T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Adım adım savaşa

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, olası Irak savaşı için, 35 bin Amerikan askerine daha Körfez bölgesine konuşlanma emri verdi. İngiliz uçak gemisi Ark Royal Körfez'e doğru yola çıktı.

Rumsfeld'in, Körfez'deki askeri yığınak kapsamında, önceki gün iki büyük donanma birliğini kapsayan geniş çaplı konuşlanma emrini imzaladığını bildiren yetkililer, Kuzey Carolina'daki Lejeune kampında bulunan 7 bin civarında denizcinin yakında ülkeden ayrılacağını, 7 bin denizciden oluşan bir diğer birliğin de konuşlanma emrinin verildiğini belirttiler. Kuzey Carolina'daki üslerde görevli asker ve pilotlarla, Güney Dakota'da bulunan B-1 bombardıman uçakları ve 500 kadar personelin yakında Körfez'e gönderileceği ifade edildi. Amerikan donanması, amfibik nakliye gemisi USS Ponce, amfibik saldırı gemileri USS Saipan ve USS Gunston Hall'un, Norfolk donanma üssünden ayrıldığını bildirdi. Kuzey Carolina'da, Fort Bragg üssünden bin kadar havacının, önümüzdeki iki hafta içinde ülkeden ayrılacağı, Seymour Johnson hava üssündeki 4 bin 500 askerin de bölgeye gitmek için hazır olduğu kaydedildi. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, 24 Aralık'ta yaklaşık 25 bin askere denizaşırı bölgelere konuşlanma emri vermiş, hafta başında da 5000 kadar askerin konuşlanma emrini imzalamıştı. Pentagon, 31 Ocak'a kadar Körfez bölgesine 100 bin askerini konuşlandırmayı planlıyor.

İngiliz uçak gemisi Körfez yolcusu

İngiliz donanmasına ait 'Ark Royal' uçak gemisi, Körfez bölgesine gitmek için, İngiltere'nin güneyindeki Portsmouth limanından dün yola çıktı. Ark Royal uçak gemisiyle beraber, İngiltere bölgeye, 15 savaş gemisi ve 3 bin deniz komandosu da gideceği belirtildi. İngiliz ordusu, 20 yıl önceki Falkland savaşından bu yana, en büyük askeri sevkiyatını yapacak. Yerel saatle 12:00'de Portsmouth'tan ayrılan 20 bin ton ağırlığındaki uçak gemisine eşlik eden denizaltıların, Tomahawk füzeleriyle donatıldığı belirtiliyor. Körfez'e sevkedilen filoda, 'Ocean' helikopter gemisi ve 3 destroyer, 1 fırkateyn, 2 mayın tarama gemisi de bulunuyor. Öte yandan, Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch, Irak'a yönelik olası harekatın yasal olacağını savundu. Koch, "BM Güvenlik Konseyi gibi, geçerli nedenlerden dolayı ciddi tehditlerde bulunanlar, gerektiğinde bu tehditleri gerçekleştirmek zorundadırlar" dedi.

Washington Post: Muhtemel Irak Savaşı ertelenebilir

Washington Post gazetesi, geçtiğimiz hafta kilit önemdeki ABD müttefiklerinin, George W. Bush yönetimine kesin bir mesaj göndererek Irak'taki Birleşmiş Milletler silah denetçilerine görevlerini tamamlamaları için zaman vermesini istediği ve bunun da muhtemel savaşın ertelenmesi anlamına geldiğini yazdı. Gazeteye açıklamada bulunan ABD yetkilileri ve müttefik diplomatlara göre, müttefiklerin Irak'a yönelik erken bir savaşa karşı olmasının, Irak lideri Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarını bırakması taleplerine uygun olarak kesin bir tarih belirlenmesini tartışan yönetimdeki ılımların ağırlığını güçlendirdi. Üst düzey bir ABD'li bir yetkili, "Şubat ayı ihtimali azaldı. İyi bir savaş planımız yok" diye konuştu.

Yamani: Irak'ta olası savaşın sonuçları iyi düşünülmedi

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Zeki Yamani, Irak'ta olası savaşın sonuçlarının iyi düşünülmediğini söyledi. Yamani, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Irak'a operasyon halinde on binlerce masumun öleceği ve petrol fiyatlarının büyük artış göstereceği uyarısında bulundu ve "Saddam bir katil. Çıkar yol göremezse binlerce insanı kendisiyle birlikte ölüme sürükleyebilir" dedi. Amerikan yönetiminin tutumunu da eleştiren Yamani, "Irak'ta olası savaşın sonuçları iyi düşünülmedi. Amerika, Irak'a kolayca sağlam bir demokrasi getirebileceğini sanıyorsa yanılıyor. Amerikalılar Irak'ta sürekli barış sağlayabileceklerine inanıyorlarsa mucizevi güçlere sahip olmaları gerekir" diye konuştu.

 
Amerika'nın laikleri aynı zamanda dindar Financial Times gazetesinin Washington muhabiri James Harting, Amerikan Başkanları'nın hemen hepsinin, laik olmanın yanısıra dînî inançlarına sadık olduğunu belirtti. Harting, Beyaz Saray'da yıllardır devam eden İncil Çalışma Grubu olduğunu kaydetti.
Körfez'de ikinci raund
Impact International dergisinin son sayısında, Afrika üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan Amerikalı kadın gazeteci-yazar Elizabeth Liagin 'ABD'nin küresel savaşını' değerlendirdi.
K.Kore'den ABD'ye 'Terbiyeli ol' uyarısı
Kuzey Kore, Yemen'e füze taşıyan gemisinin ABD ve İspanya'ya ait savaş gemileri tarafından durdurulup aranmasıyla ilgili olarak, ABD'ye "terbiyeli ol" uyarısında bulundu. Resmi haber ajansı KCNA'da yayımlanan açıklamada, geçen ay Kuzey Kore'den Yemen'e füze taşıyan geminin Umman Denizi'nde durdurulmasının, bağımsız bir ülkenin egemenliğini haklı bir gerekçe olmadan ihlal etmeyi amaçladığı öne sürüldü. Kuzey Kore, geminin durdurulmasından sonra ABD'den özür dilemesini istemiş, ABD ise bu isteğe yanıt vermemişti.
Talabani: Kürt devleti çağrısı yanlıştı
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani, "Irak Kürtleri'nin, Irak'ta bağımsız Kürt devleti kurulması çağrısının yanlış olduğunu" söyledi ve IKYB`nin bu konuda herhangi bir planı olmadığını belirtti. İRNA'nın haberine göre, Talabani, İran Meclisi'ndeki Kürt milletvekilleriyle dün yaptığı görüşmede, Irak Kürtleri'nin böyle bir çağrıyı destekleyerek çok zarar gördüğünü söyledi. Talabani, Irak Kürtleri'nin şimdiye kadar sadece siyasi konulara yoğunlaştığını, ancak bundan sonra dikkatlerini ekonomik ve sosyal alanlara yönlendireceğini kaydetti.
12 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED