T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Siyasi irademiz var

Başbakan Gül, Genelkurmay 2. Başkanı Büyükanıt'ın, "kararsızlık" imasına, "Kararsızlık diye birşey yok. Politikalarımız MGK'da belirlenir. Bu tartışmaları yaparken sorumluluk içinde olmalıyız" karşılığını verdi.

Başbakan Abdullah Gül, Irak konusunda siyasi irade boşluğunun sözkonusu olmadığını ve konunun MGK'da görüşüldüğünü bildirdi. Gül, "Türkiye'nin bu konu ile ilgili politikası bir mutabakat üzerine devam etmektedir. Bu mutabakatta olması gereken bütün unsurlar vardır. MGK'da da bu açıklanmıştır" dedi.

Başbakan Abdullah Gül, Irak sorununun barışcı yollardan çözümü amacıyla başlattığı Ortadoğu gezisi çerçevesinde özel ATA uçağı ile dün Suudi Arabistan'a gitti.

Esenboğa Havalimanı'ndan hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Gül, bölgede hızla tırmanışa geçen kriz ile ilgili çalışmalara devam ettiklerini, bu krizin askeri bir çatışmaya fırsat vermeyecek bir şekilde sonuçlanması için aktif barış diplomasisinin ikinci ayağında Suudi Arabistan, ardından da İran'ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Gül, Irak'ın BM kararlarını hiçbir şekilde tereddüde yol açmayacak şekilde uygulamasının çok önemli olduğunu da bildirdi.

Önce ülkemizi düşünmeliyiz

Gül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, "En kötü karar, kararsızlıktan daha iyidir" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, "Kararsızlık diye birşey yok" dedi.

Türkiye'nin bu konuda tavrı ve politikasının çok açık olduğunu bildiren Gül, bunda bir tereddüt olmadığını, MGK'da varılan uzlaşma doğrultusunda Türkiye'nin politikasının devam ettiğini ve herhangi bir boşluk bulunmadığını söyledi. Gül, müttefik ABD'nin zaman zaman Türkiye'den taleplerinin söz konusu olduğunu ifade ederek, taleplerin de değerlendirildiğini, mutabakata varılan konularla ilgili siyasi irade boşluğunun söz konusu olmadığını söyledi. Gül şöyle devam etti: "Hepimiz ülkemizi düşünmek zorundayız. Her şeyin üstünde Türkiye'nin ve halkımızın çıkarları gelir. Her şeyden önce ülkemizi düşünmek zorundayız. Şüphesiz ki kontrolsüz bir şekilde her şeyin peşinde gidemeyiz. Ama yapmamız gerekenleri yeri geldiğinde muhakkak ki yaparız. Bununla ilgili, kanatlar, bununla ilgili politikaların da nasıl oluşturulduğu gayet açıktır."

TBMM onayı gerekecek

Başbakan Gül, ABD Başkanı Bush'tan bir mesaj gelmediğini ancak ABD'den yeni dönen Büyükelçi Pearson'la değerlendirme yaptıklarını söyledi. ABD'nin bazı talepleri için TBMM'nin onayının gerektiğini belirten Gül, "Hepimiz ülkemizi düşünmek zorundayız. Her şeyden önce ülkemizin ve milletimizin çıkarları gelmektedir. ABD'nin, tahminen 53 ülkeden çeşitli talepleri olmuştur ve bunlar bu ülkelerde tartışılmaktadır. Ama Türkiye'deki kadar bu kadar açık bir tartışma hiçbir ülkede de olmamaktadır. Hepimiz ülkemizi birbirimizden daha çok severiz. Bundan da bir tereddüdüm yoktur. Ama bütün bu tartışmaları yaparken, hepimizin büyük bir sorumluluk içinde olma mecburiyetimizi de bir kez daha hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

Başbakan Gül, Irak'ta denetimlerde bulunan BM silah denetçilerinin raporuu vereceği 26 Ocak tarihinden önce TBMM'nin toplanmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "Günü geldiğinde TBMM'ye gitmesi gereken bir konu olursa o da muhakkak ki TBMM'ye gidecektir" dedi.

'TSK-hükümet ayrımı yok'

Devlet Konukevi'nde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud El Faysal ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Gül, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin Irak politikasıyla ilgili yöneltilen soru ve Başbakan Gül'ün cevabı şöyle:

Soru: Türkiye'de birbirine çelişki oluşturan Irak sorunu ile ilgili iki tutum var. AK Parti'nin tutumu bir tarafta Türkiye'de generallerin tutumu bir tarafta...

Gül: Burada yanlış bir anlama var. Hükümetin politikası gayet açıktır. Hükümetin politikası, bir devlet politikası halindedir. Dolayısıyla hükümetle asker veya Cumhurbaşkanı veya başka kesimlerin politikası arasında bir fark kesinlikle söz konusu değildir. Siyasi talimatı ve kararı hükümet alır, bu kararı da herkes uygular. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri veya hükümet ayrımı diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye'nin, Irak'a dönük tek bir politikası vardır. Bunu da hükümet yürütmektedir. Bizim politikamız da Irak'ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmektedir.

Arabistan'da sıcak karşılama

Başbakan Abdullah Gül, Riyad'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdulllah Bin Abdülaziz El Suud tarafından askeri törenle karşılandı. Karşılamada, Riyad Valisi Altes Prens Salman Bin Abdülaziz El Saud, Riyad Belediye Başkanı Prens Doktor Abdülaziz Bin Muhammed Bin Ayyaf El Migren ve Ticaret Bakanı Üsame Fakih hazır bulundu. Gül, Veliaht Prens tarafından, kendi adını taşıyan sarayda onuruna verilen öğle yemeğine katıldıktan sonra Kral Fahd tarafından kabul edildi.

 
'Gerilimin tarafı olmayız'
Erdoğan, YAŞ tartışmalarını, "Bunlar siyasi gerilim konularıdır. Siyasi gerilimi halkımız kabul etmiyor, aksine reddediyor. Bizler hiçbir zaman gerilimin bir tarafı olmayacağız" diye değerlendirdi.
Anavatan Partisi'nde yeni lider Özdemir
ANAP Kongresi'nde 640 oyla rakibi Lütfullah Kayalar'a ilk turda 212 oy fark atan Ali Talip Özdemir, Genel Başkan seçildi.
Bumin: YAŞ kararları yargı denetimine açılsın
Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, YAŞ kararlarının yargıya kapalı olması ile hak arama özgürlüğünün engellendiğini söyledi.
YSK, Siirt seçiminin tarihini belirleyecek
AK Parti'ye açılan dava düşecek
AB Uyum Paketi'nin yürürlüğe girmesiyle AK Parti hakkında açılan kapatma davasının yasal dayanağı kalmadı.
Savaşa karşı 30 bin imza Meclis'e gitti
İzmir Savaş Karşıtı Platform üyeleri, 30 bin kişinin imzaladığını bildirdikleri "Savaşa Hayır" metnini, TBMM'ye gönderdi. Bazı sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve derneklerin oluşturduğu "İzmir Savaş Karşıtı Platform"un üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Merkez Postanesi önünde toplandı. Platform adına açıklama yapan Alim Murathan, Irak'ta görev yapan BM Silah Denetçileri'nin görev sürelerinin dolduğu 26 Ocak günü de, el ele tutuşarak "savaşa karşı barış zinciri" oluşturacaklarını söyledi. Savaşa karşı Tokat, Erzincan, Ankara, İstanbul ve Samsunda da gösteriler yapıldı.
TBMM heyeti mitinge katılmıyor
TBMM Başkanı Bülent Arınç başkanlığındaki heyetin 13-15 Ocak tarihleri arasında KKTC'ye gerçekleştireceği ziyaret sırasında, düzenlenecek bir mitinge katılacağı haberlerinin gerçek dışı olduğu bildirildi. TBMM Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ziyaret sırasında resmi makamlar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapılacağı belirtildi. Açıklamada, KKTC'de bazı basın yayın organlarında, ziyaret sırasında TBMM Heyetinin bir mitinge katılacağı yönünde haberler yayınladığı belirtilerek, bu haberlerin gerçek dışı olduğu kaydedildi.
Bakanlar kendi ceplerinden gezecek
Yeni hazırlanan bir proje ile bakanların yurt içi ve yurt dışı geziler ile temsil giderleri konusundaki yetki başbakandan alınarak bakanların kendilerine verilecek. Böylecek hem başbakanın imza yükü hafiflemiş olacak, hem de bakanlar yıllık bütçelerinden bu tür harcamaları kendileri ayarlayarak tasarrufta bulunacaklar. Bakanlar, harcama hesaplarından da sorumlu olacaklar.
  • NEVZAT DEMİRKOL

  • 12 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED