T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Amerika'nın laikleri aynı zamanda dindar

Financial Times gazetesinin Washington muhabiri James Harting, Amerikan Başkanları'nın hemen hepsinin, laik olmanın yanısıra dînî inançlarına sadık olduğunu belirtti. Harting, Beyaz Saray'da yıllardır devam eden İncil Çalışma Grubu olduğunu kaydetti.

Financial Times gazetesinin 4 Ocak 2003 tarihli sayısında, Washington muhabiri James Harting'in "Din Değiştirenlere Vaazlar" başlıklı yazısında, ABD'deki yöneticilerin laik olmalarının yanısıra nasıl inançlı kişiler olduklarına değiniyor. Geçen günlerden birinde Beyaz Saray'ın içinde ellerinde dosyalar ve İncil olan bir görevliyi yürürken gördüm. Öğrendim ki, görevli İncil Çalışma Toplantısı'na gidiyormuş. Beyaz Saray'da yıllardır devam eden ve İdare'nin bir parçası olan İncil Çalışma Grubu mevcut. Şu sıralarda eski ve yeni İncil ile ilgili dersleri tartışıyorlar.

ABD Başkanı Bush ile birlikte ABD'nin bugün, Tanrı'nın Amerikan politikasının kalbinde olduğu en yoğun dönemi yaşadığını belirten Harting, Bush Hristiyan dostlarına her sabah güne diz çöküp, dua ederek başladığını söylüyor. George W. Bush'un göreve başladıktan sonraki ilk kararnamelerinden birisi, "ulusal dua etme ve nefs ile mücadele günü" ilan etmek olmuştu.

Bush, her gün İncil'den bir pasaj okuduğunu ve özellikle en çok etkilendiği Hıristiyan mütefekkir İskoç asıllı Oswald Chambers ile şu sıralar çok popüler din adamı Evangelist Billy Graham'in eserlerini her gün okuduğunu söylüyor. ABD Başkanı Bush, 39 yaşında iken papaz Billy Graham ile tanıştığını ve onun sohbetinden çok etkilenerek alkoliklik sorununu yendiğini belirtiyor.

Bush'un siyasi önderi Hz. İsa

ABD Başkanı Bush, başkanlık seçimleri kampanyasındaki bir konuşmasında, hayatındaki en önemli siyasi filozofun Hazreti İsa olduğunu, O'nun kendisinin kalbini değiştirdiğini söylüyordu. Başkan olduktan sonra, inancını başkanlıktaki icraatına yansıttı. Başkan Bush'un konuşma yazarı Michael Gerson, köktendinci bir Hıristiyan ve Başkan'ın konuşmalarında sıkça İncil'den alıntılara yer veriyor. Amerikan Başkanları'nın hemen hepsi kendilerine göre inançlı olmuşlardır. ABD, dindar göçmenlerin bir ülkesidir. ABD Anayasası'nda farklı inançlardan gelen göçmenlere inanç özgürlüğü geniş bir şekilde tanınmıştır.

Bugün anketler, ABD halkının % 85'inin bir dini inanca sahip olduğunu, % 50'sinin de (Avrupa'da ortalama % 20) haftalık pazar ayinine katıldıklarını belirtmektedir. Amerika, Başkan W. Bush ile beraber yeniden bir baş papaza sahip olduğunu düşünmektedir. Başkan Bill Clinton da, İncil'den ayetler okuyan bir politikacı profilinde olsa da, Beyaz Saray'daki skandalları ile Hıristiyan Amerika'yı utandırdı. Başkan Jimmy Carter ise görevde olduğu dönemde pazar günleri düzenli olarak bir gruba İncil'den dersler anlatırdı. Carter'dan bu yana ABD Başkanlığı'na George W. Bush kadar İncil'e bu kadar bağlı bir başkan gelmemişti.

ABD'nin şahinleri de dindar

Beyaz Saray İletişim Müdürü Dan Bartlett, Bush'un inancı konusunda ciddi olduğunu, inancının ona huzur ve liderlik etme kapasitesi verdiğini söylüyor. Adalet Bakanı John Ashcroft ise, Adalet Bakanlığı'nın ofislerinde her sabah 08.30'da günlük dua toplantısı düzenliyor. Bush yönetiminin Filistin-İsrail meselesinde tamamen İsrail yanlısı bir politika izlemeye başlaması da, Cumhuriyetçi Parti içindeki köktendinci Hıristiyan güç odaklarının baskıları ile gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz Noel tatilinden önce, Şahinler'in önde gelen ismi Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise dini liderlerden bir grubu Savunma Bakanlığı Pentagon'a davet etti. Rumsfeld dini liderlerle Irak'a karşı yürütülen politikanın dini ve felsefî açılardan adil bir savaş olup olmadığını tartıştı.



12 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED