AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
El bileği sinir sıkışması

Elinizdeki uyuşma ve elektriklenmeler 'el bileği sinir sıkışması'nın işareti olabilir. Uygulanan basit bir tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.

Dokunma duyumuzun en temel organı ellerimizle ne çok işler başarırız. Güne başladığımız ilk saatten günü noktaladığımız son saate kadar ellerimiz hep iş görür. Ancak ellerimizin sürekli ve sağlıklı kullanılması zaman zaman da mümkün olmayabilir. El bileğinin ağrıdığını söyleyen insanlara, özellikle de bayanlara sıkça rastlamışızdır. El bileğindeki bu ağrının yapılan ağır bir iş ya da ani bir hareket sonucu oluştuğunu ve geçeceğini düşünürüz. Oysa ki el bileğinde duyulan bu ağrıların bazıları sanıldığı kadar da kolay geçmez.

Tıp dilinde 'karpal tunel sendromu' denilen ancak toplum tarafından çok fazla bilinmeyen el bileği sinir sıkışmasını İstanbul Medipol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Akif TEKÖZ'e sorduk.

El bileği sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir?

El bileğinden avuç içi ve parmak içlerine doğru yayılan ağrı ve uyuşukluğunuz varsa median sinirin el bileği seviyesinde sıkışmış olabileceği akla gelmelidir. Böyle hastalar özellikle gece uykudan en fazla işaret ve orta parmak uçlarına yayılan ağrı, uyuşukluk, karıncalanma şikayetleri ile uyanan kimselerdir. Hasta ağrının geçmesi için elini kuvvetlice sallama ihtiyacı duyar. Bu ağrı zamanla günlük işlerde de kendini gösterir. Özellikle ince işler yapılırken daha fazladır. Bir süre sonra ağrıya elde beceriksizlik eklenir. Eğer hastalık ihmal edilirse elde kuvvet kaybı ve kaslarda atrofi (incelme), kalıcı duyu kayıpları ile hastalık ilerler.

El bileğinde sinir sıkışması nasıl oluşur?

Median sinir el bileğinde kemik ve el bileği transvers karpal ligament dediğimiz bir zardan oluşan tunelden geçerek avuç içine girer. Baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağın yarısının duyusunu; el kaslarının hareketini sağlar. Sinirin kanal içinde sıkışması yukarıdaki şikayetlere sebep olur.

Sebepleri nelerdir?

  • En sık el bileği zarında kalınlaşma

  • El bileği kırıklarında yanlış kaynama

  • El bileği kanalındaki tümeral kitleler

  • Gebelik, ilk bulguları gebelik ile başlayan hastalarda gebeliğin bitmesi ile bulgular genellikle geriler.

    Teşhisi kolay mıdır?

    Hastanın şikayetleri ve muayenesi genellikle tanı koydurucudur. Muayene sırasında el bileğine bir takım pozisyonlar verilerek yapılan testlerde ağrı artar. EMG denilen sinirin elektrik akım ölçüleri yüzde 95 oranında tanı koydurucudur.

    El bileği sinir sıkışmasının tedavisi

    El bileği sinir sıkışmasının kesin tedavisi cerrahidir. Ameliyat sinir sıkışıklığını ortadan kaldırıp sinirin rahatlamasını sağlar. Operasyon yalnızca kolun uyuşturulması ile yapılır ve hasta aynı gün taburcu edilir. Bunun dışında birtakım ilaçlar, istirahat alçıları, sinir etrafına yapılan iğneler ve fizik tedavi geçici rahatlık sağlar ama kesin çözüm değildir.

  •  
    Şişmanlığa 'liposuction' ile estetik çözüm
    Günümüzde gerek kadın ve gerekse erkeklerin en önemli problemlerinden birisi obezite yani şişmanlıktır.
    'Tuz' uyarısı...
    Japon Ulusal Kanser Merkezi'nden Prof. Dr. Keiichi Maruyama, "aşırı tuzlu yemek yeme alışkanlığının" mide kanseri riskini artırdığını belirtti. Japonya'da mide kanserinden ölümlerin engellenebilmesi için her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin taramadan geçirildiğini kaydeden Prof. Dr. Maruyama, "mide kanserinin, başlangıç seviyesinde teşhis edilmesi durumunda hasta, (laparoskopik) ya da (endoskopik) cerrahi yöntemleriyle çok kısa sürede ve başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir" diye konuştu.
    Hafıza, bebekken gelişmeye başlar
    Harvard Üniversitesi bilim adamları, 9, 17 ve 24 aylık bebekler üzerinde araştırma yaptı. Deneklere bazı basit davranış şekillerini gösteren uzmanlar, aynı zamanda bu hareketlerin anlamlarını da tarif ettiler. 4 ay sonra deneklerden, daha önce gösterilen hareketleri yapmaları istenildi. 21-24 ay arasındaki bebeklerin, 4 ay önce kendilerine gösterilen hareketleri hatırladıkları ve bunları yaptıkları gözlendi. 13 aylık bebeklerin ise hareketleri hatırlamadıkları tespit edildi.
    Unutkanlık herkesin sorunu
    Gelecek kaygısı ve yaşam mücadelesinin yanısıra aşırı bilgi bombardımanı ve teknolojik kolaylıklar unutkanlığa zemin hazırlıyor. Unutkanlık sorununun, disiplinli, programlı yaşam tarzını benimseyerek ve entelektüel faaliyetlere ağırlık verip, bazı bilgileri not ederek aşılabileceği belirtildi.
    10 Mart 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED