AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
'Bilgi'ye değer veren herkese teşekkür ediyoruz

Aylardır televizyon ekranlarını işgal eden, üzerine makaleler, diziler yazılan, manşetlerde dolaşan, politikacıları, askerleri aylardır uğraştıran, tartıştıran şey, savaştı. Savaş.. Yani insan öldürme festivali!

Eskisi gibi, iki ordunun karşı karşıya gelip, sadece birbirleriyle savaşmak isteyenlerin birbirlerini öldürdüğü bir savaş da değil, bugün tartışılan.

Saddam'ın elinde 'muhtemelen' bir kaç füze, bir kaç kimyasal bomba vardır diye, yani 'her ihtimale karşı' bütün Irak'ın hallaç pamuğu gibi atılacağı, kuzeyden, güneyden ve batıdan, bütün ölüm makinalarının insanların üzerine ölüm yağdıracağı bir savaşı tartışıyoruz.

Tartıştığımız şeyin savaş olduğunu bilmiyormuş gibi tartışıyoruz. Üzerinde hesap yaptığımız şeyin, insanların canları olduğunu bilmiyormuş gibi tartışıyoruz... Hem de en ucuz, en küçük düşürücü, en çirkin tezlerle.

"Savaş olursa, Amerika bize para verecek."
"Savaş olursa, borsamız yükselecek."
"Savaş olursa, belki de Musul ve Kerkük'ü bize verirler."

Peki, Amerika, öldüreceği insan başına kaç para verecek? Böyle bir hesaplama şekli var mı? Aritmetik, böyle bir 'bölme' işlemini yapabilir mi? Borsamızı, hangi Amerikalı, savaş lobisinin hangi patronu yükseltecek, tanıyor muyuz onu? Emin miyiz, Musul ve Kerkük'ün peşinden koşarken, 'evdeki bulgurdan' olmayacağımızdan?

Türkiye, savaşı bu kelimelerle tartışamaz

Biz, Amerika'nın Irak'a yağdıracağı bomba ve füzeleri, Bush yönetiminin Irak'ta dökeceği kanı, bu kelimelerle tartışamayız. Türkiye, böyle tartışamaz.

Yeni Şafak okurları, biliyor: Biz, başından beri, 'önce insan' diyerek konuştuk; biz, seviyoruz, Dicle'nin ve Fırat'ın çocuklarını. İnsan'ın üzerine, fiyat etiketi yapıştırılamaz. Borsadaki kağıtların kıymeti, bir çocuğun ölümüne endekslenemez. Bizim sevgimize paha biçilemez; bizim sevgimiz 'reelpolitik'in tezgahında satılamaz.

TBMM'nin yetki tezkeresini reddetmesi, bir bakıma, bu küçük hesapların da reddedilmesi anlamına geliyordu. Amerikan basınındaki, 'dansöze para yapıştıran Sam Amca' karikatürü kayboldu birden. Birileri, IMKB'deki kağıtlarla oynadıysa bile, 'itibar borsası'nda Türkiye bir kaç basamak birden yükseldi.

Yeni Şafak, Cumartesi günü manşetine taşıdığı 'Goben ve Breslav' benzetmesiyle, Türkiye'yi bir anda savaşın içine çekecek bir 'emrivaki'ye dikkat çekmişti. Önümüzdeki günlerde, TBMM'nin, kendi sınırlarımız içindeki bu sıradışı 'yabancı' askeri hareketliliği sorgulayıp sorgulamayacağını hep birlikte göreceğiz. Hep birlikte, dikkatle izleyeceğiz.

Biliyorsanız, sizi kullanamazlar

Güçlüler, istedikleri zaman, istedikleri dozda piyasaya sürecekleri 'enformasyon'la, insanları yönlendirmek isteyebilirler. İnsanların, o gün için belirledikleri stratejiye göre, bir şeyden nefret etmesini, bir şeyden hoşlanmasını, bir şeye düşman olmasını sağlamak isteyebilirler. Bunda, çoğu kez, başarılı da olabilirler.

Bu yönlendirmeye, ancak, 'bilgi'yle karşı durabiliriz. Birilerinin bizi 'kullanmasını' eğer önleyebilirsek, ancak gerçek bilgiyle önleyebiliriz.

Yeni Şafak, okurunun, bu bilinci taşıdığını biliyor. Bu yüzden, okurlarına bir hizmet sunarken, 'kullanılıp atılan', moda deyimle, 'fast food' türü malumatı değil, kalıcı olanı tercih ediyor.

Merhum Prof. Dr. Muhammad Hamidullah'ın 'İslam Peygamberi' adlı kitabı, güçlü bir birikimin ve uzun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmış, büyük bir eser.

Yeni Şafak, bu eserin okurlarına en iyi şekilde ulaşması için, yoğun bir faaliyetin içine girdi. Yayın yönetiminden reklam, abone ve dağıtım servislerine, yazı işlerinden, Türkiye'nin dört bir yanındaki temsilcilerimize, dağıtıcılarımıza kadar, bütün Yeni Şafak çalışanları, kampanyamızın en iyi şekilde duyurulması, eserin en iyi şekilde hazırlanması ve sunulması için çalıştılar.

Van'ın Özalp ilçesi, Yeni Şafak temsilciliklerinin bu yoğun çabalarının nasıl verimli olduğunu gösteren sayısız örnekten biri. Yeni Şafak'ın Özalp'teki satışı, bugün, bu ilçedeki bütün gazetelerin toplam satışına ulaşıyor.

Bu hizmet için, bilgisini, emeğini, zamanını veren herkese teşekkür ediyoruz. Ve 'bilgi'ye değer veren, Yeni Şafak okurlarına, teşekkür ediyoruz.


10 Mart 2003
Pazartesi
 
EDİTÖRDEN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED