup 14 kişinin ölümüne yol açan İsabel, güç kaybederek tropikal fırtınaya dönüştü. Washington'a doğru ilerleyen kasırga milyarlarca dolarlık hasara yol açtı.

ABD'nin orta Atlantik bölgesini vuran İsabel kasırgası, 14 kişinin ölümüne, 3.5 milyondan fazla kişinin elektriksiz kalmasına yol açtı. Kasırga, 2 binden fazla uçak seferini engelledi, evlerin çatılarını uçurup ağaçları kökünden söktü. Başkent Washington'da resmi kuruluşlarla okullar bir gün daha tatil edildi.

Atlantik Okyanusu'nda önce North Carolina eyaletini vuran İsabel kasırgası, Maryland ve Virginia eyaletlerini de içini alacak şekilde başkent Washington bölgesine doğru ilerliyor. Ancak, kasırga kıyıdan içeriye doğru yol aldıkça yavaşlayarak bir kategori düştü ve tropikal fırtına sınıfına alındı. Meteoroloji uzmanları, saatteki hızı 120 kilometreyi aşan rüzgarı kasırga olarak nitelendiriyor. Tropikal fırtınada ise rüzgarın hızının saatte 65 ile 120 kilometre arasında olduğu belirtiliyor.

Selde kaç kişinin öldüğü bilinmiyor

Başkent Washington'da hayatı tamamen durduran kasırgada, Virginia'da 9, Maryland'de 2, New Jersey, Kuzey Carolina ve Pennsylvania'da 1'er kişi olmak üzere toplam 14 kişinin öldüğü bildirildi. Ancak, İsabel'in yol açtığı yoğun yağış yüzünden meydana gelmeye başlayan sel baskınlarında çok sayıda kişinin ölmüş olmasından korkuluyor. Uzmanlar, bu tip kasırgalarda can kayıplarının yaklaşık yüzde 80'ine tellerin sebep olduğunu belirtiyor. Kasırganın yol açtığı maddi hasarın boyutu ise milyarlarca dolar olarak dile getirilirken, henüz tam bir tahminde bulunulamıyor. Amerika Tüketici Federasyonu, kasırga yüzünden sigorta şirketlerine en az 20 bin rüzgar hasarı başvurusu olmasını beklediklerini ve maliyetin 500 milyon dolar olarak hesaplandığını bildirdi. Bunun yanısıra sel sigortası için de başvurular bekleniyor.

Ulusal Muhafızlar'dan yardım talep edildi

Amerikalı yetkililer, çalışanların güvenliği, metro ve benzeri toplu taşım sistemlerinin kasırga yüzünden işlemeyişi, elektrik kesintisi gibi nedenlerle ikinci bir gün daha tatil ilan etti. Bu çerçevede Washington'daki 350 bin memur bugün de işe gitmeyecek. ABD Kongre üyelerinin büyük bir kısmı ise Washington'ı terketmişti. Washington Belediye Başkanı Anthony Williams, İsabel kasırgası sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek problemlerle uğraşmak için Ulusal Muhafızlar'ı yardıma çağırdı. Ulusal Muhafızlar, Beyaz Saray'ın kontrolünde bulunuyor. Ancak acil durumlarda Washington'daki en üst düzey idare olan belediye yardım talep edebiliyor.

Tehlike geçmedi

Meteoroloji uzmanları, İsabel'in kasırga sınıfından tropikal fırtınaya dönüşmesine karşın, devam eden şiddetli rüzgar ve yağmurdan dolayı tehlikenin geçmediği uyarısında bulunuyorlar. Bölgedeki 19 havaalanında yaklaşık 2000 uçuş, İsabel'in yolunda olduğu için iptal edildi. Bu durum, bütün ABD'de iç hat uçuşlarını da etkiledi.



20 Eylül 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED