AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Yargıtay'ın iş yükü yarım milyonu aştı

Yargıtay'da, devredilenlerle birlikte işlem görmeyi bekleyen dosya sayısı 600 bine yaklaştı. Böyle giderse birkaç yıl sonra 1 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

Yargıtay ceza ve hukuk dairelerine, bir önceki yıldan devredilenlerle birlikte geçen yıl toplam 568 bin 798 dava dosyası geldi. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Yargıtay'a yılda ortalama 450 bin dosyanın geldiğini hatırlatarak, bu kadar iş yükü ve üyesi bulunan bir yüksek mahkemenin dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmadığını bildirdi.

Geçen yıl devredilenlerle birlikte Yargtay'daki dosya sayısı 568 bin 798 oldu. Ceza ve hukuk dairelerinde 2002 yılı içinde 440 bin 723 dosya karara bağlanırken, 128 bin 75 dosya da bu yıla devredildi. Toplam 21 ayrı hukuk dairesine geçen yıl 289 bin 212 dosya geldi, bunlardan 284 bin 374'ü karara bağlandı, 40 bin 664'ü bu yıla aktarıldı. Toplam 11 ayrı ceza dairesine aynı süre içinde 168 bin 456 dava dosyası geldi, bunlardan 156 bin 349'u incelenip karara bağlanırken, 87 bin 411 dosya bu yıla devredildi. Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun imzası ile karar altına alınan bu sonuçlar başta Adalet Bakanı Cemil Çiçek olmak üzere ilgili tüm bakanlıklar ile birimlere gönderildi. Özkaya, bu kadar iş yükü bulunan bir yüksek mahkemenin dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde bulunmadığına dikkat çekti. Yargıtay'a yılda ortalama 450 bin dosyanın geldiğini hatırlatan Özkaya, yargının içinde bulunduğu durumu şöyle ifade etti: "Yargıtay 250 üyesi, 21 hukuk ve 11 ceza dairesi olarak çok yoğun ve özverili bir çalışmayla bu ağır iş yükünün altından kalkmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda Yargıtay bir içtihat mahkemesi olarak görev yapması gerekirken, verilen kararları hem maddi olaylara hem de yasalara uygunluk yönünden denetleme görevini üstlenmiş durumdadır. Üye ve daire adedinin artırılmasının çözüm getirmediği görülmüştür, bu durum mevcut uygulamalarla açıkça anlaşılmıştır."

Özkaya: Gerçek bir reform şart

Mahkemeler ve adliyelerin iş yükünün azaltılması için kısa, orta ve uzun vadeli önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, şöyle dedi: "Ne yazık ki bu önlemler zamanında alınamamış ve bugüne kadar gerçek anlamda bir hukuk ve yargı reformu yapılamamıştır. Bir yandan sosyo ekonomik koşullar yargının yükünü artırırken, öte yandan yargı reformu yapılmaması, yargıya hak ettiği önemin verilmemesi nedeniyle yargının sorunları gittikçe ağırlaşmış. Her olay ve uyuşmazlık mahkemelere taşınır hale gelmiş. Oysa demokrasi bir kurumlar rejimidir. Başka kurum ve kurumlarda çözümlenmesi gereken olaylar, mahkemelere getirilmemelidir. Kişisel bazda kalan her olayın artık mahkemelere getirilmemesi, ilgili kurum ve kuruluşlarda halledilmesi gerekir."

Sağlık Bakanlığı'na 3.5 katrilyonluk bütçe

Genel bütçeden, 2003 yılı için Sağlık Bakanlığı'na, 3 katrilyon 570 trilyon 54 milyar lira ayrılması öngörülüyor. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan kanun tasarısının ana harcama kalemlerinde, yatırımlar için 344 trilyon 245milyar lira ayrılıyor. Cari harcamalar içinde yer alan personel giderleri için 2 katrilyon 500 trilyon 67 milyar lira, diğer cari harcamalar için 190 trilyon 240 milyar lira, transfer harcamaları için 535 trilyon 502 milyar lira ayrılması planlanıyor. Transfer harcamalarının içinde yer alan 510 trilyon, yeşil kart harcamaları için ayrılacak. Bu yıl devlet bütçesinin 146 katrilyon lira olarak onaylanması halinde Sağlık Bakanlığı'nın genel bütçe içindeki payı yüzde 2.45 oranında olacak.

Geçen yıl 115 katrilyon 484 trilyon lira olan genel bütçe içinden 2 katrilyon 832 trilyon 671 milyar 77 milyon liralık pay alan Sağlık Bakanlığı'nın genel bütçe içindeki payı yine yüzde 2.45'ti.



10 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED