AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Kafam karıştı arkadaşlar...

İki gündür önemli bir konu üzerindeyim; bugünse önemli konunun bam telini yakalamaya çalışacağım. Ama önce çıkan kısımların özeti:

Radikal'den İsmet Berkan, Milliyet'ten Yasemin Çongar ve Sabah'tan Aslı Aydıntaşbaş değer verdiğim üç yazar... Bu üç meslektaş, 'komplo teorisi' meraklısı 'İslâmcı basın' etkisinde kalarak İstanbul'daki terör eylemlerini yeterince ciddiye almadığı için Ak Parti'yi eleştirdiler. Vurguları, ABD'deki 11 Eylül uğursuz eylemlerine oldu. Dedikleri şu: "İslâmcı basın, Mossad'ın eylemlerden haberi olduğunu, New York'taki Yahudileri uyardığını ve Dünya Ticaret Merkezi (DTM) binasında çalışan dörtbin İsrailli'nin o gün işe gitmediklerini yazdı. Bu, 'komplo teorisi'dir."

İlk gün iddiayı aktardım. İkinci gün, 'komplo teorisi' olduğu ileri sürülen iddianın, 'İslâmcı basın' denilemeyecek bir gazetede, 'İslâmcı' sıfatı yakışmayacak bir yazar tarafından işlendiğini belirttim: 3 Nisan 2002 tarihli Cumhuriyet gazetesinde ve Yalçın Doğan'ın sütununda...

Ancak, merakım ayaklandığı için, daha önce pek kulak vermediğim "Mossad'ın 11 Eylül'den haberi olduğu ve DTM'de çalışan dörtbin İsrailli'yi uyardığı" iddiasının aslına eğilmem de farz oldu. Herhalde ilk günden beri 'komplo teorisi' diye yaftalanan iddianın nereden çıktığını sizler de merak etmektesinizdir... İşte bulgularım:

Önce, "Mossad 11 Eylül eylemlerinin olacağını önceden biliyor muydu?" konusu... Bu sorunun neden gündeme getirildiğini anlamak zor. Çünkü, "CIA ve FBI bu çapta bir eylemden habersiz olamaz" kuşkusu, ABD başkanı Bush'un, sonradan 11 Eylül'le ilgili kitabıma ad olarak seçtiğim, "O kader sabahı..." diye başlayan konuşmasıyla doğrulandı. Çeşitli ülkelerin istihbarat servisleri, CIA ve FBI'yı, "Eylem olacak" diye sürekli uyarmışlar...

Bunu yeterli bulmayacaklara, İngilizlerin itibarlı The Telegraph gazetesinde 16 Eylül 2001 tarihinde (yani, eylemlerden beş gün sonra) çıkan David Wastel ve Philip Jacobson imzalı haberi sunayım: "İsrailli istihbaratçılar ABD'deki mukabillerine, geçen ay, Amerika'daki görünür hedeflere çok yakında büyük terörist saldırılar yapılacağı yolunda uyarılarda bulunduklarını söylediler." Mossad, ağustos ayında, iki üst düzey yetkilisini uyarı için Washington'a göndermiş...

Mossad'ın ABD'ye saldırılacağından haberli olduğuna kuşku duyan yok... Ancak, haberdar olması ve CIA ile FBI'ya bilgi sunması, aynı bilgiyi New York'ta yaşıyan İsrailliler ile de paylaşması anlamına gelmiyor elbette. Bu önemli iddiayı akıl yürütmeyle ispat edemeyiz. Başka yöntemlere ve kaynaklara ihtiyaç var.

İlk elde, "DTM'de çalışan dörtbin İsrailli" iddiasının nasıl çıktığına bakalım. Bu iddia, sanıldığı gibi, uzak bir ağız tarafından fısıltıyla yayılmış değil. Bu iddianın kaynağı İsrail'de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi... Gazetenin internet sitesine giren herkesin hâlâ görebileceği 12 Eylül 2001 tarihli haberde, açıkça, "Terör eylemine muhatap Dünya Ticaret Merkezi ve yakınında çalışan dörtbin kadar İsrailli'nin âkıbeti bilinmiyor" denilmekte. İddianın kaynağı bu...

Konunun esas araştırılması gereken yönünü en sona sakladım: Mossad saldırılardan haberdar olabilir; bilgisini başkalarıyla da paylaşabilir, ama DTM ve çevresinde çalışan dörtbin kadar İsrailli'den yine de hayatını kaybedenler olabilir... Araştırılması gereken temel konu, içinde ve etrafında binlerce İsrailli'nin çalıştığı JP'ye haber olan ikiz kulelerde kaç İsrailli'nin öldüğü...

Hiç değilse kendi merakımı tatmin için konuyu araştırmam şarttı. Ancak, araştırma sonucu elde ettiğim bulguların aklımı karıştırdığını itiraf etmeliyim. Başlarken, "Komplo teorisi, ne olacak" rahatlığındaydım; sonundaysa, aklına güvendiğim kişilerin yardımına ihtiyaç duyuyorum. Konuyu yazılarıyla açmış olan gazeteci dostlarımın: Sahi, o gün, New York'taki DTM'de kaç İsrailli hayatını kaybetti? Bana bildirebilirler mi?

CNN'nin internet sitesinde kayıplarla ilgili ayrıntılı bir liste var. Oraya baktığımda, "İsrailli" olduğu özellikle belirtilmiş sadece 1 kişinin bilgisine rastlanıyor: "Shai Levinhar, 29, New York, N.Y., USA / assistant vice president/senior technical analyst, Cantor Fitzgerald / (..), Israeli."

Başka? Başka yok. Filipinler'den 428, Kolombiya'dan 199 kişi öldü o gün; İsrailli olup da hayatını kaybeden sadece 1 kişi mi, hem de dünya ticaretinin gerçekten merkezi olan bir yerde?

George W. Bush, Kongre'de konuşurken, "130 da İsrailli öldü" dedi. Ancak, konuşmayı haberleştiren New York Times gazetesi, ertesi gün (22 Eylül 2001), İsrail'in New York başkonsolosu Alon Pinkas'a dayanarak, "Saldırılarda sadece üç İsrailli hayatını kaybetti; ikisi uçaklarda, diğeri binalarda" bilgisini sundu. Sadece üç İsrailli'nin öldüğü haberi 13 Eylül 2001 tarihli Jerusalem Post'ta da var.

Benim bulgularım bu kadar arkadaşlar; bundan ötesi 'komplo teorisi' faslına girer gerçekten. Değer verdiğim üç gazeteciye, İsmet Berkan, Yasemin Çongar ve Aslı Aydıntaşbaş'a başvurmak zorundayım: Acaba ulaştığım ve aktardığım bilgilerde bir hata var mı? Varsa nerede? Hata yoksa, bu, ne anlama geliyor?

NOT: Her üç yazıma internetten ulaşanlar altı çizili yerlere tıkladıklarında kullandığım kaynaklara yönlendirileceklerdir.


28 Kasım 2003
Cuma
 
TAHA KIVANÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED