AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Denktaş: Müzakereler sürsün

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Lahey'de yapılacak Kıbrıs zirvesinde kesin bir cevap vermeyeceklerini ve müzakerelerin devam etmesini isteyeceklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 3. planı için "Tam müzakere edilmiş bir belge değildir, içinde boşluklar çoktur" dedi. BM Genel Sekreteri Annan ve Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile yapacağı görüşmeler için Lahey'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan Denktaş, Türk ve Rum taraflarının anayasalarının henüz yapılmadığını kaydetti. Denktaş, plana binlerce sayfaya varan eklerin söz konusu olduğunu bildirdi. Denktaş, planın bu haliyle kabul edilemez olduğunu belirterek, öngördükleri değişikliklerin sadece Kıbrıs'ı değil, Türkiye'yi de ilgilendiren şartları da kapsadığını vurguladı. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun, "kendilerini Lahey'e müzakere yapmak için değil, 'evet' veya 'hayır'ı öğrenmek için davet ettiğini söylediğini" belirtip "cevabınız peşin olarak hayır mı?" diye soran gazeteciye Denktaş, "Bunca saat söylediğimden herhalde peşin cevapla gitmediğimi, müzakere talebinde bulunacağımı sizler de anlamışsınızdır" karşılığını verdi.

"Bu planın bütünlüğü yok"

Denktaş ''Biz halkımızdan korktuğumuz için 'referanduma gidilmiyor, gidilmesin' demiyoruz. Bu planın henüz referanduma sunulacak bütünlüğü yoktur'' dedi. KKTC Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: ''Bütün Kıbrıs için bir nizam ve intizam teşkil edecek olan bu planı, henüz Rum ve Türk tarafları 'bu haliyle kabul ederiz' demiş değillerdir. İki tarafın henüz kabul etmediği, 'tadilat lazımdır' dediği bir planı halkın oyuna sunmak akıl işi değildir.'' Bu arada, KKTC Cumhuriyet Meclisi, referandum konusu için öngürülen toplantıyı, yeterli katılım olmadığı için yapamadı. Toplantı yeter sayısı olan 26 milletvekiline ulaşılmadığı için, içtüzük gereği, toplantı 48 saat ertelendi.

Annan planındaki silahlar Rumlara göre dizayn edilmiş

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın taraflara sunduğu üçüncü planda, olası anlaşma sonucu adada kalması öngörülen Türk ve Yunan askeri birliklerine getirilen kısıtlamaların, Rum tarafının mevcut silah sistemleri ve araç-gereçleri dikkate alınarak yapıldığı bildirildi.

Annan'ın üçüncü planında yer alan Garanti ve İttifak Antlaşmaları'na ek protokole ilişik silah çizelgesinde, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığı ile mutabakat halinde hazırlandığı izlenimi veren değişiklik ve kısıtlamalara yer verildiği belirtiliyor. Bu kısıtlamalara göre, Türkiye ve Yunanistan'ın adada bulunduracakları birliklerin sayısı her biri için 6 bini geçmeyecek.

Öngörülen kısıtlamlar içinde adada kalacak Türk ve Yunan askeri birliklerindeki, önceki planlarda yer almayan silah sayısı, model ve niteliklere de yer verildi.

Kısıtlamalar, RMMO ve Yunan Kontenjan Alayı birliklerinin bugün sahip oldukları silah sistemleri, araç ve gereçlerin model ve niteliklerinin dikkate alındığı izlenimini veriyor.

Belgede yer alan kısıtlamalara göre, taraflar, Ada'da 50'şer tank bulundurabilecek ve bu tanklar 50 tondan hafif olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugün Ada'daki tanklarının ağırlığı 54 ton iken, RMMO'nun elindeki iki model tankın ağırlıkları 36 ton ile 46 ton ve bu durum BM yetkililerince de biliniyor. n LEFKOŞA



10 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED