AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Baradey süre istedi

Geçen cuma günü BM Güvenlik Konseyi'nde, Irak'ın uranyum aldığına ilişkin ABD ve İngiltere'nin sundukları "kanıt"ların sahte olduğunu söyleyen Baradey, dün de, Irak'taki çalışmalarının sürmesi için 2-3 ay daha istedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhamed el-Baradey, Irak'ın nükleer programa sahip olup olmadığının tamamen ortaya çıkarılması için birkaç aya daha ihtiyaçları olduğunu söyledi.

El Baradey, Avustralya yayın kuruluşu Seven Network'e yaptığı açıklamada, Irak'ın kitle imha silahlarının ortadan kaldırılması yönündeki taahhüdünü yerine getirmesi için hala bir şansı bulunduğunu, bu ülkeye savaşın kaçınılmaz olmadığını belirterek, "Irak'ın nükleer programa sahip olup olmadığına ilişkin güvenilir bir sonuca varmamızın 2 ya da 3 ay alacağını düşünüyorum" dedi.

Muhamed el-Baradey, şu anki tartışma konusunun, uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu süreyi kendilerine verip vermeyeceği olduğunu bildirdi.

Irak'ın, ABD ve İngiltere'nin öngördüğü üzere 17 Mart'a kadar silahsızlanamayacağını, ancak BM taahhütlerinin yerine getirilmesi için verilen takvimin, "aktif işbirliğini" sağlayacağını kaydeden el-Baradey, Irak'ın pasiften aktif işbirliğine geçmesi halinde, tam anlamıyla silahsızlanmanın birkaç ay süreceğini belirtti. El Baradey, "askeri operasyon tehdidinin, BM silah denetçilerinin işini kolaylaştırdığını" da sözlerine ekledi.

Irak hakkında yeni karar tartışması alevleniyor

ABD ve İngiltere, Irak'a silahsızlanması için 10 günden az süre tanıyan yeni bir karar tasarısının oylanması için baskıyı yoğunlaştırıyor. Washington, BM Güvenlik Konseyi'nin tasarıyı salı gününe kadar oylamasını istiyor. Söz konusu karar tasarısı İngiltere tarafından hazırlandı.

Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Fransa, ABD ile İngiltere'nin Irak konusunda sunduğu ikinci karar tasarısını engellemek için diplomatik atağa geçti. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, BM Güvenlik Konseyi'nin, Irak krizini ele almak için acil olarak toplanmasını sağlamak amacıyla bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüştü.

MALEZYA, ABD'Yİ KINADI

Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, Irak'ın iddia edilen nükleer silah programı ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler'e sahte rapor sunan ABD'yi kınadı. Bername haber ajansı, Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi'nin olayı "kaygı ve utanç verici" olarak nitelediğini, ABD'nin bu sahte raporu kullanarak Irak'a saldırmak istemesinden üzüntü duyduğunu ve "Böyle bir hadisenin olabilmesi bir utançtır" dediğini kaydetti. Abdullah, konuya ilişkin yorumlarını, BM silah denetçileri başkanlarının değerlendirmeleri ve Irak'ın bir nükleer silah programı olduğu iddialarını desteklemek için ABD'nin BM'ye sunduğu raporlar hakkında ne diyeceği sorulması üzerine yaptı. Abdullah, böyle eylemlerin dünya toplumu arasında kızgınlıklara yolaçabileceği uyarısında bulundu.



10 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED