AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Gizemli panik

Uzakdoğuyu etkisi altına alan ve şu ana kadar 60'ı aşkın kişinin ölümüne neden olan gizemli zatürree (SARS) hastalığı nedeniyle bölgede büyük bir panik yaşanıyor. Birçok ülkede ücretsiz maske ve broşür dağıtılıyor

Şu ana kadar dünyada 60'tan fazla kişinin ölümüne yol açan ve henüz tedavisi bulunamayan "gizemli zatürre' akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) hastalığı Uzakdoğu'da hayatı etkilemeye devam ediyor. Tayvan, Çin, Hong Kong, Güney Kore, Filipinler ve Kanada'da şimdiye kadar bin 600'den fazla kişinin bu hastalığı yakalandığı bildiriliyor. Hastalığın Kuzey Amerika'da bir düzine çocuğu etkisi altına aldığı haberleri geliyor. İtalya'da da Hong Kong'tan dönen bir havayolu mürettebatı şüphe nedeniyle müşahade atına alındı. SARS nedeniyle Dünya Ekonomik Forumu'nun Çin toplantısı da ertelendi. Pekin'de 14 Nisan'da başlaması planlanan toplantının Eylül ya da Ekim aylarına ertelendiği bildirildi.

Havaalanında önlem alındı

SARS hastalığına karşı Atatürk Havalimanı'nda da önlem alındı. Havalimanı'nda ağzı maskeli sağlık görevlileri, Hong Kong ve Singapur'dan gelen uçakları kontrol ediyor. Kabin görevlilerinden hastalığın belirtileri olan ishal, halsizlik, iştahsızlık, öksürme, hapşırma ve düşmeyen ateşi bulunan yolcu olup olmadığını soran sağlık uzmanları, bu tür yolcu bulunmadığının bildirilmesi halinde uçağın kapısının açılmasına izin veriyor. Yetkililer, belirtileri taşıyan yolcu çıkması halinde muayene edileceğini ve gerekirse uçağın tüm yolcularının karantinaya alınacağını söylediler.

Bakanlık SARS'ı görüştü

Öte yandan Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplanan Bağışıklama Danışma Kurulu, gizemli zatürreeyi (SAS) görüştü. Ankara'daki üniversite hastaneleri ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi enfeksiyon hastalıkları ana bilim dalı öğretim üyeleri ile bakanlık yetkililerinden oluşan 10 kişilik kurul, Bakanlık Müsteşarı Necdet Ünüvar başkanlığında toplandı. Olağan toplantıda, SARS vakalarını ele alan kurul, Türkiye'de bu hastalıkla ilgili bir vakaya rastlanmadığını tespit etti. Kurul, Dünya Sağlık Örgütü ile temas halinde çalışıyor.

 
Ünlü cerrah Mehmet Öz Discovery ile anlaştı
ABD'NİN New York kentindeki Columbia Üniversitesi Presbytarian Hastanesi'nde çalışan dünyanın sayılı kalp cerrahlarından Dr. Mehmet Öz, başarısını şimdi de televizyon ekranlarına taşımaya hazırlanıyor. Dr. Öz, ABD'nin yanı sıra tüm dünyada 1 milyar izleyiciye ulaşan Discovery Channel televizyon kanalında hazırlayacağı ve her hafta değişik bir ünlüyü konuk edeceği programla sağlıklı yaşamın sırlarını verecek. Uzun yıllardır Presbytarian Hastanesi'nde çalışan Öz, mekanik kollar ve optik göz aracılığıyla yapılan kalp ameliyatlarının da öncüleri arasında bulunuyor.
Çin'de üniversiteliler biberondan süt içiyor
ÇİN'DEKİ psikologlar, üniversite öğrencilerinin biberondan süt içme alışkanlığı nedeniyle kara kara düşünüyor. İnternetteki Ananova ajansının haberine göre, üniversite yerleşkesi sınırları içinde biberondan süt içerek dolaşan öğrencilerin sayısı gittikçe artıyor. Psikologlar, biberon kullanan kişilerin, çocukluklarına ve anne sıcaklığına özlem duyduklarını belirtirken, öğrenciler, biberonla süt içmenin pratik ve şık olduğu görüşünde.
2 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED