AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

'Kerkük Bosna olur'

Irak Türkmen Cephesi Londra Temsilcisi Mustafa Kemal Yayçılı, Kuzey Irak'ta Bosna benzeri bir iç savaşın yaşanabileceği uyarısında bulunurak, "Bölgede tek silahsız grup Türkmenler. Türkiye bölgede bulunmalı" dedi.

Dünya, ABD'nin olası Bağdat operasyonuna odaklanmışken, Irak'ın can damarı sayılan Kerkük üzerinde farklı oyunlar oynanıyor.

Kürt grupların ağır silahlarla donatıldığını belirten Irak Türkmen Cephesi Londra Temsilcisi Mustafa Kemal Yayçılı, Türkmenlerin durumu güvenceye kavuşturulmadığı durumunda Kuzey Irak'ta Bosna benzeri bir iç savaşın yaşanacağı uyarısında bulundu. Yayçılı ABD ve müttefiklerinin Bağdat'a saldırması halinde Kerkük'te yaşanacakları Yeni Şafak'a anlattı.

Tek silahlı grup Kürtler

Irak Türkmen Cephesi Londra Temsilcisi M. Kemal Yayçılı, Barzani ve Talabani'nin ayrı ayrı silahlandığını, hatta Suriye üzerinden başta top olmak üzere ağır silahların bölgeye getirildiğini belirtti. Kürt grupların Kuzey Irak'ta, özellikle Kerkük'teki Türkmen ve Arap nüfusu hiçe sayarak şehri ele geçirmek üzere savaşacağını, bunun için de gerekli hazırlıkların tamamladığı savunan Yayçılı, "Bölge kana bulanacak. Kerkük hala Saddam Hüseyin'e bağlı Arapların kontrolünde. Ancak anlaşmalar gereği Kerkük'te ne Araplar, ne Türkmenler, ne de Kürtler silah taşıyamıyor. Bu yüzden Kerkük'e girecek ilk silahlı grup da şehri ele geçirmiş olacak" dedi.

Daha önce Kerkük konusunda aralarında anlaştığını açıklayan iki lider, Yayçılı'ya göre doğruyu söylemiyor. Çünkü Kerkük, dolayısı ile bölge petrolünü elinde bulunduran lider, Saddam sonrası oluşturulacak yeni yönetimde büyük söz sahibi olacak.

Talabani daha şanslı

Yayçılı iki Kürt grup arasında yaşanacak çatışmalarda IKYB lideri Talabani'nin daha şanslı durumda olduğunu görüşünü savunarak, "Kerkük her ne kadar Saddam'a bağlı Arapların kontrolünde olsa da, Talabani'ye bağlı Kürtlerin nüfusu yüzde 20'yi oluşturuyor. Bizim silahımız yok. Araplar da çekilirse, Talabani, Kerkük'ü içeriden de ele geçirmiş olacak.

Ancak Mesut Barzani ve adamları da Kerkük'ü kaybetmemek için kanlarının son damlasına kadar savaşacaklar. Silahımız yok ancak, elimizden geldiği kadar şehir içi çatışmalarla kendimizi korumaya çalışacağız. Bölge için en hayırlısı Türkiye'nin şehirde ve bölgede hakimiyeti ele geçirmesi" şeklinde konuştu.

Kerkük'ü ele geçirme senaryosu

Yayçılı'ya göre bölgedeki etkin güçlerden biri de İran destekli Irak Yüksek Devrim Konseyi (IKDK). Sınırdan geçen İran asıllıların destek verdiği grup, Süleymaniye civarında büyük bir yığınak yapmış durumda. Ancak bu grubun amacı Kerkük'e saldırmak değil. IKDP lideri Mesut Barzani ve ABD ile anlaşan IKDK, Bağdat'a düzenlenecek operasyonla birlikte Süleymaniye'den yola çıkarak güneye doğru ilerleyecek; Halepçe üzerinden Hanekin kentine geçerek burada İran sınırından geçen diğer kuvvetlerle buluşacak. Birleşecek iki kuvvet kuzeyden Bağdat'ı kuşatacak. Bu durumda Saddam'ın desteği kaybeden Araplar Kerkük'ten kaçacaklar. Yayçılı'ya göre bu durum karşısında, özellikle Türkiye aleyhtarı gösterilerin yoğunca yaşandığı ve Mesut Barzani'nin kontrolündeki Erbil'den yola çıkacak IKDP güçleri ağır silahlarla birlikte, Altunköprü ve Çamçam şehirlerinden geçerek Kerkük'ü kuşatacak.



10 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED