|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Irak'a saldırı başlatmadan önce askerlerini şehir savaşına hazırlamak için İsrail'de eğiten Amerika, Irak'lı sivillere karşı İsrail'in Filistinliler'e uyguladığı şiddeti uyguluyor. Irak'ta beklemediği bir direnişle karşılaşan işgalciler, direnişi kıramayınca öfkelerini sivillerden alıyor. Savaşın başından bu yana hem hava saldırılarında hem de karada sivillere yönelik cinayetler artarak devam ediyor. İşgalciler, kurdukları kontrol noktalarından geçen sivillere ateş açıyor, evleri basıp savunmasız insanları öldürüyor. İşgalin ilk gününden buyana bine yakın sivil hayatını kaybederken binlerce sivil yaralandı. Binlerce Iraklı sivil, çölde kurulan esir kamplarında toplandı. Amerikan askerleri Necef ve Nasıriye yakınlarında sivil araca ateş açarak 6 çocuğu ve 2 kadını öldürdü. Bağdat'ta pazar yerine düşen ve çoğu çocuk onlarcka sivilin katledilmesinden sonra bu saldırı, en dehşetli katliam olarak nitelendirildi. İçinde 13 kadın ve çocuğun bulunduğu araç, teknik arıza nedeniyle kontrol noktasında duramadı. Araçta, silah ya da patlayıcı bulunmadığı tespit edildi. Necef yakınlarında 8 sivilin bir karavan içinde öldürülmesinin tanığı olan Washington Post muhabiri William Branigin, askerlerin uyarı ateşini açmakta geç kaldığını anlattı.
Yol kenarları cesetlerle dolu
İngiliz The Guardian gazetesi, Amerikan güçlerinin Irak'ta işlediği cinayetleri örnekleriyle aktardı. Otomobillerin, kamyonların kurşun yağmuruna tutulduğunu anlatan bir gazeteci, yol kenarında sivillere ait 12 ceset saydığını anlattı. Bir adamın cesedinin hala alevler içinde olduğunu, beş yaşından büyük olmadığı belli bir kız çocuğunun ve başka bir adamın cesedi yanyana bulunduğunu söyleyen gazeteci, bombardımandan kaçan sivillerin bu kurşunlara hedef olduğunu belirtti.
ABD: Doğru olanı yapıyoruz
İşgal güçlerinin komutanlarından General Peter Pace, "Askerlerimiz kesinlikle doğru bir şey yaptı" diyerek katliamları savundu. Irak'ın güneyinde istilacı askerlere direnen kent ve kasabalar ise haritadan siliniyor. Nasıriye'ye giden köprüleri geçen, ancak 560 bin nüfuslu şehirde büyük direnişle karşılaşan ABD askerleri, güneydeki Sukuş Şuyuh ateş altında kaldı. Pek çok bina yerle bir edildi. Hastaneler kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu sivillerle dolu. ABD askerleri, Sukuş Şuyuh direnişini kırmak için çemberi daha da daraltacak. Şehirde eli silah tutan herkesin direnişe katılması ise, kanlı çatışmaların bir süre daha bölgeye hakim olacağının habercisi.
Bebekleri vahşice katlediyorlar
Irak'ta El Hille kentine önceki gece yarısı düzenlenen saldırı ölü sayısıyla ilgili çelişkili sayılar veriliyor. Hastane çalışanları 33 sivilin öldüğünü söylerken, bölgedeki Reuters muhabiri, çoğu çocuk en az 11 kişinin cesedini gördüğünü bildirdi. Iraklı yetkililer tarafından, Bağdat'ın 80 kilometre güneyindeki bir hastaneye götürülen muhabir, "çocuk cesediyle dolu'' bir kamyonete rastladığını belirtti. Muhabir, kamyonet şoförünün, bir çocuğun cesedini göstererek, "Bu çocuk neyi yanlış yaptı?'' şeklinde bağırdığını söyledi. Hastane çalışanları, saldırıda 310 kişinin de yaralandığı belirtirken, tüm aile fertlerini kaybeden bir kişinin, sürekli olarak, "Allahım, ABD'den öcümüzü al'' dediği bildirildi. Kızılhaç: Tek kelimeyle korkunç Uluslararası Kızılhaç Komitesi (UKK) sözcüsü, Hille kentini hedef alan bombardımanları "korkunç" olarak niteledi. UKK'nin Bağdat'taki sözcüsü Roland Huguenin-Benjamin, AFP muhabirine, "Dört kişilik heyetimiz Hille hastanesini ziyaret etti. Gördükleri korkunçtu'' dedi. Hastanede parçalanmış cesetler ve yaralılar gördüklerini anlatan sözcü, bombardımanlarda onlarca kişinin öldüğünü, 450 kişinin yaralandığını belirtti. Ölen ve yaralananların hepsinin sivil olduğunu kaydeden sözcü, bombardımanlarda ne tip silahlar kullanıldığını anlamaya çalıştıklarını da söyledi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv Bilişim | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |