AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Kuzey Irak gerçekleri ve ikinci tezkere (2)

Dünkü yazımızda Kuzey Irak ile ilgili olarak bazı tesbitlerde bulunmuştuk. Bugün de bu tesbitlere bağlı olarak son bir haftalık gelişmelere bir göz atıp İkinci Tezkere ile ilişkili olup olamayacağına bakalım:

1- Amerikalılar olmadan Kürtler hiç bir şekilde Türkiye aleyhine yürüyüş yapamazlar ve Türk bayrağını yakamazlardı.

2- Tezkere Meclise gelmeden önce Kürtleri bu hale getirenler Amerikalıların ta kendisidir. Yoksa Amerikalılar Tezkerenin geçmesini istemiyorlarmıydı!

3- Türkiye'yi dost ve müttefik kabul eden Amerika acaba neden böyle davrandı!Yoksa Amerikalılar Türkleri Kürtlerle savaşmaya mı getirecekti Kuzey Irak'a..

4- Önceki gün Kürtleri Türklerden koruyacaklarını söyleyen İngiliz Başbakanı Blair her nedense Kürtleri 11 yıldır koruyan Çekiç gücün Türkiye'de bulundugunu unutmuşa benziyor.Yoksa Blair Kuzey Irak'ı işgal edebileceği gibi Türkiye'yi de mi işgal etmeyi hayal ediyor..

5- Irak'a yönelik askeri operasyonun komutanı Tomy Franks acaba neden Türklerle Kürtlerin çatışma olasılıklarından söz etmeye başladı.

6- Türk Ordusunun 1996'den beri Kuzey Irak'ta bulunduğunu bilen Amerikalılar acaba neden şimdi bu varlığa karşı çıkıyorlar.Yoksa tek başlarına mı Irak'ı işgal edip Kuzey'i Kürtlere mi verecekler..

İkinci Tezkere'nin bunu önleyeceğini sananlar işte burada yanılıyorlar. Çünkü:

1-Afganistan olayında Amerikalılara her türlü askeri kolaylığı sağlayan ve askeri destek veren Türkiye karşılığında hiç bir şey elde edemedi..

2-Bir yılı aşkın bir süredir Kürtlerle flört eden Amerikalılar güvenilmez olduklarını kanıtladılar.

3-Şiilerle de flörte başlayan Amerikalılar İran'ı Türkiye'ye tercih edeceklerinin işaretini çok önceden verdiler.Amerikalılar PKK'ye desteğini sürdüren İranlılara (Şu anda İran-Irak sınırında 5 bin PKK'lı var ) hiç bir şey söylemiyor!!

4-Amerikan Dışişleri Bakan yardımcısı Grossman önceki gün 2.Tezkere olmadan Türk ordusunun Kuzey Irak'a girişine izin vermeyeceklerini söyledi.Grossman Türkiye olmadan Amerikalıların da Kuzey Irak gidemeyeceğini unutmuşa benziyor..

5-Türkiye'den Kuzey Irak'a geçişlerine izin verilecek olan ve lojistik desteği de garantileyecek olan Amerikalıları o zaman hiç kimse durduramayacak. Belki de 3 aylığına gelip de 11 yıldır Türkiye'de bulunan Çekiç Güç gibi 62 bin Amerikan askeri de bölgeden ayrılmayacak.

6-Amerika'nın Irak ve Kuzey Irak planlarına karşı koymaya kalkışan Türk Ordusu Kürtlerle ( 30'ı aşkın silahlı Kürt grubu var) karşı karşıya getirelecek.O da yetmezse Amerikalılar Türk ordusunu İran destekli Şii milislerle karşı karşıya getirebilir. Türkmenlere karşı yapılacak herhangi bir provakasyon bu iki riskin gerçekleşmesini sağlar..

Peki Türkiye bu durumda ne yapacaktır :

1- Türk Ordusu Amerikan ordusu ile birlikte Irak'a girip savaşır ve Bağdat'ta söz sahibi olur !! Amerikalıların ve tabi ki İngilizlerin bunu istemiyeceğini herkes bilir .Iraklılar da hiç bir şekilde bunu kabul etmeyeceklerini söylüyorlar..

2-Amerikalılar Irak'ta kontrolü ele geçirmezse İran veya Arap destekli Kürtler ve diğer gruplar Türk ordusuna karşı savaşabilir.

3- Türkiye Tezkere'ye (evet) diyerek Kuzey Irak'ta kendi başına ve Amerikalılardan bağımsız olarak taraf olabilir.Amerikan destekli Kürtler ve Irak muhalefet güçleri bunu istemediklerini söylüyorlar.

4- Türkiye Amerikan taleplerine 'hayır' der ve Irak'ta hiç bir planın tarafı olmaz.Türk ordusu da şu andaki konumunu korur ve bölgeye istikrar gelinceye kadar caydırıcı bir güç olarak orada kalır . Kimse de Türk ordusuna bir şey diyemez vede yapamaz.Bunu en iyi de Iraklı Kürtler bilir !!

Bu durumda Amerikalılar Irak savaşını gözden geçirmek zorunda kalabilir..Savaş olsa bile Amerikalılar Irak'I istedikleri gibi kontrol edemeyeceklerdir .. Buna inanmayanlar yalnız Vietnam'ı Somali'yi Lübnan'ı değil aynı zamanda Afganistan'ı da hatırlayabilirler .. 50 yılıdır teorik olarak Kahrolsun Amerika diyen Arap halkları ilk kez işgalci Amerikalılarla karşı karşıya geleceklerdir .. Amerikanın mutlak desteğine sahip Israil 55 yıldır Filistin halkını yok edememiştir ..

Bu durumda başlangıçta Saddam ve yanlıları yok edilebilir. Ama Amerikalılar bu ülkeye egemen olamazlar .. ülkede iç savaş çıkabilir ve Amerikalıların istediği gibi tim bölge kargaşaya sürüklenir..

5-Kuzey'de Amerikalıların güçlü olmadığını gören Kürtler kendilerini riske etmezler ve savaşa katılmayabilir..

6-Kürtler Amerikalılar istese bile Türkiye Suriye ve İran tarafından kabul göremeyecek olan bağımsız bir devleti ilan edemeyeceklerdir.Unutulmamalıdır ki Kerkük petrolü Ceyhan'a gelmektedir.

Diğer bölgesel ve uluslararası faktörleri (örneğin İsrail) burada anlatmadan bile Irak konusunun nasıl karmaşık bir hal alarak iki tarafı değil tümü kirli olan bir değneğe benzediğini görüyoruz . En iyisi hiç bulaşmamaktır..

Pislikle uğraşanlar kokunun üzerlerine sineceğini de bilmelidirler !!


10 Mart 2003
Pazartesi
 
Dr. HÜSNÜ MAHALLİ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED