T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
6 bin sitede 'hack'
dersi veriliyor

İnternette güvenlik sorunu kanayan bir yara olmaya devam ederken, "hack"in inceliklerini öğreten site sayısı giderek artıyor.

Küresel ağ internet üzerinde bilgisayar sistemlerinin ve Web sitelerinin nasıl 'hack' edileceğini öğreten web sitelerinin sayısının 1 yıl içinde yüzde 45 artarak 6 bine ulaştığı bildirildi. Sistem güvenliği konusunda faaliyet gösteren Websense şirketinden yapılan açıklamaya göre, bu 6 bin site, ziyaretçilerine, bir web sitesi nasıl 'hack' edilir, bir firmanın bilgisayar ağı nasıl çalışmaz hale getirilir, ağdaki e-posta nasıl izlenir gibi konularda adım adım yol gösteriyor.

Sitelerin yayında olan sayfalarının adedinin 1 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. 'Hack' öğreten sitelerin sayısındaki artış, e-güvenlik uzmanlarını endişelendiriyor. Sitelerde, her türlü 'hack' uygulaması, bu işi hiç bilmeyen birinin bile anlayabileceği kadar basit şekilde anlatılırken, yardımcı programların da indirilmesine olanak tanınıyor.

En fazla 'hack' vakasının karşılaşıldığı ülke ABD. Bu yıl içinde toplam 26 bin civarında web sitesi 'hack' edildi. Ülkedeki işsizliğin artması, işten çıkarılan kişilerin intikam amaçlı saldırılarda bulunabileceği korkusu ise e-güvenlik çevrelerinin sıkça telaffuz ettikleri bir husus. Websense'in Türkiye Distribütörü InfoNet şirketinin Genel Müdürü Taner Özdeş, çalışanlarını 'hack' sitelerine girmekten alıkoymayan firmaların kendilerini hedef haline getirdiklerini söylüyor.

4 milyon sakıncalı site

Websense'in veritabanında kayıtlı sakıncalı site sayısı son açıklanan rakamlara göre 4 milyonu geçmiş durumda. Aralarında Türkçe içerikli sitelerin de olduğu bu veritabanı her gün WebCatcher adı verilen bir yazılımla zenginleştiriliyor. Websense, dinamik güncelleme özelliğine de sahip. Ayrıca kullanıcılar, veritabanına eklenmesini istedikleri siteleri websense@infonet.com.tr adresine bildirerek veritabanının genişlemesine katkıda bulunabiliyorlar.

Usta 'hacker' Mitnick haklarını geri alıyor

Amerikan Adalet Bakanlığı dünyanın en ünlü 'hacker'ı Kevin Mitnick'in internet kullanma yasağının 20 Ocak'ta sona ereceğini bildirdi. Mitnick, Southern California Üniversitesi, Novell, Nokia ve Motorola şirketlerinin sistemlerine girip, zarar verdiği için tutuklanmıştı. Mitnick, 3 yıllık bir takipten sonra, 5 yıl hapishanede tutuklu kalmış, hapishaneden çıktıktan sonra, internete bağlanmamak şartı ile, cep telefonu ve bilgisayar kullanma izni verilmişti. Mitnick'in anılarını yazdığı kitap şu anda yok satıyor.

 
NET KİTAP
Bilgisayar Ağlarının Temelleri
Bilgisayar ağlanının temellerini ele alan "Network" adlı kitap Sistem Yayınları'ndan çıktı. Kitap en yeni ağ teknolojilerini ayrıntılarıyla ele alıyor ve gerçek dünyadan örneklerle ev veya işyerlerindeki bilgisayar ağı uygulamalarının kurulumlarını öğretiyor. Genel ağ kavramları, bağlantılar, mevcut ağları terfi etmek ve ağlarla ilgili doğru kararlar almak kitabın ana konulara arasında. Kitaptan öğreneceğiniz diğer konular arasında, ağ kablolarını hazırlamak, Windows ve Linux işletim sistemleri için ağ ayarlarını yapmak yer alıyor.
Network: Bilgisayar Ağlarının Temelleri, Barry Press - Marcia Press, İstanbul 2002, 416 s.
sistem

'Virüs saldırıları 2003'te artacak'
Bilgisayar virüsleri açısından 2002 yılının fazla hareketli geçmemesini "fırtınadan önceki sessizlik" olarak niteleyen uzmanlar, 2003 yılında ortaya çıkacak yeni kuşak virüslerden endişe ediyor. "F-Secure" adlı virüsle mücadele şirketi müdürü Mikko Hypponen, yeni tekniklerin virüs programı yazan kişilere büyük olanaklar sağladığına dikkat çekti ve "bazı kişilerin bu teknikleri kullanmaya kalkmaları, zaman meselesi" diye konuştu. Hypponen'e göre "Warhol kurdu" gibi virüsler 15 dakika içinde, "Flash kurdu" gibi virüsler 15 saniye içinde milyonlarca bilgisayarı etkileyebilecek.
7 Ocak 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED